Nick Kamen – Nick Kamen (1987)

nickkamen

Ivor Novello Kamen (s. 1962) syntyi burmalaistaustaiseen perheeseen Ison-Britannian Essexissä. Vähävaraisessa perheessä oli seitsemän lasta, mutta isällä riitti luovuutta ja mielikuvitusta. Hän sai lapsetkin harrastamaan urheilua, piirtämistä, valokuvausta ja musiikkia. Ivorin kolme vanhempaa veljeä inhosivat pikkuveljensä nimeä ja alkoivat kutsua häntä Nickiksi. Nick tunsi jo pienestä pitäen intohimoa musiikkiin, mutta isän kuoltua hänenkin piti kantaa kortensa kekoon perheen elättämiseen ja työt odottivat markettien takahuoneissa. Hänen ystävänsä olivat kuitenkin sitä mieltä, että Nickissä olisi ainesta valokuvamalliksi ja niinpä hän otatti itsestään muutamia promokuvia ja lähetti niitä mallitoimistoille. Nopeasti Nick sai muutamia keikkoja myös mallialalla.

18-vuotiaana Nick muutti Lontooseen ja hanttihommat jatkuivat klubeilla, kaupoissa sekä myös satunnaisissa mallintöissä. Kaikki rahat kuluivat demonauhojen tekemiseen, sillä hän halusi tosissaan mukaan musiikkibisnekseen. Pikkuhiljaa Nick sai jalansijaa mallibisneksessä ja sai kasvonsa jopa The Face -lehden kanteen. Mallina hän pystyi paremmin keskittymään myös musiikkiuraansa. Muutaman vuoden kuluttua Nick oli jo jättäytymässä eläkkeelle mallinhommista, kun häntä pyydettiin tähdittämään Levi’s -farkkumainosta. Tuohon aikaan uusi Levi’s -mainos oli usein tapaus ja tokihan Nick tarvitsi myös rahat, joten hän suostui keikkaan.

Mainoksesta, jossa Nick saapuu 1950-luvun itsepalvelupesulaan ja riisuu farkkunsa, tuli huikean suosittu. Nickin kasvot tunnettiin kaikkialla, vaikka harva vielä tiesi hänen nimeään. Mainospätkän tuoman julkisuuden turvin syntyi myös levytyssopimus vaivatta kansainvälisen Warner brothersin WEA-levymerkin kanssa. Stewart Levine, joka oli juuri saavuttanut menestystä Simply red -yhtyeen albumin myötä, värvättiin Nickin esikoisalbumin tuottajaksi. Nickin omat demobiisit eivät ikävä kyllä levy-yhtiön mielestä olleet riittävän vakuuttavia, joten levylle etsittiin coverbiisejä 1950- ja 1960- luvun kappaleista. Levystä haluttiin Motown-henkinen, joka heijastaisi myös Nickin menestysmainoksen tunnelmaa.

Runsaan lainamateriaalin lisäksi albumille tuli myös joitakin originaaleja, kuten Brenda Russellin kirjoittama ”Nobody else” ja David Lasleyn säveltämä ”Help me baby”. Lasley oli työskennellyt myös Luther Vandrossin kanssa ja toi hänet studioon laulamaan kappaleen taustoja. Mutta suurimpana kaikista, Madonna, oli iskenyt silmänsä myös komeaan Nickiin. Levy-yhtiö kysyi Madonnalta olisiko hänellä jotakin laulua levylle ja sellainen löytyi. Madonna kirjoitti ja tuotti yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Stephen Brayn kanssa Nickille biisin ”Each time you break my heart”. Madonna laulaa myös levytyksen taustakuorossa. Brayn mukaan kappaleen alkuperäinen demo oli tehty Madonnan ”True blue” -levyn sessioissa ja jatkojalostettiin nyt Nickille.

”Each time you break my heart” -kappale valikoitui itsestäänselvästi Nickin ensimmäiseksi singleksi. Lokakuussa 1986 julkaistu sinkku nousi saman tien Britannian singlelistan sijalle viisi. Menestys oli mukavaa joka puolella Eurooppaa ja suurinta Italiassa, jossa single sijoittui parhaimmillaan listan sijalle kaksi. Yhdysvalloissa kappale ei Madonnan läsnäolosta huolimatta noussut listalle, vaikka se menestyikin mukiinmenevästi tanssilistalla. Jatkoa seurasi alkuvuodesta 1987. Kakkossingle ”Loving you is sweeter than ever” oli lainattu The Four tops -yhtyeen tuotannosta ja se nousi Britti-listan sijalle 16. Italialaiset olivat ihastuneet komistukseen ja ostivat sinkkua aina ykköshitiksi asti.

Nick Kamenin nimeä kantava esikoisalbumi ei osoittautunut jättimenestykseksi. Se ei noussut Britannian albumilistan sijaa 34 korkeammalle, mutta pysytteli kuitenkin listalla seitsemän viikkoa. Albumin avausraitana kuullaan Sam Cooke -cover ”Win your love” Motown-henkisenä sovituksena ja kakkoskappaleena toinen cover ”Open the door to your heart”, jonka alkuperäinen esittäjä on Darrell Banks. Kolmosraita ”Nobody else” on alkuperäistuotantoa ja se lohkaistiin Nickin kolmanneksi singleksi. Sijoitukset listalla tosin kävivät aina vain kehnommiksi ja tämä jämähti sijalle 47. ”Into the night” oli hieman tuoreempaa coverointia vuoden 1980 Benny Mardonesin tuotannosta. Alkuperäisen LP-levyn A-puolen päättävät balladi ”Come softly to me” julkaistiin vielä levyn neljäntenä sinkkuna, mutta se ei noussut Britanniassa enää listalle lainkaan. Kappale on useasti versiotu standardi, alunperin vuodelta 1959.

”Nick Kamenin” B-puolen avaa kakkossinkku ”Loving you is sweeter than ever”. ”Each time you break my heartin” jälkeen kuullaan versio Bob Dylanin biisistä ”The man in me”. Sitten on vuorossa Burt Bacharachin kirjoittama ”Any day now”, jonka ensimmäisen version levytti Chuck Jackson vuonna 1962. Myöhemmin kappaleen on levyttänyt mm. Elvis Presley. Runsaasta lainamateriaalista huolimatta Stewart Levine sai tuotannollaan hiottua albumin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Albumiin mitä ilmeisemmin myös satsattiin isosta puhaltimin varustetusta studio-orkesterista päätellen. Laulut on valittu harkiten ja 1960-luvun musta Motown-tunnelma on tavoitettu hyvin, kun sellaista kerran tavoiteltiin.

Toisaalta ehkä juuri levyn R&B -hengestä ja Motown-tyylistä johtuen albumin menestys jäi pop-listoilla laihaksi. Muu materiaali poikkesi kaiketi liikaa ensimmäisestä menestyssinglestä. Useissa lähteissä Nickin musikaalisuutta kehutaan, mutta erityisen voimakas ei hänen lauluäänensä kuitenkaan ole. Syntyy helposti mielikuva kauniista pojasta, joka on saanut levytysdiilin ulkomuodollaan. Esikoisalbumin jälkeen Nick levytti vielä kolme pitkäsoittoa vuosina 1988-1992, joista yksikään ei noussut enää Britti-listalle. Madonnakaan ei jättänyt Nickiä rauhaan, vaan lauloi taustoja vielä hänen seuraavalla singlellään ”Tell me”, jonka tuotti Madonna-kytköksistään tunnettu Patrick Leonard. Vuonna 2020 Nick Kamenin koko tuotanto pakattiin yksiin kansiin ”The complete collection” -nimen alle. Boksi sisältää kaikki Nickin neljä pitkäsoittoa sekä huikean liudan bonusbiisejä. Eräässä arvostelussa naureskeltiinkin, että ansaitseeko artisti jolla on viisi TOP-50 -hittiä moisen kunnianosoituksen?

Kappalelista:
1. Win your love
2. Open the door to your heart
3. Nobody else
4. Into the night
5. Come softly to me
6. Loving you is sweeter than ever
7. Each time you break my heart
8. The man in me
9. Any day now
10. Help me baby

Lähteet:
Nick Kamen – The complete collection (Cherry Pop records 2020) cd-boksin kansilehti
Wikipedia
Discogs
Guinness Hits of the 80s (Gambaccini – Rice – Rice, Guinness publishing 1990)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: