Meiju Suvas – Meiju (1982)

meiju

Stadin friidu Meiju Suvas (s. 22.1.1959) syntyi musikaaliseen perheeseen, sillä hänen äitinsä oli musiikinopettaja. Meiju aloitti pianotunnit jo 4-vuotiaana. Myöhemmin hän opiskeli myös rumpujen soiton ja ensimmäisissä bändeissään Meiju toimi laulusolistin tehtävien ohella rumpalina. Musiikkiharrastuksen sivussa Meiju opiskeli kauppaopistossa merkonomiksi YO-pohjaisella linjalla ja työskentelikin vähän aikaa sihteerinä, ennen kuin musiikki vei tytön kokonaan. Meiju sävelsi ja sanoitti veljensä kanssa joululaulun ”Xmas time (Joulun tunnelma)”, joka oli heidän ystäviensä mielestä niin hyvä että kiikuttivat demonauhan levy-yhtiöön. Pian Meiju olikin jo studiossa laulamassa esikoissingleään. Levyn A-puolelle päätyi Esko M. Toivosen säveltämä ”Rakastuneet lapset” ja kääntöpuolelle Meijun Arto-veljen sävellys ”Jos pyydät yöksi”. Molemmat kappaleet sanoitti Raul Reiman ja sovitti Tilt recordsin tuotantopäällikkö Kaj Westerlund. Tilt oli PSO-yhtiön levymerkki, joka pian päätyi yrityskaupan myötä Fazer recordsin omistukseen.

Ensilevytys ei vielä herättänyt minkäänlaista mielenkiintoa suuressa yleisössä, mutta keväällä 1981 säveltäjä Jori Sivonen pyysi Meijua euroviisukarsintoihin Frederikin taustakuoroon. ”Titanic” -kappale ei menestynyt karsinnassa, mutta tuohon aikaan suosionsa huipulla keekoillut Frederik pyysi Meijun mukaan kesäkiertueelleen. Meiju kulki Reetun mukana kaksi kesää ja sai tiivistahtisilta rundeilta arvokasta keikkakokemusta. Toinen oma single ”Tahdon sinut”, joka oli myös Esko M. Toivosen sävellys, räjäyttikin pankin. Kappale nousi singlelistalle ja siitä tuli yksi kesän 1982 soitetuimmista. Seuraava single ”A huu – a heijaa” oli Raul Reimanin käännös Ruotsin saman kevään euroviisukappaleesta ”Dag efter dag”, jonka oli säveltänyt Lasse Holm eli sama mies joka tuotti myös Carola Häggkvistin vuoden 1983 läpimurtoalbumin. ”A huu – a heijaa” nousi Suomen listalla vieläkin korkeammalle ja nuori, nätti ja näpsäkkä Meiju nousi raketin lailla kaikkien tietoisuuteen.

Meiju Suvas – Tahdon sinut (tv-ohjelmasta ”Toivomuslähde”)

Syyskuussa 1982 julkaistiin pitkäsoitto, joka kantoi simppelisti nimeä ”Meiju”. Ajan hengen mukaisesti biisilista sisälsi pääsääntöisesti cover-versioita tunnetuista ja vähän tuntemattomammistakin kappaleista ympäri maailmaa. Kahdentoista raidan joukkoon mahtui kolme suomalaissäveltäjien teosta. Albumin avasi hollantilaisen Fantastique-duon pikkuhitistä ”Maria no mas” käännetty ”Tää onnea on”. Vexi Salmi kirjoitti kappaleeseen suomenkieliset sanat ja Veikko Samuli sovitti sähköisen ja energisen version, joka pesee jopa alkuperäisen kirkkaasti. Kappale lohkaistiin albumin kolmantena singlenä joulukuussa 1982. Esikoissinglen ”Rakastuneet lapset”/”Jos pyydät yöksi” kappaleita ei albumille otettu mukaan ja singleä voidaankin pitää nykyään Meiju-fanien keräilyharvinaisuutena.

Meiju Suvas – A huu – a heijaa (audio)

”Meiju”-albumi jatkui persoonallisella purkkapop-rallilla ”Johnny oot sellainen”, joka oli melko suora käännös texasilaislaulajatar Josie Cottonin kappaleesta ”Johnny are you queer?”. Juha Vainio riimitteli hauskan suomenkielisen tekstin ”Ei kelpaa sulle elli, makee karamelli, Johnny oot vähän sellainen”, jossa tulkitsija epäilee ihastuksensa kohteen seksuaalista suuntautumista. Alkuperäistä mukailevan sovituksen teki Kassu Halonen, joka urakoi levyllä yhteensä seitsemällä raidalla. Kassun sovitus oli myös seuraava kappale ”Kuin roskakertomus”, joka puolestaan oli versio Kim Wilden hitistä ”View from a bridge”. Vauhdikas ja napakka versio ei paljoakaan kalpene alkuperäiselle mestariteokselle. Neljäntenä kappaleena kuullaan Jori Sivosen säveltämä ja sovittama ”Tuhma Annabelle”, jossa syntikkamestari Sivonen pääsee näyttämään taitonsa Suomi-discon kuninkaana.

Meiju Suvas – Tää onnea on (audio)

Kaj Westerlund sovitti albumille kolme kappaletta, joista ensimmäisenä kuullaan singlenäkin tutuksi tullut ”A huu – a heijaa”. Ruotsalaista alkuperää on myös levyn vinyyliversion A-puolen päättävä ”Kauas pois” eli ”If I try”, joka oli suomalaisnäkemys Secret service -yhtyeen tuoreesta hittisinglestä. Kääntöpuolen avaa belgialaista sävellystaidetta edustava sykkivä käännöskappale ”Yks kaks kokonaan”, jonka säveltäjän Fred Bekkyn käsialaa myös saman kevään Belgian euroviisu ”Si tu aimes ma musique”. Sen jälkeen siirrytään Italiaan ja vähän rauhallisempiin tunnelmiin. Marcella Bellan tuotannosta löytyi balladi ”Elän unessa näin”, johon Kassu Halonen loihti jälleen hyvin originaalia myötäilevän sovituksen. Belgialaista euroviisukytköstä löytyy myös kappaleesta ”Pommi oon”, sillä sen alkuperäisversion ”Dynamite” esitti Emly Starr joka edusti maataan euroviisuissa vuonna 1981 saman säveltäjän kappaleella ”Samson”.

Meiju Suvas – Pommi oon (tv-esitys)

Hollantilaisen pitkän linjan hittinikkarin Piet Souerin kynästä on puolestaan lähtynyt ”Sorry vaan”, jonka alkuperäisen version esitti José-niminen neitokainen. José kuului myös suositun Luv-tyttötrion riveihin, jonka tuotantoa ainakin Eini on esittänyt suomeksi. Albumin päättää levyn kolmas kokonaan suomalaista tekoa oleva kappale ”Minne mennään illalla”. Sen säveltänyt pitkäsoitolle kahdeksan sanoitusta urakoinut Raul Reiman. Meijun menevä esikoispitkäsoitto osoittautui suureksi myyntimenestykseksi ja se myi yli 60.000 kappaletta eli timanttilevyyn oikeuttavan määrän. Virallisella listalla levy oli korkeimmillaan sijalla 8. Käännösvoittoisesta kappalemateriaalista huolimatta tai ehkä juuri sen ansiosta albumin biisilista hipoo täydellisyyttä. Allekirjoittanut muistaa levyn jokaisen kappaleen ja osaa laulaa mukana melkein kaikissa. Levyssä on vain yksi huono puoli: Meiju ei koskaan pystynyt laittamaan tätä paremmaksi.

Kappalelista: 
1. Tää onnea on (Maria No Mas) (suom. san. Vexi Salmi/sov. Veikko Samuli)
2. Johnny ootko sellainen (Johnny are you queer) (suom. san. Juha Vainio/sov. Kassu Halonen)
3. Kuin roskakertomus (View from a bridge) (suom. san. Vexi Salmi/sov. Kassu Halonen)
4. Tuhma Annabelle (säv. Jori Sivonen/san. Raul Reiman/sov. Jori Sivonen)
5. A huu – a heijaa (Dag Efter Dag) (suom. san. Raul Reiman/sov. Kaj Westerlund)
6. Kauas pois (If I try) (suom. san. Raul Reiman/sov. Kassu Halonen)
7. Yks kaks kokonaan (Chicago) (suom. san. Raul Reiman/sov. Kassu Halonen)
8. Elän unessa näin (Una vampata di te) (suom. san. Raul Reiman/sov. Kassu Halonen)
9. Tahdon sinut (säv. Esko M. Toivonen/san. Raul Reiman/sov. Kaj Westerlund)
10. Pommi oon (Dynamite) (suom. san. Vexi Salmi/sov. Kassu Halonen)
11. Sorry vaan (I’m sorry) (suom. san. Raul Reiman/sov. Kassu Halonen)
12. Minne mennään illalla (säv. & san. Raul Reiman/sov. Kaj Westerlund)

Lähteet: 
Latva/Tuunainen: Iskelmän tähtitaivas – 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY 2004)
Meiju Suvas: Juhlalevy – Pure mua, kansilehti (Warner music 2010)
http://suomenlistalevyt.blogspot.com
https://www.discogs.com
Wikipedia

One thought on “Meiju Suvas – Meiju (1982)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: