Levymittari: Modern Talking levystä levyyn

Dieter Bohlen (s. 1954) oli jo monissa liemissä keitetty muusikko, kun hän tutustui Thomas Andersiin (oik. Bernd Weidung, s. 1963) ja perusti Modern Talkingin. Dieter kirjoitteli lauluja jo koulupoikana ja 1970-luvun loppupuolella hän työskenteli täysipäiväisenä iskelmäsäveltäjänä Hampurissa Intersong -levy-yhtiölle. Veri veti Dieteriä itseäänkin esiintymislavoille ja vuonna 1978 syntyi hänen lyhytikäiseksi jääneen Monza -yhtyeensä esikoissingle ”Hallo taxi nummer 10”.

1980-luvulla Dieter siirtyi Berliiniin Hansa -levy-yhtiön leipiin ja kokeili soolouraakin taiteilijanimellä Steve Benson. Vuonna 1981 julkaistut Dieterin itsensä säveltämät englanninkieliset singlet ”Love takes time” ja ”(You’re a devil with) Angel blue eyes” eivät kuitenkaan vielä nousseet listoille. Sen jälkeen oli vuorossa Sunday -niminen yhtye, jossa Dieter rallatteli kahden laulajattaren kanssa.

Lue lisää: Dieter Bohlen on yksi Saksan menestyneimmistä musiikintekijöistä

Koko ajan syntyi kappaleita myös lukuisille saksalaisille schlager-artisteille, joista yksi oli nuori Thomas Anders -taiteilijanimeä käyttänyt Bernd Weidung. Thomas oli levyttänyt esikoissinglensä vuonna 1980 ollessaan 17-vuotias. Vuonna 1983 Dieter Bohlen tuotti hänelle singlen ”Was macht das Schon”, joka oli saksankielinen versio F.R. Davidin hitistä ”Pick up the phone”.

THE 1st ALBUM (1985)

Viiden vuosina 1983-1984 julkaistun saksankielisen singlen jälkeen, Dieter pyysi Thomasia laulamaan demon englanninkieliseen sävellykseensä ”You’re my heart, you’re my soul”. Single julkaistiin lokakuussa 1984 anonyyminä lähinnä discoihin tarkoitettuna julkaisuna. Levyn kannessa ei ollut kuvia eikä tietoja artisteista ja kappaleen tekijäksi oli merkitty Dieterin vanha pseudonyymi Steve Benson.

Levy-yhtiökään ei ollut valmis satsaamaan markkinointiin, joten Dieter kuvautti kengännauhabudjetilla kappaleeseen yksinkertaisen musiikkivideon. Tammikuussa 1985 saksalainen musiikkiohjelma Formel Eins näytti musiikkivideon tarinan mukaan ”piruuttaan”, koska se oli tahattoman koominen ja halvan oloinen. Kuinka ollakaan suuri yleisö kiinnostui Modern Talkingista ja levy nousi Saksan listan sijalle 38. Maaliskuussa ”You’re my heart, you’re my soul” nousi Saksan listan ykköseksi ja pysyi ykköspaikalla kuusi viikkoa.

Maailman merkittävimpiin musiikkilistoihin kuuluvan listan ykköshitti kiinnosti tietenkin muuallakin ja suosio levisi ympäri Eurooppaa kulovalkean tavoin. Huhtikuussa 1985 levy koreili jo Suomen ykkösenä, kuten lähestulkoon kaikkialla muuallakin. Yhteensä single myi maailmanlaajuisesti hurjat kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Dieterillä oli onneksi pöytälaatikko täynnä lauluja, joten albumi saatiin purkkiin ennätysvauhtia. Hittinikkari oli toisella pseudonyymillään Ryan Simmons julkaissut jo singlet ”Lucky guy” ja ”The Night is yours – The Night is mine”, jotka nyt sovitettiin Modern Talkingille sopiviksi. Itse asiassa Thomas Anders oli hänkin levyttänyt ”Lucky guyn”, mutta saksaksi nimellä ”Es geht mir gut heut’ Nacht”.

”The 1st Album” -nimeä kantava albumi on yksi 1980-luvun eurodiscon merkkipaaluista, jolta miltei jokaisen raidan olisi voinut lohkoa singleksi. Suurin osa kappaleista onkin julkaistu singleinä myös Dieter Bohlenin muiden suojattien tai toisten eurodiscokokoonpanojen versioina. Modern Talking lohkaisi albumilta toisen singlen ”You can win if you want”, joka sekin nousi Saksan listan ykköseksi.

Nopeatempoisen kokonaisuuden ainoan balladin ”There’s too much blue in missing you” säkeistöissä tuottajaguru Dieter Bohlen pääsee itsekin solistin hommiin. Dieter soittaa albumin kaikki instrumentit ja hän säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kaikki kappaleet, lukuunottamatta hempeää discobiisiä ”Do you wanna”, jonka sanoituksessa on avittanut Mary Applegate.

Ainoan lisäavun toivat taustalaulajat Rolf Köhler, Michael Scholz ja Detlef Wiedeke, jotka luovat oman voimakkaan ja tunnistettavan lisämausteensa Modern Talking -saundiin falsettistemmoillaan. Musiikkivideoilla Thomas ja Dieter tosin aukoivat suitaan myös eunukkitrion osuuksissa.

1.4.1985 julkaistusta albumista tuli singlejen tavoin myyntimenestys, joka myi kultaa niin Saksassa kuin Suomessakin. Levy oli neljä viikkoa Saksan listan ykkösenä ja viihtyi kärkikymmenikössä 18 viikkoa. Vihdoinkin Dieter Bohlen löysi sen kultasuonen, joka kantoi hedelmää työteliään yrittämisen jälkeen.

Lue lisää: Modern Talkingin albumista ”The 1st Album”

Kuuntele: Retroppari Podcast osa 4: Modern Talking

LET’S TALK ABOUT LOVE (1985)

Kuten vanha sanonta toteaa, rauta on taottava kun se on kuumaa. Monien yllätykseksi Modern Talking pukkasi markkinoille kokonaan uuden albumin vain puoli vuotta esikoislevyn julkaisun jälkeen. Syyskuussa 1985 saatiin siltä jo esimakua singlen ”Cheri, Cheri Lady” muodossa. Single nousi kahden edeltäjänsä tavoin Saksan listan ykköseksi ja se myi lähestulkoon saman määrän kuin läpimurtohitti ”You’re My Heart, You’re My Soul”.

”Cheri, Cheri Lady” kohosi singlelistan ykköseksi myös Suomessa, kun ”You’re My Heart, You’re My Soul” oli korkeimmillaan ollut vain listan sijalla kaksi. Levystä tuli iso listahitti kaikkialla Euroopassa. Ranskassa ylittyi 250.000 kappaleen myynnin vaativa kultalevyraja.

14.10.1985 päivän valon näki toinen pitkäsoitto ”Let’s Talk About Love”, joka sai lisänimen ”The 2nd Album”. Tästä eteenpäin kaikki Modern Talkingin albumit myös numeroitiin. Levy sisälsi tuttua eurodiscosaundia, mutta myös muutamia erilaisia pop-kappaleita ja balladeja.

Albumin kanteen painettiin kiitokset ”ystäville”: ”Rolf Köhler, Michael Scholz, Detlef Wiedeke, Birger Corleis ja Ralf Stemmann”, jotka siis lauloivat taustoja. Tutun korkeisiin ääniin yltävän kolmikon lisäksi albumilla kuullaan myös miehekkään möreää laulua ja puhetta, joten oletuksena voisi olla kyseinen basso kuuluu joko Birgerille tai Ralfille?

Ensimmäistä kertaa kiitoksia annettiin myös Luis Rodriguezille, joka tunnetusti toimi studioteknikkona ja mitä ilmeisimmin myös soitti paljon taustoja. Rodriguez yleni myöhemmin apulaistuottajaksi ja on sittemmin tehnyt itsenäisenä tuottajana musiikkia lukuisille eurodiscoartisteille aina näihin päiviin asti. Mallorcalla asuva espanjalaismuusikko on naimisissa eurodiscolaulajatar Lian Rossin kanssa. Tällä vuosikymmenellä hän tuottanut mm. Fancyn ja Baccaran levyjä.

Lue lisää: Lian Rossin albumin ”3L” arvostelu

”Let’s Talk About Love” nousi odotetusti listakärkeen albumien puolella Saksassa. Suomessa ”vain” sijalle kaksi, mutta puolen miljoonan myydyn äänitteen kultalevyraja rikkoutui duon kotimaassa. Pitkäsoitolta ei yllättäen lohkottu enempää singlejä, vaikka ainesta sellaisiksi olisi ollut vaikka kappaleissa ”With a little love” tai ”Heaven will know”.

READY FOR ROMANCE (1986)

Heti vuoden vaihduttua, tammikuussa 1986 ilmestyi uusi singlekappale ”Brother Louie”. Modern Talkingin musiikki maistui yhä eurooppalaisille, sillä levy nousi jälleen Saksan listan ykköseksi neljäksi viikoksi. Siitä tuli listaykkönen myös Suomessa ja monissa muissa Euroopan maissa kuten Espanjassa, jossa asuivat kenties kaikkein intohimoisimmat Modern Talking -fanit.

Dieter Bohlen on mielellään kertonut tarinaa, että ”Brother Louie” kappale olisi omistettu yhteistyökumppanille Luis Rodriguezille. Tosi asiassa englanninkieltä kehnosti taitava Bohlen on useinkin pihistänyt biiseilleen nimiä aiemmin julkaistuista kansainvälisistä hiteistä. Brittiyhtye Hot Chocolate julkaisi vuonna 1973 TOP-10-hitin ”Brother Louie” enkä usko, että se on sattumaa. Hassu sattuma on sen sijaan, että myöhemmin Hot Chocolaten laulusolisti Errol Brown levytti Dieter Bohlenin tuottaman albumin.

Jatkoa seurasi huhtikuussa singlen ”Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love)” muodossa. Sekin nousi Saksan listan ykköseksi, joten duo saavutti kotimaansa singlelistan paalupaikan viisi kertaa peräkkäin. Muualla Euroopassa singlestä ei tullut aivan yhtä valtavaa hittiä, mutta hyviä listasijoituksia se napsi silti monista maista.

26.5.1986 ilmestyi molemmat singlet sisältävä ”The 3rd Album” eli ”Ready For Romance”. Saksassa siitä tuli tietenkin listaykkönen ja platinalevy. Suomen listalla korkein sijoitus oli neljäs. Enempää singlejä ei pitkäsoitolta irrotettu, mutta Grant Miller teki kappaleesta ”Doctor For My Heart” oman cover-versionsa, jonka tuotti Fancyna paremmin tunnettu Tess.

1980-luvulla Euroopassa lomailleet Britti-turistit veivät usein kotimaahansa kesähittejä ja monien yllätykseksi ”Brother Louie” nousi Britannian singlelistalle elokuussa 1986. Korkeimmillaan levy komeili listalla neljäntenä ja Modern Talking pääsi esiintymään Top of the Popsiin. Menestystä yritettiin jatkaa ”Atlantis Is Calling”-singlellä, mutta Britanniassa duo jäi yhden hitin ihmeeksi.

Lokakuussa 1986 Britanniassa julkaistiin koko ”Ready For Romance” -albumi erikseen brittejä varten suunnitelluin kansikuvin varustettuna. Keski-Euroopassa Modern Talkingin levyjen kannet olivat tyylikkäitä taideteoksia, joista vastasi Manfred Vormstein. Mutta Britanniassa luotettiin artistien naamavärkkeihin ja varmuuden vuoksi kanteen lisättiin vielä valokuva kavereista Top of the Pops -ohjelman lavasteissa. Levyn Britti-painokselle oli lisätty aikaisemmat hitit ”Cheri, Cheri Lady” ja ”You’re my heart, you’re my soul”, joka oli piipahtanut Britti-listan häntäpäässä jo julkaisunsa aikoihin. Pitkäsoiton britti-version korkein sijoitus oli 76 ja listaviikkoja karttui kolme.

IN THE MIDDLE OF NOWHERE (1986)

1980-luvulla Modern Talkingin julkaisutahdiksi vakiintui hurja kahden studioalbumin vuosivauhti. Lokakuussa 1986 ilmoille saatiin siis jälleen uusi single ”Geronimo’s Cadillac”. Olisi hauska kuulla, mikä tarina tämän laulun takana Bohlenilla olisi sepitettävänä. Vuonna 1972 Michael Murphey levytti kuitenkin samannimisen country-biisin, johon lauluntekijä sai inspiraation vanhasta valokuvasta jossa intiaanipäällikkö istuu automobiilin takapenkillä.

Modern Talkingin kuudes single ei aivan saavuttanut kärkipaikkaa Saksassa, jossa korkeimmaksi sijoitukseksi jäi kolmas sija. Sen sijaan ykkönen siitä tuli mm. Espanjassa. Suomessa korkein sijoitus oli kahdeksas, mitä kenties avitti musiikkivideon esitys suositussa Hittimittari-ohjelmassa.

10.11.1986 julkaistu neljäs albumi ”In the Middle of Nowhere” nousi jälleen Saksan listan ykköseksi, mutta kokonaismyynti jäi noin puoleen edeltäjistä. Suomen listalla levy oli korkeimmillaan sijalla 12. Espanjassa kauppa kävi kuumana ja kiekko myi platinaa. Tällä levyllä Luis Rodriguez kreditoitiin virallisesti levynkannessa tittelillä ”co-producer”.

Albumilta lohkaistiin joulun alla toinen single, balladi ”Give Me Peace On Earth”, joka ei noussut korkealle listoilla. Saksassakaan se ei kohonnut sijaa 29 korkeammalle. Kappale on sävyltään hieman jouluinen ja se onkin mukana monilla jouluisilla kokoelmilla ja soittolistoilla. Musiikkivideollakin leijailee lumihiutaleita.

Modern Talkingilla tuon hetken kuumimmalla markkina-alueella Espanjassa singleksi lohkottiin myös vauhdikkaampi kappale ”Lonely Tears In Chinatown”, joka nousi sikäläisellä listalla sijalle 19.

ROMANTIC WARRIORS (1987)

Toukokuussa 1987 eli puolisen vuotta edellislevyn jälkeen oli Dieter Bohlenin mielestä aika jälleen kypsä uudelle Modern Talking -materiaalille. Tähän rakoon julkaistiin single ”Jet Airliner”, joka jatkoi Bohlenille ominaista nimilainailua. Vuonna 1977 Steve Miller Band oli julkaissut tismalleen samannimisen kappaleen. Mistä Bohlenin sanoitus kertoo, sitä on vaikea analysoida. Kertosäkeeseen on kuitenkin helppo lähteä mukaan:

On my avenue to a jet airliner
Avenue to my broken dreams
My avenue to a jet airliner
Like an old, old movie scene

Lyriikoiden syvällisyys ei kuitenkaan kenties ollut Modern Talking se juttu. Joka tapauksessa viides kokopitkä kuulosti vähän hätäisesti rakennetulta. Kappaleissa oli ideoita, mutta toteutus jäi puolivillaiseksi. Single ”Jet Airliner” nousi Saksan listalla sijalle seitsemän ja Espanjassa sijalle kolme. Suomen singlelistalla sitä ei nähty.

8.6.1987 ilmestynyt viides albumi ”Romantic Warriors” sijoittui Saksassa listan kolmanneksi ja Suomessa sijalle kahdeksan. Espanjan markkinoille toisena singlenä julkaistiin ”Don’t Worry”, mutta muualla maailmassa ei levyltä ilmestynyt muita singlejä.

IN THE GARDEN OF VENUS (1987)

Modern Talkingin osapuolten Dieter Bohlenin ja Thomas Andersin tulehtuneet välit eivät olleet mikään valtionsalaisuus, mutta leivän syrjässä kiinni pysyäkseen katsottiin parhaaksi julkaista vuoden 1987 aikana vielä toinen täyspitkä albumi. Sen julkaisu ajoittui aivan vuoden loppuun ja ensimmäinen single ”In 100 Years” ilmestyi marraskuussa. Duon jäsenten välit olivat siinä pisteessä, että kappaleen musiikkivideossa heitä ei nähdä samoissa kuvissa kertaakaan.

30.11.1987 julkaistu albumi ”In the Garden of Venus” floppasi listoilla pahemman kerran. Ihmiset olivat kenties saaneet riittävän rautaisannoksen Modern Talkingia kolmen vuoden sisällä julkaistujen kuuden studioalbumin muodossa. Levyn ainoa single ”In 100 Years” ei noussut Saksassa sijaa 30 korkeammalle ja albumin huippusijoitukseksi jäi 35. Suomessa levy nousi listan sijalle 27.

Modern Talkingin kappaleita julkaistiin eri markkina-alueilla singleinä, mutta lähinnä markkinointitarkoituksiin tai radiosoittoon. Kappaleista ei tehty esimerkiksi maksisingleversioita eikä musiikkivideoita, eikä niiden oletettukaan nousevan myyntilistoille. Skandinaviassa tältä levyltä singlenä julkaistiin kappale ”Locomotion Tango”. Lisäksi jossain liikkuu myös promosingleä Modern Talkingin ainoasta joululaulusta ”It’s Christmas”, jonka kertosäkeistö muistuttaa vähän liian paljon John Lennonin klassikkoa ”Happy Xmas (War Is Over)”.

Dieter ja Thomas lähtivät tämän levyn ilmestymisen jälkeen kuitenkin omille teilleen. Thomasille povattiin menestyksekästä soolouraa, olihan hän erittäin suosituin eurodiscoyhtyeen kauniskasvoinen ja laulutaitoinen keulakuva. Mutta tehtävä osoittautui yllättävän piinalliseksi ja vaativaksi. Bohlen oli jo koko Modern Talkingin toimintavuosien ajan tehnyt musiikkia myös toisille artisteille ja se työ jatkui edelleen. Lisäksi omaa tarvettaan virnuilla parrasvaloissa hän ravitsi pistämällä pystyyn oman yhtyeen Blue System, jonka ”taustalaulajina” jatkoivat Modern Talkingin taustalta tutut kultakurkut.

BACK FOR GOOD (1998)

Kymmenisen vuotta hajoamisensa jälkeen Modern Talkingin hittinikkari Dieter Bohlen vainusi menestyksen ja pitkällisten neuvottelujen seurauksena hän sai houkuteltua Thomas Andersin mukaan comebackiin. Alkuvuodesta 1998 markkinoille saatiin ajanmukaistettu 1998-versio duon läpimurtohitistä ”You’re my heart, you’re my soul”. CD-single sisälsi sekä kokonaan lauletun version että version, jossa Eric Singleton räppää verset aitoon ysäridance-tyyliin. Modern Talking oli yhtäkkiä kaikkien huulilla kuumempana kuin koskaan 1980-luvulla.

30.3.1998 julkaistu ”Back For Good – The 7th Album” sisälsi neljä kokonaan uutta kappaletta sekä uudet levytykset kaikista duon 1980-luvun singlehiteistä ja parista muustakin vanhasta kappaleesta. Yleisöllä oli selvästikin ollut Modern Talkingia ikävä. Albumi kävi kaupaksi hullun lailla. Saksassa levy myi käsittämättömät 1,25 miljoonaa kappaletta ja Suomessakin reippaasti platinaa eli lähes 75.000 kappaletta. Euroopan laajuisesti kooste löysi tiensä kolmeen miljoonaan kotitalouteen.

Kesällä levyltä lohkaistiin toisena singlenä ”Brother Louie” -hitin 98-versio niinikään räpeillä ryyditettynä. Lisää markkinanäkyvyyttä haettiin vielä ”Space Mix ’98” -hittipotpurin singlejulkaisulla, joka sisälsi myös yhden albumin uusista kappaleista ”We Take the Chance”. Tuon uutuuden intro tuo elävästi mieleen Europen hitin ”The Final Countdown”.

ALONE (1999)

Levykauppojen ovipumput lauloivat siihen tahtiin, että Modern Talking päätti pistää hynttyyt yhteen pysyvämminkin. Helmikuussa 1999 julkaistiin ensimmäinen kokonaan uusi single kahteentoista vuoteen. Ysärillä Modern Talkingin tyyliin vakiintui, että singlekappaleista tehtiin myös eurodance-tyyliin sopivat räp-versiot. ”You Are Not Alone” -kappaleen videoversion verseissä ääneen pääsee Eric Singleton, vaikka albumilla on mukana vain Thomas Andersin kokonaan laulama versio.

Monia myönnytyksiä Dieter Bohlenin yksinvaltiudelle oli kuitenkin tapahtunut ja albumin krediiteissä Luis Rodriguezin apulaistuottajuuden lisäksi mainittiin kosketinsoittajat Amadeus Crotti, Thorsten Brötzmann. Lalo Titenkov ja Jerry Ropero. Levyn saundit ovat jyhkeämmät kuin yhdelläkään aiemmalla Modern Talking -albumilla.

Mutta mikä merkittävintä albumi sisältää myös ensimmäiset Modern Talking -biisit, jotka eivät ole Dieter Bohlenin kirjoittamia. Kokonaisuuden kuudestatoista raidasta kaksi on kokonaan Thomas Andersin säveltämiä ja sanoittamia, ja lisäksi Thomas on kynäillyt tekstin kahteen Dieteriin sävellykseen. Vaikka en itsekään ole englanninkielen maisteri, olisi tätä yhteistyömenetelmää kannattanut hyödyntää enemmänkin. Dieter Bohlenin peräjälkeen sommittelemia käsittämättömiä englanninkielisiä fraaseja ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua laululyriikoiksi.

”You Are Not Alone” sai Suomessa hyvin radiosoittoa ja nousi singlelistallakin sijalle kahdeksan. Saksan listalla sijoitus oli seitsemäs. Myös albumi kävi kaupaksi. Levy myi Euroopassa yhteensä miljoona kappaletta, josta puolet yksistään Saksassa. Suomestakin tuli kultalevy ja listan sija neljä. Myös albumin toinen singlelohkaisu ”Sexy, Sexy Lover” muodostui pikkuhitiksi.

YEAR OF THE DRAGON (2000)

Vuosituhannen vaihteessa Modern Talking julkaisi uusia albumeja täsmälliseen yhden studioalbumin vuositahtiin. Kiinalaisen horoskoopin mukaan vuosi 2000 on lohikäärmeen vuosi ja samanniminen on myös saksalaisduon yhdeksäs studioalbumi. Uutena elementtinä näillä uuden tulemisen levyillä oli myös materiaalin runsaus. ”Year of the Dragon” sisältää 18 kappaletta ja singlekappaleen ”China in Her Eyes” kahtena eri versiona.

Itämaan estetiikkalinjaa noudatteleva, tammikuussa 2000 julkaistu single ”China in Her Eyes” levytettiin jälleen kahtena versiona, räpeillä ja ilman. Levyn kannessa ja musiikkivideolla parivaljakkomme patsastelee Kauko-Itä taustallaan, mutta nähtävästi paikan päälle ei ole ehditty matkustaa. Sinkku nousi Saksassa kärkikymmenikköön, mutta muualla siitä tuli korkeintaan marginaalinen menestys.

Albumilla kosketinsoittajien määrä oli vähentynyt puoleen ja nyt saundeista vastasi enää Amadeus Crotti ja Lalo Titenkov. Myös Thomas Andersin osuus kappaleiden synnytyksessä oli supistunut yhteen lauluun. Luis Rodriguez jatkoi apulaistuottajana.

”Year of the Dragon” kohosi Saksan listalla sijalle kolme ja myyntiä karttui jälleen platinalevyyn oikeuttava määrä, tosin tuo määrä oli levymyyntilukujen pudotessa vähentynyt 300.000 kappaleeseen. Albumilta napattiin toinenkin kappale singleksi, mutta ”Don’t Take Away My Heart” ei muodostunut hitiksi. Singlejulkaisulla on mukana myös Eric Singletonin räppäämä versio.

AMERICA (2001)

Ysäri oli jäänyt taa ja Modern Talkingkin tajusi, että enää ei ole trendikästä yhdistää räppiä melodisiin kertosäkeistöihin. Uudesta singlestä ”Win the Race” ei tehty räpättyä videoversiota, mutta maxisingleltä löytyy yllättäen kappaleen Scooter-remix. Kappaleesta tuli Formula 1 -kisojen Saksan osakilpailun teemabiisi ja Modern Talking esitti kappaleen Saksan Euroviisukarsintalähetyksen väliaikanumerona. Näkyvyys riitti nostamaan singlen Saksan listan sijalle viisi.

Tuotantopuolella näkyvin vai pitäisikö sanoa kuuluvin muutos oli toisen eurodiscomaakarain Axel Breitungin osallistuminen albumin singlekappaleiden tuotanto- ja sovituspuoleen. Breitung tunnetaan 1980-luvulta Silent Circlen tuottajana ja 1990-luvulta mm. DJ Bobon tuotannoista. Toisena sinkkuna julkaistiin menevä ”Last Exit to Brooklyn”, josta jälleen tehtiin singlelle myös räp-vaihtoehto. Modern Talking perinteitä kunnioitettiin siten, että Bohlen lainasi biisille nimen vuoden 1989 draamaelokuvalta johon musiikin teki Mark Knopfler.

”America”-nimen saanut kymmenes albumi sisälsi jälleen peräti kuusitoista uutta biisiä, joista tälläkin kertaa vain yksi oli lähtöisin Thomas Andersin kynästä. Axel Breitungin, Thorsten Brötzmannin, Amadeus Crottin, Lalo Titenkovin ja Luis Rodriguezin lisäksi sovituksiaan levylle tekivät uudet tuttavuudet Bülent Aris, Elephant ja Jeo.

Albumi nousi Saksan listalla sijalle kaksi ja myi kultaa eli yli 150.000 kappaletta. TOP-10-sijoitukset tulivat lisäksi Itävallasta, Sveitsistä, Tsekistä ja Unkarista, mutta Suomen listalle levy ei noussut. Ensimmäistä kertaa Modern Talkingin historiassa.

VICTORY (2002)

Helmikuussa 2002 oli taas uuden Modern Talking -singlen aika. ”Ready for the Victory” hyödynsi tunnistettavasti edelliskevään menestyssingleä ”Win the Race” niin musiikillisesti kuin teemallisestikin, mutta ihan yhtä suurta menestystä siitä ei tullut. Single nousi kuitenkin Saksan listalla kärkikymmenikköön.

18.3.2002 ilmestynyt albumi noudatteli sekin tuttuja kaavoja. Viisitoista uutta rallia, joista yksi oli Thomas Andersin kirjoittama. Liekö hänellä ollut asiaan jokin optio? Axel Breitung toimi jälleen singlen apulaistuottajana ja sovittajana. Uusia mausteitaan levylle toivat tällä kertaa Kay M. Nickold ja Werner Becker vakionaamoiksi muodostuneiden Brötzmannin ja Titenkovin lisäksi. Rodriguez ei enää ollut mukana tällä levyllä.

Modern Talking kelpasi edelleen kuulijoille kotimaassaan ja albumi nousi taas kerran listaykköseksi. Myyntiä karttui tuolloisiin kultalevylukemiin oikeuttavat 150.000 kappaletta. Muualla oli vähän hiljaisempaa, mutta listoille levy nousi tutuksi tulleissa valtioissa. Suomessa Modern Talking oli jo aika lailla unohdettu.

”Victory”-albumi oli järjestysnumeroltaan yhdestoista ja siltä lohkaistiin vielä toinenkin single. ”Juliet” oli virkistävä poikkeus Modern Talking -kaavaan 1970-luvun henkisessä discofiiliksessään. Sävellys ja sanat olivat merkitty tietenkin Dieter Bohlenin nimiin, mutta kertosäkeessä voi kuulla vivahteita Alicia Bridgesin vuoden 1978 discobiisistä ”I Love the Nightlife”.

UNIVERSE (2003)

Kuusi vuotta uutta tulemista ja kuusi uutta studioalbumia riittivät Dieter Bohlenille ja Thomas Andersille. Vanhat kaunat puhkesivat jälleen pintaan. Duon viimeiseksi pitkäsoitoksi jäi vuonna 2003 julkaistu kahdestoista albumi ”Universe”. Levyltä ilmestyi vain yksi single, maaliskuussa 2003. Modern Talking esiintyi jälleen Saksan Euroviisukarsintojen tähtivieraana ja single ”TV Makes a Superstar” nousi Saksan listan kakkoseksi.

Lue lisää: Modern Talking miesten riita leimahti jälleen liekkeihin

”Universe” osoittautui varsin laadukkaaksi kokoelmaksi erityyppisiä lauluja ja albumiraitojen joukosta löytyy jopa jazzahtava kappale ”Blackbird”. Osa-ansio monipuolisuudesta menee ehkä erilaisille aputuottajille. Mutta Kädenjälkensä sovituksiin saivat painettua Thorsten Brötzmann, Kay M. Nickold, Lalo Titenkov ja Jeo. Joutsenlauluksi jääneestä albumistakin tuli Saksassa menestys. Listalla se nousi sijalle kaksi myynti ylitti kultalevyrajan, joka tuolloin oli tosin pudonnut jo 100.000:een kappaleeseen.

Saman vuoden kesäkuussa julkaistiin vielä kunnollinen kokoelmalevy, juhlavasti nimetty ”The Final Album”, joka sisälsi kronologisessa järjestyksessä kaikki kaksikymmentä virallista saksalaista singlejulkaisua ”You’re my heart, you’re my soulista” ”TV Makes a Superstariin”. Listalla kooste nousi Saksassa sijalle kaksi ja Dieter Bohlen sai ripustaa kartanonsa seinälle vielä yhden kultalevyn.

Lähteet:
Levyjen kansilehdet
Wikipedia
Discogs
Suomen listalevyt

1 thoughts on “Levymittari: Modern Talking levystä levyyn

Add yours

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑