Modern talking – The 1st album (1985)

modern talking

Dieter Bohlen (s. 1954) oli jo monissa liemissä keitetty muusikko, kun hän tutustui Thomas Andersiin (oik. Bernd Weidung, s. 1963) ja perusti Modern talkingin. Dieter kirjoitteli lauluja jo koulupoikana ja 1970-luvun loppupuolella hän työskenteli täysipäiväisenä iskelmäsäveltäjänä Hampurissa Intersong -levy-yhtiölle. Veri veti Dieteriä itseäänkin esiintymislavoille ja vuonna 1978 syntyi hänen lyhytikäiseksi jääneen Monza-yhtyeensä esikoissingle ”Hallo taxi nummer 10”, jonka muuten sävelsivät Tony Hendrik ja Kaarin van Haaren, jotka myöhemmin kynäilivät valtaosan Bad boys blue -yhtyeen hiteistä.

Monza – Hallo taxi nummer 10 (audio)

1980-luvulla Dieter siirtyi Berliiniin Hansa -levy-yhtiön leipiin ja kokeili soolouraakin taiteilijanimellä Steve Benson. Vuonna 1981 julkaistut Dieterin itsensä säveltämät englanninkieliset singlet ”Love takes time” ja ”(You’re a devil with) Angel blue eyes” eivät kuitenkaan vielä nousseet listoille. Sen jälkeen oli vuorossa Sunday -niminen yhtye, jossa Dieter rallatteli kahden laulajattaren kanssa. Koko ajan syntyi kappaleita myös lukuisille saksalaisille schlager-artisteille, joista yksi oli nuori Thomas Anders -taiteilijanimeä käyttänyt Bernd Weidung. Thomas oli levyttänyt esikoissinglensä vuonna 1980 ollessaan 17-vuotias. Vuonna 1983 Dieter Bohlen tuotti hänelle singlen ”Was macht das Schon”, joka oli saksankielinen versio F.R.Davidin hitistä ”Pick up the phone”.

Thomas Anders – Was Macht Das Schon (audio)

Viiden vuosina 1983-1984 julkaistun saksankielisen singlen jälkeen, Dieter pyysi Thomasta laulamaan demon englanninkieliseen sävellykseensä ”You’re my heart, you’re my soul”. Single julkaistiin lokakuussa 1984 anonyyminä lähinnä discoihin tarkoitettuna julkaisuna. Levyn kannessa ei ollut kuvia eikä tietoja artisteista ja kappaleen tekijäksi oli merkitty Dieterin vanha pseudonyymi Steve Benson. Levy-yhtiökään ei ollut valmis satsaamaan markkinointiin, joten Dieter kuvautti kengännauhabudjetilla kappaleeseen yksinkertaisen musiikkivideon. Tammikuussa 1985 saksalainen musiikkiohjelma Formel Eins näytti musiikkivideon tarinan mukaan ”piruuttaan”, koska se oli vähän huvittava ja halvan oloinen. Kuinka ollakaan suuri yleisö kiinnostui Modern talkingista ja levy nousi Saksan listan sijalle 38. Maaliskuussa ”You’re my heart, you’re my soul” nousi Saksan listan ykköseksi ja pysyi ykköspaikalla kuusi viikkoa.

Modern talking – You’re my heart, you’re my soul (musiikkivideo)

Maailman merkittävimpiin musiikkilistoihin kuuluvan listan ykköshitti kiinnosti tietenkin muuallakin ja suosio levisi ympäri Eurooppaa kulovalkean tavoin. Huhtikuussa 1985 levy koreili jo Suomenkin ykkösenä, kuten lähestulkoon kaikkialla muuallakin. Yhteensä single myi maailmanlaajuisesti hurjat kahdeksan miljoonaa kappaletta. Dieterillä oli onneksi pöytälaatikko täynnä lauluja, joten albumi saatiin purkkiin ennätysvauhtia. Dieter oli toisella pseudonyymillään Ryan Simmons julkaissut jo singlet ”Lucky guy” ja ”The night is yours – the night is mine”, jotka nyt sovitettiin Modern talkingille sopiviksi. Itse asiassa Thomas Anders oli hänkin levyttänyt ”Lucky guyn”, mutta saksaksi nimellä ”Es geht mir gut heut’ Nacht”.

Modern talking – You can win if you want (musiikkivideo)

”The 1st album” -nimeä kantava albumi on yksi 1980-luvun eurodiscon merkkipaaluista, jolta miltei jokaisen raidan olisi voinut lohkoa singleksi. Itse asiassa suurin osa kappaleista onkin julkaistu myös Dieter Bohlenin muiden suojattien tai toisten eurodiscokokoonpanojen versioina singleinä. Modern talking lohkaisi albumilta toisen singlen ”You can win if you want”, joka sekin nousi Saksan listan ykköseksi. Nopeatempoisen kokonaisuuden ainoan balladin ”There’s too much blue in missing you” säkeistöissä tuottajaguru Dieter Bohlen pääsee itsekin solistin hommiin. Dieter soittaa albumin kaikki instrumentit ja hän säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kaikki kappaleet, lukuunottamatta hempeää discobiisiä ”Do you wanna”, jonka sanoituksessa on avittanut Mary Applegate. Ainoan lisäavun toivat taustalaulajat Rolf Köhler, Michael Scholz ja Detlef Wiede, jotka toivat oman voimakkaan lisämausteensa Modern talking -saundiin falsettistemmoillaan. Musiikkivideoilla Thomas ja Dieter tosin aukoivat suitaan myös eunukkitrion osuuksissa. Myöhemmin Köhler ja kumppanit alkoivat vaatia royalteja osuudestaan kuuluisan tavaramerkin luomisessa, mutta hävisivät oikeustaistelut Dieter Bohlenia vastaan.

Albumista tuli singlejen tavoin myyntimenestys, joka myi kultaa niin Saksassa kuin Suomessakin. Vihdoinkin Dieter Bohlen löysi sen kultasuonen, joka kantoi hedelmää työteliään yrittämisen jälkeen. Modern talkingista hän sai uralleen näkyvän kivijalan, joka ennen lopullista hajoamistaan vuonna 2003 myi maailmanlaajuisesti yli 120 miljoonaa single- ja pitkäsoittolevyä. Nykyään Dieter tunnetaan Saksassa lempinimellä ”Pop-titan” ja hän esiintyy julkisuudessa pääasiassa kansainvälisten kykykilpailuformaattien ”Idols” ja ”Talent” rääväsuisena päätuomarina. Thomas Anders on rakentanut sinnikkäästi soolouraansa useilla englannin- ja saksankielisillä levytyksillä ja esiintyy nykyään ympäri maailmaa nimellä ”Thomas Anders & Modern talking band”.

Kappalelista:
1. You’re my heart, you’re my soul
2. You can win if you want
3. There’s too much blue in missing you
4. Diamonds never made a lady
5. The night is yours – the night is mine
6. Do you wanna
7. Lucky guy
8. One in a million
9. Bells of Paris

Lähteet: 
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: