Black – Wonderful life (1987)

black

Black eli Colin Vearnscombe (s. 1962) muistetaan megahitistään ”Wonderful life”, mutta monitaitoinen laulaja-lauluntekijä teki musiikin parissa elämäntyönsä. Liverpoolissa syntynyt Black näki lapsena televisiosta Elviksen esityksen ”Jailhouse rock” ja siitä syntyi päätös ryhtyä muusikoksi. Ensimmäiset omakustanteet julkaistiin jo nuorukaisen ollessa alle parikymppinen. 1980-luvun alussa Black oli vielä kolmen nuoren miehen muodostama bändi, johon Colinin lisäksi kuului Dane Goulding ja Greg Leyland. Vähän myöhemmin Colin tutustui Dave ”Dix” Dickieen, josta tuli hänelle elinikäinen ystävä ja musiikillinen yhteistyökumppani. Vuonna 1982 Black lämmitteli Thompson twinsiä heidän ”Quick step and side kick” -kiertueellaan ja herätti levy-yhtiö WEA:n mielenkiinnon. Parin flopanneen singlejulkaisun jälkeen sopimus kuitenkin lopetettiin.

Vuosi 1985 oli Colinille rankka: hän oli parissa auto-onnettomuudessa, hänen äitinsä sairastui vakavasti, hän sai kenkää levy-yhtiöltä, hänen ensimmäinen avioliittonsa päättyi ja lopulta asuntokin meni alta. Colin istahti alas ja kirjoitti laulun ”Wonderful life” sarkastisessa mielessä. Single julkaistiin vuonna 1986 pienellä Ugly man records -merkillä, mutta se kiinnitti maailmanlaajuisen A & M Recordsin huomion ja sooloartistiksi itsenäistynyt Black sai levytyssopimuksen.

Black – Wonderful life (musiikkivideo)

Ensimmäisenä julkaistiin single ”Everything’s coming up roses”, joka oli nopeatempoisempi poprock-kappale. Se ei vielä ottanut tuulta purjeisiinsa Britanniassa, mutta Itävallassa ja Saksassa levy nousi topteniin. Toinen single ”Sweetest smile” nousi Britanniassakin kärkikymmenikköön ja aika oli kypsä ”Wonderful lifen” uudelleenjulkaisulle. Kappale sijoittui Britannian singlelistalla korkeimmillaan sijalle 8, mutta muualla Euroopassa se kohosi vieläkin ylemmäs. Dave ”Dix” Dickien tuottama samanniminen albumi nousi albumilistalla peräti kolmoseksi ja myi Britanniassa platinaa.

Black – Everything’s coming up roses (musiikkivideo)

Black – Sweetest smile (musiikkivideo)

Levyn kaikki kappaleet ovat Blackin kirjoittamia, mutta kolmella raidalla apuna on toiminut tuottaja Dickie. Levyn raidoista kuulee, että ne kirjoitettu pitkän ajan saatossa, sillä jokaisessa kappaleessa on omat persoonalliset jipponsa. Albumia ei tosiaankaan ole rakennettu klassikoksi nousseen nimikkohitin ympärille. Black on kertonut kärsineensä hieman ”yhden hitin ihmeen” leimasta, sillä vaikka hän on kirjoitti kymmeniä uusia lauluja, tuntui ettei mikään ole ”Wonderful lifen” veroinen. ”Wonderful life” on todellakin jäänyt elämään ja siitä on myös tehty useita cover-versioita eri artistien toimesta. Tuorein on Katie Meluan hyväntekeväisyysversio vuodelta 2015. Lisäksi laulua on ryöstöviljelty muutamienkin tv-mainosten taustamusiikkina. Suomessa kappaleesta syntyi pieni kohu, sillä Kirka levytti sen vuoden 2005 albumilleen ”Elämääni eksynyt” nimellä ”Muistoja, muistoja vain”, mutta levy jouduttiin tekijänoikeuskiistojen vuoksi vetämään pois markkinoilta.

Black – I’m not afraid (musiikkivideo)

”Wonderful life” -albumilta lohkaistiin vielä kaksi muutakin singleä, reippaampi ”I’m not afraid” sekä tunnelmallisempi ”Paradise”, mutta ne eivät nousseet myyntitilastojen kärkikahinoihin. Black levytti A & M Recordsille vielä kaksi muutakin albumia, mutta niistäkään ei siunaantunut esikoisen kaltaisia myyntimenestyksiä. Sittemmin Black on levyttänyt itsenäiselle Nero Schwarz -levymerkille useitakin albumeja sekä Colin Vearncomben että Blackin nimellä. Vuonna 2015 julkaistu ”Blind faith” jäi niistä viimeiseksi.

Tammikuun 10. päivä 2016 Colin Vearncombe joutui Irlannissa vakavaan auto-onnettomuuteen, jossa hän sai pahoja vammoja etenkin pään alueelle. Hänet vaivutettiin koomaan, mutta 26.1.2016 Colin menehtyi 53-vuotiaana. Häntä kaipaamaan jäivät vaimo, ruotsalainen oopperalauluja Camilla Griehsal, sekä kolme lasta. ”Wonderful life” on jäänyt kuitenkin elämään ja jatkamaan Blackin musiikillista perintöä tulevillekin sukupolville.

Kappalelista:
1. Wonderful life
2. Everything’s coming up roses
3. Sometimes for the asking
4. Finder
5. Paradise
6. I’m not afraid
7. I just grew tired
8. Blue
9. Just making memories
10. Sweetest smile

Lähteet:
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: