Erasure – The circus (1987)

erasure

Nuoresta iästään huolimatta Vince Clarke (s. 1960) oli vuonna 1985 jo monia käänteitä kokenut musiikkialan konkari. Vuonna 1981 listoille nousivat ensimmäiset hänen kirjoittamansa laulut Depeche moden esittäminä. Vuosina 1982-1983 Clarke vaikutti Yazoo-duon toisena osapuolena ja 1984 hän julkaisi pari singleä lyhytaikaiseksi jääneen The Assembly -projektin nimissä. Vuonna 1985 oli aika jälleen uudelle ja hän etsi Melody maker -musiikkilehden kautta laulajaa seuraavaan projektiinsa. Pisimmän korren veti täysin kokematon, parikymppinen keltanokka Andy Bell (s. 1964), joka ihaili Vince Clarken saavutuksia. Hän harjoitteli koe-esiintymiseen kuuntelemalla mm. Alison Moyetia, joka oli toiminut laulusolistina Yazoossa. Erasure oli syntynyt.

Vince Clarkella oli käytännössä ensimmäisen levyn materiaalit valmiina, kun Erasuren debyyttilevyä alettiin työstämään. Bell on kertonut, että hän oli alussa studiossa aivan lukossa ja hänen henkensä salpaantui pisimmissä nuoteissa. Kun Clarke pyysi häntä osallistumaan laulujen tekoon, Bell pystyi vain esimerkiksi huokailemaan ”Oh l’amour… oh l’amour…”, mutta Clarke antoi silti hänelle puolet joidenkin kappaleiden tekijänoikeuksista. Bell sanoo olevansa ikuisesti kiitollisuudenvelasta bändikaverinsa avokätisyydestä ja pelkäsi Clarken lemppaavan hänet flopanneen debyyttialbumin ”Wonderland” jälkeen. Toisin kuitenkin kävi ja Andy Bell sai käydä Vince Clarken opissa melkoisen poppikoulun. Rankan alun jälkeen toista albumia lähdettiin työstämään lähes tasaveroisina erasurelaisina.

Erasure – Sometimes (musiikkivideo)

Kun Andy Bell keksi sanariimit tai sävelmän pätkän, hän näytti niitä Clarkelle. Clarke kertoi rehellisesti oliko niille käyttöä vai ei, ja albumintekoprojektin edetessä korjaukset vähenivät kerta kerran jälkeen. Bellin itseluottamus kasvoi ja Clarkekin sai uutta intoa muutaman vuoden nuoremmasta kumppanistaan. Syntyi liuta ikivihreitä popbiisejä. Ensimmäinen maistiainen niistä saatiin lokakuussa 1986 tarttuvan singlen ”Sometimes” muodossa. Siitä tuli välittömästi radiohitti ja Erasure pääsi ensimmäistä kertaa esiintymään Top of the pops -ohjelmaan. Lopulta sinkku nousi lopulta Britti-listan kakkoseksi ja viihtyi listalla peräti 17 viikkoa eli niin pitkään, kunnes toinen albumi ”The circus” saatiin markkinoille maaliskuussa 1987.

Erasure – It doesn’t have to be (musiikkivideo)

Andy Bell oli tuohon aikaan yksi harvoista avoimen homoseksuaaleista poptähdistä. ”The circus” -albumin tekstit keskittyvät tekijöidensä mukaan kolmeen aihepiiriin – politiikkaan, itsensähyväksymiseen ja särkyneisiin sydämiin. ”Hideaway” on yksi pophistorian kauneimmista kaapistatulokappaleista, joka ei kalpene edes Bronski beatin ”Smalltown boyn” rinnalla. Sykkivä ”Don’t dance” ammentaa aiheensa osittain samasta laarista, mutta rehvakkaammin. Toisena singlenä julkaistu ”It doesn’t have to be” puolestaan liittyy levyn yhteiskunnallisesti kantaaottavaan osioon, kuten myös rauhallinen nimikkokappale ”The circus”, joka sekin julkaistiin vielä myöhemmin singlenä.

Erasure – Victim of love (musiikkivideo)

Reipastempoinen ja tarttuvakertsinen ”Victim of love” on puolestaan sieltä särkyneiden sydänten osastolta ja myös se julkaistiin singlenä. Sinkuista ”Victim of love” ja ”The circus” nousivat topteniin ja ”It doesn’t have to be” sijalle 12. Singlehittien rinnalla muutkaan albumiraidat eivät jää varjoon. ”If I could” on herkkä maailmaa parantava balladi ja heti perään kuullaan nykivästi rytmitetty ”Sexuality”. Epäonnisesta rakkaudesta kertova ”Leave me to bleed” olisi sekin ansainnut mielestäni singlejulkaisun. Levyn päättää haikea ”Spiralling” ja sen jälkeen kuunteluelämys onkin hyvä aloittaa taas alusta.

Erasure – The circus (musiikkivideo)

”The circus” nousi Britannian albumilistalla sijalle 6 ja on 102:lla listaviikollaan Erasuren uran pisimpään listalla viihtynyt albumi. Suomessakin Erasure huomioitiin ja ”Sometimes” nousi sinkkulistan sijalle 5. Albumi pysyi Suomen virallisella listalla kuusi viikkoa, korkeimmillaan sijalla 26. Mutta tämä kaikki oli Erasurelle vasta alku ja heidän seuraavat viisi albumiaan (mukaan lukien kokoelmalevy ”Pop! – The 20 hits”) nousivat kaikki Brittiykkösiksi. Vaikka suurin listamenestys jäikin 1990-luvun alkuun, jatkaa Erasure porskuttamistaan musiikkimaailmassa. Tuorein, 17. studioalbumi, julkaistiin vuonna 2017 ja Erasuren levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 25 miljoonaa. Vuonna 2017 he esiintyivät myös Suomessa Tampereella Robbie Williamsin suurkonsertin lämmittelijöinä.

Kappalelista:
1. It doesn’t have to be
2. Hideaway
3. Don’t dance
4. If I could
5. Sexuality
6. Victim of love
7. Leave me to bleed
8. Sometimes
9. The circus
10. Spiralling

Lähteet:
Classic pop magazine
Wikipedia
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)
Guinness Hits of the eighties (Gambaccini-Rice-Rice, Guinness publishing 1990)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: