Levyarvio: Secret servicen uutuusalbumi ei tarjoile paljon uutta auringon alle – korkeintaan lääkettä nostalgiannälkään

SECRET SERVICE: SECRET MISSION (Tim Norell Musikproduktion AB, 2022)

Pitkän linjan ruotsalaisyhtye Secret service on julkaissut uuden albumin 35 vuoden tauon jälkeen. 1980-luvulla suurinta menestystään nauttineen orkesterin edellinen studioalbumi ”Aux deux magots” on vuodelta 1987. Vuonna 2012 heiltä tosin tuli ennenjulkaisemattomia lauluja sisältänyt pitkäsoitto ”The lost box”, mutta sen laulut oli äänitetty jo 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Keikkarintamalla Secret service palasi aktiiviseksi vuonna 2007 ja on siitä eteenpäin ollut vähintäänkin sivutoimisena olemassa uuden laulusolistin leadaamana. Alkuperäismiehistöstä jäsenistöön kuuluu enää syntetisaattorivelhot Ulf Wahlberg ja Tim Norell, joka vastaa myös pääasiassa uusien kappaleiden säveltämisestä. Heidän lisäkseen nyky-Secret serviceen kuuluu Anders Hansson (koskettimet), Mats Lundberg (basso), Jamie Borger (rummut) ja Jan-Erik Perning (rummut). Vuosina 2007-2018 vokaaleista vastasi Mikael Erlandsson ja sen jälkeen Johan Becker.

”Secret mission” on nykyajan tyyliin julkaistu vain digitaalisena ja suurin osa sen kappaleista on myös tuttuja jo singlejulkaisuina. Vanhin kappale ”Go on” ilmestyi vuonna 2019. Seuraavana vuonna eetteriin laitettiin albumin nimikkokappale ”Secret mission” ja sitä seuraavana ”Lit de parade”, joka on cover-versio Army of loversin tuotannosta. Tim Norell ja Secret servicen entinen jäsen Ola Håkansson ovat tosin itsekin olleet aikoinaan säveltämässä kyseistä kappaletta. Tämän vuoden aikana yhtye on laittanut uusia kappaleita streamauspalveluihin peräti neljä. ”You stole my heart” ja ”Jane” sekä Ukraina-henkiset ”Little Zhora” ja ”Mama tell me why”, joita on Tim Norellin seurana sävellystyössä on ollut Andrei Mejeritcher. Lieneekö ukrainalainen? Kappaleissa otetaan selkeästi kantaa Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan. Lyhyellä matematiikalla voimme laskea, että albumin kymmenestä kappaleesta seitsemän on Secret service -faneille entuudestaan tuttuja. Kun lopuista kolmesta kaksi on instrumentaalisia, niin saamme kuultavaksemme yhden uuden lauletun rallin ”How can I get over you”.

Vaikka osalle ruotsalaispopin ystävistä kappaleet ovatkin tuttuja, on silti mukava että ne on nyt koottu yksiin digitaalisiin ”kansiin”. Kokonaisuudesta muodostuu joka tapauksessa tasokas kokoelma tarttuvia popmelodioita ja muutaman vuoden ikäerosta huolimatta kappaleet istuvat hyvin toistensa seuraan. Tarttuvimmat kertosäkeet hoilataan nopeatempoisissa discobiiseissä ”Secret mission”, ”How can I get over you”, ”Jane” ja ”Go on”. Rauhallisempaa osastoa edustavat ”You stole my heart” ja sodanvastainen ”Mama tell me why”. Jotain kannanottoa lienee kätketty myös instrumentaalikappaleeseen ”Café for Amur”, sikäli mikäli Amur viittaa Venäjän ja Kiinan välillä virtaavaan rajajokeen. Albumin päättävä ”In memoriam” jää auttamattomasti täyteraidaksi jo pariminuuttisen kestonsakin puolesta. Ajatus on toki kaunis, sillä kappale on omistettu keväällä edesmenneelle Björn Håkanssonille joka sanoitti useimmat Secret servicen alkuvuosien hitit. Suosittelen albumia kaikille nostalgiannälkäisille melodisen discopopin ystäville, varsinkin jos kappaleet eivät vielä olleet tuttuja.

Kappaleluettelo:

  1. Secret mission
  2. How can I get over you
  3. You stole my heart (feat. Clara-Corina)
  4. Jane
  5. Mama tell me why (feat. Mikael Erlandsson)
  6. Café for Amur
  7. Lit de parade
  8. Little Zhora
  9. Go on
  10. In memoriam (To Björn)

Secret service albumit:
1979 Oh Susie
1981 Ye Si Ca
1982 Cutting corners
1984 Jupiter sign
1985 When the night closes in
1987 Aux deux magots
2012 The lost box
2022 Secret mission

Lue lisää Secret servicen uudesta tulemisesta

One thought on “Levyarvio: Secret servicen uutuusalbumi ei tarjoile paljon uutta auringon alle – korkeintaan lääkettä nostalgiannälkään

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: