Ruotsalaislegenda Secret service on jälleen työn touhussa ja huolissaan Ukrainan tilanteesta

Ruotsalainen Secret service sai alkunsa, kun Sonet records levy-yhtiö pyysi Ola Håkanssonilta muutaman laulun Ruotsin euroviisukarsintoihin, Melodifestivaleniin, vuonna 1979. Mukaan lähti Tim Norell ja Ulf Wahlberg, ja Ola+3 -kokoonpano tuli kisassa kolmanneksi kappaleella ”Det känns som jag vandrar fram”. Yhteistyö sujui niin mukavasti, että miehet päättivät perustaa bändin, joka sai nimekseen Secret service. Lisäksi yhtyeeseen liittyivät Tony Lindberg (kitara), Leif Paulsen (basso) ja Leif Johansson (rummut). Tim Norell, joka kirjoitti valtaosan Secret servicen biiseistä yhdessä Björn Håkanssonin kanssa, ei tosin esiintynyt yhtyeen konserteissa eikä levyjenkansissa. Heti ensimmäinen single ”Oh Susie” nousi Ruotsin listan ykköseksi. Samanniminen albumi, joka sisälsi toisen TOP-20-hitin ”Ten o’clock postman” sijoittui listalla sijalle 7 ja myi kultaa. Ajan hengen mukaisesti kappaleista levytettiin myös suomenkieliset cover-versiot. ”Oh Susie” päätyi Dannylle nimellä ”Syli lämmittää” ja ”Ten o’clock postman” Kirkalle otsikolla ”Kesällä kaikki on toisin”.

Secret servicen kansainvälinen saundi kiinnosti oitis myös Ruotsin rajojen ulkopuolella, erityisesti tietenkin pohjoismaissa, mutta singlet nousivat TOP-10:iin myös Saksassa. Yhtyeen suurimmaksi menestykseksi osoittautui vuonna 1982 julkaistu ”Flash in the night”, josta tuli TOP-10-hitti Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Ranskassa. Kappale löytyy bändin kolmannelta pitkäsoitolta ”Cutting corners”, joka viihtyi Suomenkin virallisella listalla 20 viikkoa, korkeimmillaan sijalla 12. Myös syntikkapopin vaikutukset karistellut viides albumi ”When the night closes in” nousi Suomessa listoille. Secret servicen taru päättyi vuoteen 1987, kun he julkaisivat kuudennen pitkäsoittonsa ”Aux deux magots”. Sen täkynä kuultiin Ola Håkanssonin ja Abba-yhtyeen Agnetha Fältskogin duetoksi kreditoitu balladi ”The way you are”, josta tuli Ruotsissa kultaa myynyt ykköshitti. Tässä vaiheessa bändin muodosti alkuperäinen ydintiimi Håkansson, Norell ja Walhberg, mutta heidän seuraansa oli liittynyt multi-instrumentalisti Anders Hansson ja basisti Mats Lindberg.

Secret servicen jälkeen Håkansson ja Norell tiimiytyivät Army of lovers -yhtyeestä tutun Alexander Bardin kanssa perustaen ”Ruotsin Stock-Aitken-Watermaninakin” tunnetun hittitehtaan Norell-Oson-Bard, jossa Oson on siis Håkansson. Kappaleita syntyi esimerkiksi Lili & Sussien, Ankie Baggerin, Pernilla Wahlbergin, Trollin ja Bobbersien esitettäväksi. Euroviisuedustus kolmikolle lohkesi vuonna 1989, kun Tommy Nilsson edusti Ruotsia kappaleella ”En dag” sijoittuen kansainvälisessä finaalissa neljänneksi. Ulf Wahlberg siirtyi tuotantopuolelle ja hän on tuottanut mm. Bogart co:n läpimurtoalbumin ”Dance station” ja hitin ”All the best girls”, lukuisien ruotsalaislevyjen lisäksi.

Vuoden 2006 lopulla Secret service päätti tehdä comebackin, mutta Ola Håkansson ei enää lähtenyt mukaan. Uudeksi laulusolistiksi pestattiin lukuisia sooloalbumeja tehtaillut Mikael Erlandsson. Muut jäsenet olivat Wahlberg, Norell, Hansson ja Lindberg sekä uudet rumpalit Jamie Borger ja Jan-Erik Perning. Vuonna 2012 julkaistiin albumi ”The lost box”, joka sisälsi aiemmin julkaisemattomia 1980- ja 1990-luvuilla äänitettyjä kappaleita sekä joitakin tuttuja ralleja. Yhtye keikkaili pääasiassa Venäjällä. Vuonna 2018 laulusolistiksi vaihtui Johan Becker ja Secret service alkoi julkaista myös uutta musiikkia. Pian singlejä on ilmestynyt jo niin paljon, että niistä saisi melkein koottua kokonaisen albumin: ”Go on”, ”Satellites”, ”Secret mission” sekä Army of lovers -laina ”Lit de parade”. Tänä vuonna on julkaistu singlet ”Jane”, ”You stole my heart”, ”Little Zhora” ja ”Mama tell me why”, jonka toisella versiolla vierailee myös edellinen vokalisti Erlandsson. Kappaleillaan yhtye on ottanut kantaa myös Ukrainan tilanteeseen. 27.8.2022 Secret service konsertoi Suomessa Kulttuuritalolla ja mikä hämmästyttävintä ensimmäistä kertaa uransa aikana.

One thought on “Ruotsalaislegenda Secret service on jälleen työn touhussa ja huolissaan Ukrainan tilanteesta

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: