Duran duran – Rio (1982)

Menestyksekkään debyyttialbumin jälkeen Duran duran alkoi välittömästi työstää jatkoa. Jo loppuvuodesta 1981 aloitettiin demojen työstäminen Birminghamissa Bob Lambin studiolla. Ensimmäinen iso kiertue oli takana ja hyvä työvire oli päällä. Kundit päättivät noudattaa samaa kaavaa, kuin ensimmäiselläkin levyllä ja tuotannostakin vastasi sama mies: Colin Thurston. Tavoitteena oli tehdä iloista ja energistä, täydellistä, popmusiikkiä. Nick Rhodesin syntetisaattorit hallitsivat saundimaailmaa, siinä missä Andy Taylorin agressiivinen kitarointikin. Taylor päästeli kuusikielisestään järeintä mahdollista musisointia, jota tuon ajan valtavirtapopissa oli kuultavissa.

Ensimmäisinä syntyivät demot kappaleisiin ”Last chance on the stairway”, ”My own way”, ”Hungry like the wolf”, ”Like an angel” sekä ”New religion”, johon inspiraation antoi David Bowien albumin ”Station to station” kappale ”Stay”. Marraskuussa 1981 ulos saatiin jo ensimmäinen maistiainen, singlen ”My own way” muodossa. Singleversiossa kuultiin Richard Myhillin sovittamat discoviulut ja tempo oli huomattavasti nopeampi, kuin lopullisessa albumiversiossa. Single nousi Britti-listan sijalle 14 eli sijoitus jäi esikoislevyn hittejä vaatimattomammaksi. Kappale on muutenkin jäänyt muiden Duran duran -singlejulkaisujen jalkoihin ja sitä ei ole juurikaan kuultu konserteissakaan. Kappaleen video oli simppeli esitys studiossa, jossa uraansa aloitteleva näyttelijä Adrian Paul esiintyy matadorina. Pikkukiekon kääntöpuolelle laitettiin kappale ”Like an angel”, joka ei tullut mukaan lopulliselle albumille.

Tästä ei kuitenkaan lannistuttu, vaan albumin äänitykset jatkuivat Lontoon Air-studioilla. Alkukeväästä Duran duran lämmitteli myös Blondien jäähyväiskiertueella Yhdysvalloissa. Kun valmista materiaalia oli kasassa yhtye matkusti Sri Lankaan ja Antigualle kuvauksiin. Yhteistyö 1980-luvun alun kuumimman musiikkivideo-ohjaajan Russell Mulcahyn kanssa jatkui sekin. Myöhemminhän Mulcahy ohjasi myös pitkiä elokuvia, kuten kaksi ensimmäistä Highlander-leffaa. Visuaalisesta ilmeestään tarkan bändin haaveena oli kokopitkä videoalbumi, joka sisältäisi lyhytelokuvat heidän kahden ensimmäisen albuminsa parhaiden biisien taustalle. Valmista kamaa syntyikin ja eksoottisissa puitteissa kuvattiin videot tuleville singlejulkaisuille ”Hungry like the wolf”, ”Save a prayer” ja ”Rio” sekä albumiraidoille ”Lonely in your nightmare” ja ensimmäisen albumin kappaleeseen ”Night boat”.

Toukokuussa 1982 markkinoille pukattiin uusi single ”Hungry like the wolf”, joka kohosi Britti-listan sijalle viisi. Kokonainen albumi ”Rio” laskettiin ulos viikkoa myöhemmin. Se nousi toisella viikollaaan albumilistan kakkoseksi. Ikävä kyllä kitaristi Andy Tayloriin tarttui kuvausreissulla mystinen trooppinen virus ja hän joutui toviksi sairaalahoitoon. Euroopan kiertuetta jouduttiin lykkäämään ja kolmannen singlen julkaisua vetkuteltiin siihen asti, kunnes koko viisikko oli jälleen täysissä ruumiin voimissa valmiina promootioon. Elokuussa päivänvalon singleformaatissa näki balladi ”Save a prayer”, josta on sukeutunut vuosien saatossa todellinen Duran duran -klassikko. Se kohosi singlelistallakin sijalle kaksi.

Uuden villityksen mukaisesti Duran duran teetti singlehiteistään myös pidempiä dance remixejä klubeilla pyöritettäviksi. Versiot nimettiin ”Night versioiksi”. Maksisinglejen lisäksi neljän remixin EP ”Carnival” julkaistiin syyskuussa. Samaan aikaan Yhdysvalloissa markkinointi sakkasi ja uusilla lauluilla ei oikein ollut ottia. Sikäläinen levy-yhtiö päättikin muuttaa markkinointistrageriaa ja Duran duranilta riistettiin heidän uusromanttinen imagonsa. Heidät esiteltiin suurelle yleisölle dancepop-yhtyeenä. ”Rio” -albumi julkaistiin uudelleen David Kershenbaumin remixatuilla versioilla ryyditettynä. Joulukuussa 1982 ”Hungry like the wolf” nousi Billboard-listan sijalle 3. Albumi sijoittui parhaimmillaan listalla sijalle kuusi ja myi tuplaplatinaa eli yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Suomessakin elettiin kuumaa Duran duran -huumaa ja ”Rio” -albumi keikkui virallisen listan sijalla kolme, siinä missä esikoislevy ei sijoittunut täkäläisillä listoilla lainkaan. Albumille napsahti kultalevy yli 30.000 kappaleen myyntiluvuilla. Yhtye myös konsertoi Kulttuuritalolla täpötäydelle, kirkuvalle teinityttölastille. Pikkuhiljaa bändin uusromanttiset röyhelöpaidat riisuttiin pois, hiuskuontalot oikenivat ja yhtyeestä tuli muuten vain trendien aallonharjoilla ratsastava popbändi, jonka näyttävistä musiikkivideoista muodostui ajan hengen airut, suunnannäyttäjä. Britanniassa ”Rio” -menestys saatettiin päätökseen albumin nimikkokappaleen ja avausraidan singlejulkaisulla. Tarinan mukaan biisin rytminen aihio oli pääsääntöisesti basisti John Taylorin käsialaa ja siihen päälle Simon Le Bonin sanat ja vokaalit. 7-tuumainen nousi sekin Britti-listan topteniin.

”Rio”-albumi on popmelodioiden ilotulitusta. Toisena raitana kuullaan ensimmäisen singlejulkaisun ”My own way” albumiversio, joka poikkeaa radikaalisti aikaisemmasta. Discoviulut loistavat poissaolollaan, tempo on hitaampi ja sanoitukseenkin on tehty pieniä muutoksia. ”Lonely in your nightmare” olisi kertosäkeistönsä yhteislaulupotentiaalin puolesta voinut olla levyn viides singlelohkaisu, kuten myös ”Hungry like the wolfin” jälkeen kuultava ”Hold back the rain”. Oli varaa mistä valita. Alkuperäisen vinyyli-LP:n kääntöpuolella vauhti hieman tasoittuu ja biisien kestot kasvavat. Kakkossiivun avausraita ”New religion” on tarttuvalla kertsillä varustettu puolitempoinen, hieman avartgardistinen popkappale, erikoisuuteenaan päällekkäiset lauluosuudet. Verkkainen tunnelma jatkuu ”Last on the stairwayn” myötä hittiballaadiin ”Save a prayer”. Kokonaisuuden päättää varsinainen erikoisuus ”The chauffeur”, jääkylmä taidepop joka kuulostaa melkein enemmän Ultravoxilta kuin Duran duranilta. Tähänkin lauluun tehtiin tyyliä ja eroottisuutta tihkuva, mustavalkoinen musiikkivideo vaikka kappaletta ei julkaistu singlenä.

Duran duran sementoi ”Rion” myötä asemansa 1980-luvun alun kuumimpana yhtyeenä. Media nimesi heidät Fab Fiveksi, The Beatlesin Fab Four -lempinimeä mukaillen. Vielä hetkeä aiemmin bändin pojat itse pohtivat olevansa samassa laarissa Simple mindsin, Ultravoxin, Japanin ja muiden uuden aallon bändien kanssa, mutta Simonin, Nickin, Johnin, Andyn ja Rogerin nähdessään tytöt kirkuivat kovempaa. Aikalaiskritiikit arvioivat ”Rio”-albumin melko ristiriitaisesti, mutta vuosien saatossa levystä on muodostunut uuden aallon klassikko, jonka jokainen osanen on harkittu pala täydellistä kokonaisuutta. John Taylorilta kysyttiin, mikä levyn lauluista on jäänyt elämään vahvimpana. Vastaus kuului ”Kaikki. Eihän siitä muuten julkaistaisi erikoispainoksia.”

Kappaleluettelo:

  1. Rio
  2. My own way
  3. Lonely in your nightmare
  4. Hungry like the wolf
  5. Hold back the rain
  6. New religion
  7. Last chance on the stairway
  8. Save a prayer
  9. The chauffeur

Lähteet:
Duran duran – Rio (2009 Limited edition painos kansilehti)
Wikipedia
Suomenlistalevyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: