Duran Duran – Duran Duran (1981)

duran duran

Kolme ystävystä Birminghamista Nick Rhodes, John Taylor ja Stephen Duffy jakoivat saman intohimon fanittaessaan David Bowieta, Roxy Musicia ja Sex Pistolsia. Keskittyessään ulkomusiikillisiin seikkoihin, pojat myönsivät että kukaan heistä ei osannut soittaa mitään musiikki-instrumenttia. Samalla he kuitenkin ajattelivat, että moinen sivuseikka olisi helposti opeteltavissa. Roolit kokoonpanossa vaihtelivat ja kavereita tuli ja meni vauhdikkaasti. Pientä vakiintumista oli havaittavissa, kun Birminghamin muusikkopiireistä tuttu rumpali Roger Taylor liittyi kokoonpanoon ja Melody Maker -lehden ilmoituksen perusteella he saivat riveihinsä kitaristi Andy Taylorin. Nick keskittyi tässä vaiheessa kosketinsoittimiin ja John vaihtoi kitaran bassoon. Ryhmä oli valmis ja he nimesivät itsensä Jane Fondan tähdittämän tieteiselokuvan ”Barbarella” hahmon mukaan: Duran duran.

Duran duran oli Birminghamin ”Rum runner” -clubin house band. Klubia verrattiin birminghamilaiseen versioon Lontoon Blitz clubista ja sen omistivat veljekset Paul ja Michael Berrow. Berrowit kävivät usein haistelemassa trendien tuulia New Yorkissa asti ja toivat uusimmat tuulahdukset omalle klubilleen. Myöhemmin, kun Duran duran pääsi esiintymään Lontoon Blitziin, he hämmästyivät että ”tässäkö tämä on?”. Birminghamin Rum runner ei kalvennut isolle esikuvalleen millään muotoa. Pikemminkin päinvastoin, Rum runner oli klubina jopa särmikkäämpi. Joka tapauksessa Berrowin veljekset antoivat klubin käyttöönsä Duran duranille myös harjoitusareenana sekä samalla mahdollisuuden lisäansioihin blokkaajina, baarimikkoina, ovimiehinä ja tiskijukkina.

Stephen Duffyn jätti ehkä hieman yllättäenkin bändin ja yhtäkkiä Duran duran oli vailla vokalistia ja laulujen sanoittajaa. He kävivät läpi muutamiakin kokeiluja ja Birminghamissa alkoikin kiertää vitsi Duran duranista bändinä, jolla on jokaisella keikalla eri laulaja. Lopulta Rum runnerin tarjoilijar Fiona Kemp ehdotti laulusolistiksi poikaystäväänsä, muuatta Simon Le Bonia, joka oli lauleskellut erinäisissä punkbändeissä sekä näytellyt musiikkiteatterissa jo lapsesta lähtien. Simon saapui koelauluun tiukoissa, pinkeissä, leopardikuvioisissa housuissaan, takataskussaan muistikirjansa joka oli täynnä runoja ja laulujen sanoituksia. Nick Rhodes ihastui Simonin kynäilyihin ja totesi niiden olevan valmiita popbiisejä – heidän täytyi vain säveltää musiikki sanojen ympärille.

Duran duranin lopullinen viisimiehinen kokoonpano oli täydellinen ja he alkoivat tiukan sävellys- ja harjoittelurupeaman. Biisit koeajettiin Rum runnerissa ja suosio Birminghamissa oli taattua. Berrowin veljekset ryhtyivät manageroimaan bändiä tosissaan ja saivatkin heidät Hazel O’Connorin Britannian kiertueen lämppäribändiksi. Joulukuussa 1980 suurten levy-yhtiöiden edustajat kutsuttiin kiertueen päätöskeikalle Lontooseen katsomaan Duran duranin vetoa ja yhtiöiden kesken syntyi miltei kilpailu, kuka saa allekirjoittaa nuorukaisten kanssa levytyssopimuksen. Pisimmän korren veti EMI ja esikoislevyn äänitykset aloitettiin saman tien. Tuottajaksi palkattiin nuori lupaus Colin Thurston, joka oli toiminut teknikkona jo David Bowien ”Heroes”-albumin äänityksissä sekä tuottanut mm. The Human leaguen esikoislevyn ”Reproduction”.

Duran Duran – Planet earth (musiikkivideo)

Helmikuussa 1981 julkaistiin Duran duranin esikoissingle ”Planet earth”, joka kohosi singlelistan sijalle 12. Tyylistään tarkat duranit nousivat nopeasti erityisesti trendikkäiden klubien suosikeiksi ja kappaleesta muodostui erityisesti iso tanssihitti Lontoon klubeilla. Eikä vähiten tekstin kohdan ”Like some new romantic looking for the TV sound” ansiosta. Heistä tuli röyhelöpaidoissaan ”uusromanttisen aallon” airuita. Kakkossingle ”Careless memories” epäonnistui listoilla, mutta ajan hermolla eläneet Berrowin manageriveljekset pistivät isompaa pykälää vaihteistoon. He ymmärsivät uutuuttaan kimmeltäneen musiikkivideo-keksinnön merkityksen ja kolmannen singlen videoon laitettiin kovat piippuun, kahden studioperformanssivideon jälkeen. New Yorkin danceteria/videojukebox-kuppiloiden toimiessa esikuvina, ”Girls on film” -video tihkui seksiä ja paljasta pintaa. Kaiken kukkuraksi videosta tehtiin vielä pidempi versio 12-tuumaiselta maksisingleltä löytyvän nightversionin pohjalle. Rohkea video iski lööppeihin ja julkisuus poiki singlelle TOP-5-sijoituksen Britannian singlelistalla. Video oli video-jukeboxien pyöritetyin video kolmen vuoden ajan ja siistitty versio oli yksi Music Televisionin eniten näytettyjä musiikkivideoita.

Duran Duran – Careless memories (musiikkivideo)

Kesäkuussa 1981 julkaistiin viimeinkin Duran duranin omaa nimeä kantava esikoisalbumi, joka kahden ison hitin voimin nousi albumilistalla sijalle 3. Levy pysytteli listalla yli kaksi vuotta ja yhtyeen suosio levisi kulovalkean tavoin kaikkiin kansanosiin ja ympäri Eurooppaa. Albumi itsessään on varsin sympaattinen kokoelma melko alkeellisia lauluja, melko alkeellisesti musisoituina. Melko tyypillinen esikoislevy 1980-luvulla, sanoisin. Muu kappalemateriaali ei kuitenkaan suoranaisesti kalpene singlelohkaisuille, vaikka ehdoton klassikkohitti onkin juuri ”Girls on film”. Albumin päättävä ”Tel Aviv” on instrumentaaliotos, johon oli olemassa myös sanat mutta jossain vaiheessa ne heitettiin romukoppaan. Albumissa ollaan vahvasti ajan hengessä ja yhdeksän kappaleen kattaukseen ei mahdu tylsiä hetkiä. ”Planet earth” -esikoissinkun b-puoli ”Late bar” on hassu ralli, jonka mukanaolo albumillakin olisi ollut oiva lisä. Onneksi sekin löytyy myöhemmin julkaistuilta erikoispainoksilta. ”Duran duran” -albumi oli hyvä, vahva pohja, jolle nuorten miesten kelpasi rakentaa uraa.

Duran Duran – Girls on film (musiikkivideo)

Kappalelista:
1. Girls on Film
2. Planet Earth
3. Anyone Out There
4. To the Shore
5. Careless Memories
6. Night Boat
7. Sound of Thunder
8. Friends of Mine
9. Tel Aviv

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Classic Pop presents Duran Duran – 40th anniversary edition lehti

One thought on “Duran Duran – Duran Duran (1981)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: