Carola – Främling (1983)

carola

Carola Häggkvistin tähti syttyi yhdessä yössä ja se palaa yhä kirkkaana. Hän syntyi Tukholmassa 8.9.1966 laulunlahja sielussaan. Koko lapsuus meni kuin laulaen ja jo ennen vuoden 1983 Melodifestivalen -kilpailua Carola oli esiintynyt televisiossa useissa lasten ja nuorten musiikkiohjelmissa. Ruotsin euroviisukarsintana toimiva laulukilpailu Melodifestivalen oli kuitenkin se lopullinen ponnahduslauta Carolan uralle, tytön ollessa vasta 16-vuotias. Konkarisäveltäjä Lasse Holmin kappale ”Främling” valloitti Carolan esittämänä koko Ruotsin kansan ja hän sai kansallisessa kilpailussa ylivoimaisen äänivyöryn eli täydet kahdeksan pistettä kaikilta yhdeltätoista alueraadilta. Carolan voittoa todisti television välityksellä 6,1 miljoonaa ruotsalaista siis ennätykselliset 84 prosenttia Ruotsin kansasta.

Carolan vahvan verevä, mutta silti luonnonlapsimainen lavapreesens ja voimakas, mutta niin puhtaan kirkas lauluääni pureutuivat muunkin Euroopan makuhermoihin Münchenissa, Saksassa järjestetyssä kansainvälisessä Eurovision laulukilpailun finaalissa. Sieltä irtosi hieno kolmas sija, joka vain nostatti Carola -kuumetta Ruotsissa. Carola solmi levytyssopimuksen kansallisen, iskelmään keskittyneen Mariann Grammofon -yhtiön kanssa, jota pyöritti eräänlaisena itsevaltiaana levymoguli Bert Karlsson. LP-levyä alettiin rakentaa välittömästi Carolan euroviisumenestyksen ympärille.

Carola – Främling (live-esitys ESC finaalista)

Vuonna 1983 ruotsalaisen pop-iskelmä-levyn rakenne ei eronnut kovastikaan vastaavasta suomalaisesta. Carolan esikoinen, joka nimettiin euroviisuhitin ”Främling” mukaan, sisälsi niin alkuperäisiä ruotsalaissävellyksiä kuin covereita kansainvälisistä hiteistä. Levyn avaa odotetusti nimikkokappale ”Främling”, josta on vuosien saatossa tullut yksi suurista euroviisuklassikoista, vaikka se ei koko kisaa voittanutkaan. Suomessa kappaleen levytti oma nuori pop-prinsessamme Meiju Suvas nimellä ”Muukalainen”. Seuraavaksi kuullaan Carolan cover hollantilaisen Anita Meyerin pari vuotta vanhasta kappaleesta ”Why tell me why” eli ruotsiksi ”Säg mig var du står”. Samojen säveltäjien kynästä on myös seuraava raita ”Benjamin”, jonka suomalaiset saattavat muistaa Paula Koivuniemen ”Lähdetään” -nimisenä tulkintana.

Kaunis puolitempoballadi ”Gör det någonting” on ruotsalaista alkuperää ja sen säveltäjä Torgny Söderberg kirjoitti jättipotin seuraavan vuoden Melodifestivaleniin. Herrey’s -veljesten ”Diggi-loo diggi-ley” voitti nimittäin koko kansainvälisen kilpailun. Italoiskelmä ”Gloria” on varmasti yksi vuoden 1983 versioiduimmista kappaleista. Kansainvälisesti siitä suurimman hitin teki Laura Branigan, Suomessa Mona Carita ja Ruotsissa tietenkin Carola. ”Främling” -lp-levyn A-puolen päättää englanninkielinen balladi ”You bring out the best in me”, joka on mitä oivallisin osoitus Carolan poikkeuksellisesta lahjakkuudesta.

Älppärin kääntöpuolen avaa Toni Basilin vuoden 1981 hitti ”Mickey”, joka ylsi listoilla Jenkki-ykköseksi ja Britti-kakkoseksi. Suomeksi kappaleen levytti Leena Vanamo vuonna 1984 albumilleen ”Sua kaipaan”. Seuraavaksi kuullaan kaksi perusvahvaa ja juurevaa ruotsalaisiskelmää, jotka molemmat on säveltänyt albumin tuottaja Lasse Holm ja sanoittanut eräänlainen ”Ruotsin Vexi Salmi” Ingela ”Pling” Forsman. Näistä kahdesta etenkin ”Liv” ansaitsee maininnan yhtenä ruotsalaisen kasaripopin helmenä.

”Visa lite mänsklighet” on cover-versio vuoden 1981 James Bond -tunnarin ”For your eyes only” tulkinnasta tutuksi tulleen Sheena Eastonin sinkusta ”A little tenderness”. ”Fjortonde maj” -rämpätystä seuraa levyn päättävä ja paremmin muuhun materiaaliin istuva ”Du försvinner i natten”, joka on versio Leo Sayerin kappaleesta ”Paris dies in the morning”. Varsin sekalaiseltakin kuulostavalta materiaalista Lasse Holm sai kuitenkin kiteytettyä nopealla aikataululla melko tiiviin paketin, joka kävi kaupaksi kuin ämpärit Tokmannin avajaisissa. Levyä on myyty Ruotsissa yli miljoona kappaletta eli enemmän kuin mitään muuta levyä ikinä – mukaanlukien Abba ja Roxette. Suomalaisille ”Främling” oli vasta esimakua ja vaikka lp-levy nousi täälläkin listoille, niin vasta Carolan seuraava albumi ”Steg för steg” vuonna 1984 nousi ykköseksi asti.

Kappalelista:
1. Främling
2. Säg mig var du står
3. Benjamin
4. Gör det någonting
5. Gloria
6. You bring out the best in me
7. Mickey
8. Se på mig
9. Liv
10. Visa lite mänsklighet
11. 14 Maj
12. Du försvinner i natten

Lähteet:
Wikipedia
http://suomenlistalevyt.blogspot.com

One thought on “Carola – Främling (1983)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: