Mel & Kim – F.L.M. (1987)

mel & kim

Vuonna 1985 Melanie ”Mel” Appleby kiersi Britanniaa Glamour girls -nimisen tanssiryhmän kanssa. Tytöt esiintyivät seksikkäästi taustanauhan päälle, mutta Mel lauloi päävokaalit livenä. Eräänä iltana Mel tutustui lontoolaisella klubilla musiikkituottaja Steve Rowlandsiin, joka etsi tyttöduoa suojateikseen. Keskustelussa paljastui, että Melillä oli laulutaitoinen isosisko Kim ja rattaat alkoivat pyöriä. Demoäänitykset vakuuttivat Supreme records -yhtiön Nick Eastin ja levytyssopimus syntyi. East ehdotti tyttöduolle tuottajiksi uutta, nousevaa tuottajatiimiä Stock-Aitken-Watermania, jotka olivat juuri saaneet aikaiseksi muutamia hittejä mm. Hazell Deanin, Dead or aliven, Bananaraman ja Princessin kanssa.

Melin (s. 1966) ja Kimin (s. 1961) eksoottiset piirteet olivat peräisin brittiläis-jamaikalaisilta vanhemmilta ja rempseät luonteet kumpusivat Itä-Lontoon Hackneyn alueella vietetyistä lapsuusvuosista. 17-vuotiaana Mel oli poseerannut yläosattomissa kolmossivulla ja Kimistä oli puolestaan tullut samanikäisenä äiti, mutta neidot eivät peitelleet menneisyyttään. Vuonna 1986 alkoi hittitehtailu Stock-Aitken-Waterman -trion kanssa ja ensimmäisenä levytettiin kappale ”Everybody’s got a system”, joka lyheni myöhemmin pelkäksi ”Systemiksi”. Singlen b-puolelle kyhättiin nopeasti kappale ”Showing out (Get fresh at the weekend)”, mutta pian kaikki oivalsivat että ”Showing out” pitää laittaa levyn paraatipuolelle. Syyskuussa julkaistu single aloitti listataipaleensa varovaisesti sijalta 67 ja nousi vasta seitsemännellä viikollaan topteniin, lopulta sijalle 3 myyden kaiken kaikkiaan noin 250.000 kappaletta. Mel & Kim -ilmiö lähti leviämään ympäri Eurooppaa ja single nousi ykköseksi mm. Alankomaissa, Saksassa ja Sveitsissä. Yhdysvalloissa ”Showing out” nousi tanssilistan ykköseksi.

Mel & Kim – Showing out (musiikkivideo)

Popin uusin sensaatio oli syntynyt. Mel & Kim olivat uudenlaisia idoleita, ensimmäinen värillinen brittiläinen tyttöduo, jolla oli maanläheinen, työväenluokkaan iskevä, rehevä tyyli. Myös erilaiset päähineet nousivat heidän tavaramerkikseen ja heitä kutsuttiinkin toisinaan lempinimellä ”The hats”. Oli siis aika tehdä lisää musiikkia ja toinen single ”Respectable” oli eräällä tapaa Melin & Kimin vastalause keltaiselle lehdistölle, joka mielellään repi juttuja mm. Melin vähäpukeisesta menneisyydestä. ”Respectable” nousi ykköseksi Britannian lisäksi mm. Saksassa, Alankomaissa, Sveitsissä, Australiassa, Uudessa-Seelannissa sekä Suomessa. Lisäksi se sijoittui TOP-10:een tai vähintään TOP-20:een käytännössä lähes kaikkialla. Siitä tuli myös ensimmäinen Stock-Aitken-Waterman -hittiryhmän säveltämä Britti-ykkönen.

Mel & Kim – Respectable (musiikkivideo)

Albumin työstäminen oli myös täydessä vauhdissa ja tuottajilla oli tytöille varattuna neljä uutta laulua sekä kappaleita, joita olivat aiemmin levyttäneet toiset artistit. ”I’m the one who really loves you” oli julkaistu singlenä Austin Howardin esittämänä, mutta levy floppasi listoilla. ”Who’s gonna catch you?” -kappaleen olivat studiossa käyneet lurauttamassa toinen tyttöduo Pepsi & Shirlie sekä Sinitta, jonka esikoislevyllä kappale kuullaankin. Sen sijaan kaunis, melankolinen balladi ”More than words can say” on levytetty jälkeenpäin useidenkin muiden Stock-Aitken-Waterman -artistien toimesta, kuten Carol Hitchcockin ja Hazell Deanin.

”F.L.M.” eli ”Fun, love, money” -albumista tuli menestys. Se nousi Britannian albumilistalla kolmoseksi ja myi yli 400.000 kappaletta – maailmanlaajuisesti yli kolme miljoonaa. Historiankirjoihin se pääsee kaikkien aikojen myydyimpänä tyttöduon albumina, etenkin siskosten muodostaman tyttöduon. Samoihin aikoihin Mel tunsi outoja kipuja selässään ja luuli syyksi tanssimisen ja kiertämisen aiheuttamia rasituksia. Todelliseksi diagnoosiksi paljastui pitkälle levinnyt syöpä. Vuonna 1985 häneltä oli jo hoidettu alkava syöpäkasvain maksasta, mutta ilmeisesti etäpesäkkeet olivat jääneet leviämään muualle. Show’n piti kuitenkin jatkua ja kolmantena singlenä levyltä julkaistiin nimikkokappale ”F.L.M.”, joka sekin nousi topteniin – tarkemmin sanottuna sijalle 7. Kappaleen musiikkivideolla käytettiin aiemmin kuvattua materiaalia Montreuxin musiikkifestivaaleilta ja Mel & Kim -sätkynukkeja.

Mel & Kim – F.L.M. (musiikkivideo)

Aluksi tytöt yrittivät salata sairauden, mutta pian siitä tuli kuitenkin julkista ja elinaikaennuste oli lohduton. Melille ei luvattu montaa kuukautta aikaa. Toisen albumin tekeminen jäi yhteen kappaleeseen ja muutamiin demoihin. Single ”That’s the way it is” ehdittiin julkaista helmikuussa 1988. Se sijoittui Britti-listalla sijalle 10. Huhtikuussa 1988 siskokset esiintyivät suositussa brittiläisessä talk-show’ssa Wogan puhumassa avoimesti sairaudesta. Ohjelman isäntä Terry Wogan pyysi tyttöjä laulamaan jotain ja he esittivät a cappellana pätkän kappaletta ”If you cared”, jonka Kim Appleby myöhemmin levytti soololevylleen. 18. tammikuuta 1990 Melanie Appleby kuoli vain 23-vuotiaana. Vuonna 2010 Cherry Pop records julkaisi ”F.L.M.” -albumista kattavan erikoispainoksen. Vuonna 2018 julkaistiin postuumisti demojen joukosta löytynyt ennenjulkaisematon Mel & Kim -kappale ”Where is love”.

Mel & Kim – That’s the way it is (musiikkivideo)

Kappalelista:
1. F.L.M.
2. Showing Out
3. Respectable
4. Feel a Whole Lot Better
5. I’m the One Who Really Loves You
6. More Than Words Can Say
7. System
8. From a Whisper to a Scream
9. Who’s Gonna Catch You?
Bonuskappaleet:
10. That’s The Way it Is
11. You Changed My Life
12. Showing Out (Get Fresh at the Weekend) [Extended Version]
13. Respectable [Extended Version]
14. F.L.M. [Extended Version]
15. That’s The Way it Is [Extended Version]
16. System [Previously Unreleased Alternative Mix]
17. More Than Words Can Say [Previously Unreleased Extended Version]
CD 2:
1. Respectable [Extra Beats Vocal]
2. F.L.M. [Two Grooves Under One Nation Remix]
3. I’m the One Who Really Loves You [Yoyo’s 12″ Mix – Previously Unreleased]
4. That’s The Way it Is [Acid House Remix]
5. System [Garage Vocal – Previously Unreleased]
6. Feel a Whole Lot Better [Yoyo’s 12″ Mix – Previously Unreleased]
7. Showing Out (Get Fresh at the Weekend) [The Mortgage Mix]
8. That’s The Way it Is [House Remix]
9. Respectable [Shop Mix]
10. F.L.M. [Sonic Remix]
11. System [Original 12″ Mix – Previously Unreleased]

Lähteet:
Mel & Kim – F.L.M. -albumin kansilehti (Cherry Pop 2010)
Wikipedia
Discogs
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: