Pophistoria: Kim Appleby – Kim Appleby (1990)

Kim Appleby ponnahti julkisuuteen vuonna 1986 sisarensa Melanien kanssa. He muodostivat suositun duon Mel & Kim, joka levytti neljä Britannian TOP-10-hittiä sekä platinaa myyneen albumin ”F.L.M.”. Esikoisalbumin tuottajina toimivat Stock-Aitken-Waterman, jotka saivat ensimmäisen sävellyksensä Britannian listaykköksi tyttöjen singlellä ”Respectable”.

Lue lisää: Mel & Kim duon alkutaipaleesta ja albumista ”F.L.M.”

Tammikuussa 1990 Melanie Appleby menehtyi syöpään vain 23-vuotiaana. Siskokset olivat ehtineet jo valmistella toista albumiaan ja kirjoittaa lauluja yhdessä. Mukana sävellystyössä oli myös Kimin poikaystävä Craig Logan, joka tunnettiin myös Bros-yhtyeen ensimmäisen kokoonpanon basistina.

Kimin ensimmäinen soolosingle ”Don’t worry” julkaistiin lokakuussa 1990. Eräs arvostelija totesikin, että kappale kuulostaa niin paljon Stock-Aitken-Watermanilta, että kuulija pettyy huomatessaan että näin ei olekaan. Tuotannosta vastasivat Pete Schwier ja George DeAngelis.

Mel ja Kim olivat olleet paljon otsikoissa Britanniassa, joten soolomenestyskään ei ollut yllätys. Single nousi listan sijalle kaksi. Siitä tuli hitti myös useissa Euroopan maissa. Suomessa ”Don’t worry” oli korkeimmillaan viidentenä.

Kimin omaa nimeä kantava sooloalbumi ilmestyi 29.11.1990. Lähes kaikki sen kymmenestä kappaleesta oli Kim, Melin ja Craigin yhdessä säveltämiä ja sanoittamia. Tammikuussa 1991 pitkäsoitolta lohkaistiin toinen single ”G.L.A.D.”, joka kohosi Britti-listan sijalle kymmenen. Sinkku ei menestynyt aivan edeltäjänsä tavoin Suomessakaan, jossa korkeimmaksi sijotukseksi jäi 17.

Levyltä lohkaistiin vielä kaksi singleä, joista kaunis balladi ”Mama” menestyi paremmin. Se sijoittui Britti-listalla TOP-20:een. Sen sijaan viimeinen julkaisu ”If you cared” ei enää noussut TOP-40:een. Albumin korkein sijoitus Britanniassa oli 23, mutta se myi kultalevyyn oikeuttavat 100.000 kappaletta. Suomen virallisella listalla levy nähtiin sijalla 38.

Kim Appleby teki vielä toisen sooloalbumin, joka näki päivänvalon vuonna 1993. Sen tuotti Tony Swain. Kokopitkä ja siltä lohkaistut singlet ”Light of the world” ja ”Breakaway” eivät olleet kaupallisia menestyksiä. Jälkimmäisen osatuottajina miksaajina toimivat Phil Harding ja Ian Curnow.

Vuonna 1994 Kim päätti keskittyä säveltämään musiikkia toisille artisteille. Hän työskenteli mm. Ruotsissa Anders Baggen kanssa. Kim Applebyn nimeä ei kuitenkaan ole kreditoitu merkittävien isojen hittilevyjen kansiin. 2000-luvulla hän julkaissut silloin tällöin muutamia kappaleita.

Kappaleluettelo:

  1. Don’t worry
  2. Mama
  3. If you cared
  4. Downtown clown
  5. I’ll be there
  6. G.L.A.D.
  7. Hey you
  8. What did I do wrong?
  9. Dodgy people
  10. Teach me

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Suomen listalevyt

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑