Pophistoria: Supertuottaja Trevor Horn on ”Mies joka keksi 1980-luvun”

”Mies, joka keksi 1980-luvun”, sanotaan kun puhutaan Trevor Hornista (s. 15.7.1949). Supertuottajan vaikutus aikakauden elektroniseen pop-musiikkiin oli valtava.

Trevor syntyi toisena lapsena neljästä John ja Elizabeth Hornin perheeseen. Isä-John työskenteli sivutoimisena muusikkona Big Bandissa ja opetti 8-vuotiaalle Trevorille bassonsoiton alkeet. Myöhemmin poika pääsi tuuraamaan isäänsä, jos tämä oli päätoimensa vuoksi myöhässä orkesterin keikoilta. 14-vuotiaana Trevor perusti ensimmäisen oman bändinsä.

Trevor ei ollut erityisen lahjakas koulussa ja hän teki erilaisia hanttihommia tehtaissa. 17-vuotiaana hän ilmoitti vanhemmilleen että liukuhihnatyö ei ole häntä varten, vaan tulevaisuus on musiikin maailmassa. Hän soitteli bassoa tanssiorkesterissa 24 punnan viikkopalkalla. Trevor sai myös BBC:n paikallisasemalle soimaan omia sävellyksiään, joissa hän säesti itseään kitaralla.

21-vuotiaana Trevor muutti Lontooseen ja ura ammattimaisena muusikkona erilaisissa kokoonpanoissa sai lisää kierroksia. Hän soitti televisiolähetysten orkestereissa, sessiomuusikkona ja levytti mainos-jinglejä. 24-vuotiaana oli edessä muutto Leicesteriin, jossa hän sai vakituisen pestin yökerhon housebandissa. Sieltä saatujen vakituisten tulojen turvin Trevor rakennutti itselleen oman studion.

Vuonna 1976 Trevor palasi Lontooseen ja soitti jatkui erilaisissa cabaret- ja cover-yhtyeissä. Hän tutustui alan ihmisiin, kuten kosketinsoittaja Geoff Downesiin ja laulajatar Tina Charlesiin, jonka kanssa Trevorilla oli lyhyt suhde. 1970-luvun lopulla Trevor alkoi saada tuottamiaan ja kirjoittamiaan kappaleita levyille.

Ensimmäinen kokonainen albumi, jonka Trevor tuotti nimellä T.C.Horn oli Chromium -yhtyeen ”Star to star” vuonna 1979. Geoff Downes kirjoitti valtaosan levyn kappaleista ja kosketinsoittajana studiossa työskenteli muuan Anne Dudley. Albumin sisältöä on kuvailtu ”Sci-fi-discoksi”. Ensimmäisen listahittinsä Trevor sai discoartisti Dan-I:n TOP-30-hitin ”Monkey chop” tuottamisesta.

Vuonna 1978 Trevor Horn ja Geoff Downes perustivat oman yhtyeensä The Buggles, jonka esikoissingle ”Video killed the radio star” nousi syyskuussa 1979 Britannian sinkkulistan ykköseksi. Yhtyeen laulajana toimineesta 30-vuotiaasta Trevorista tuli pop-tähti. Singlestä tuli maailmanlaajuinen hitti, joka myi yli viisi miljoonaa kappaletta. ”Video killed the radio star” -musiikkivideo oli ensimmäinen video, joka näytettiin vuonna 1981 toimintansa aloittaneessa MTV Music televionissa.

The Buggles levytti kaksi albumia ”The Age of plastic” (1980) ja ”Adventures in Modern recording” (1981). Työstäessään toista levyään viereisessä studiossa äänityspuuhissa oli proge-rock-yhtye Yes. Yesin laulaja Jon Anderson ja kosketinsoittaja Rick Wakeman olivat ottaneet hatkat, joten he pyysivät Trevorin ja Geoffin mukaan bändiin.

Vuonna 1980 ilmestyi Yes-albumi ”Drama”, jolla Trevor toimii vokalistina. Fanit eivät ottaneet häntä lämpimästi vastaan ja kiertueen jälkeen Trevor sai kenkää. Samana vuonna Trevor meni naimisiin musiikkibisneksessä työskentelevän Jill Sinclairin kanssa, josta tuli samalla myös hänen managerinsa. Jill vakuutti tuoreelle aviomiehelleen, että artistina hän olisi kakkosliigassa, mutta tuottajana Trevor Hornista tulisi maailman paras.

Trevor satsasi enemmän rahaa studioonsa ja hankki viimeisintä huutoa olevat laitteet. Digitaalisia Fairlight-syntetisaattoreita oli tuohon aikaan koko Isossa-Britanniassa vain neljä kappaletta. Ensimmäisten tuotantotöiden joukkoon kuului Dollar-yhtyeen albumi ”The Dollar album” (1982), jonka singleistä ”Mirror mirror” ja ”Give me back my heart” tuli TOP-5-hittejä Briteissä.

Dollarin menestys toi Trevorille nimeä ja lisää töitä. Seuraavana oli vuorossa ABC-yhtyeen esikoisalbumi ”The Lexicon of love”, josta tuli yksi vuoden suurimmista menestyksistä. Trevor oli myös äärimmäisen tarkka musiikillisesta osaamisesta ja hän suostutteli ABC:n vaihtamaan basistinsa, koska ei ollut tyytyväinen tämän soittotaitoon. Tämä toi myös osaltaan tuottajalle hankalan miehen maineen ja kerrotaan, että mm. U2 ei halunnut Hornia tuottajakseen, koska pelkäsi että hän hajottaa koko bändin.

Lue lisää: ABC:n albumista ”The Lexicon of love”

Toiminta laajeni ja vuonna 1983 Trevor vaimoineen osti suuremman studion Lontoosta. Se sai nimekseen Sarm West Studios. New Musical Express -lehden toimittajan Paul Morleyn kanssa Trevor perusti oman levymerkin ZTT. Uuden yhtiön ensimmäinen kiinnitys oli liverpoolilaisbändi Frankie goes to Hollywood, jonka ykköshitit ”Relax”, ”Two tribes” ja ”The Power of love” ja albumi ”Welcome to the Pleasuredome” rikkoivat kaikki ennätykset.

Lue lisää: Frankie goes to Hollywoodin albumista ”Welcome to the Pleasuredome”

Samana vuonna Trevor jatkoi yhteistyötä Yes-yhtyeen kanssa, mutta tällä kertaa vain tuottajana. Hän suostutteli yhtyeen levyttämään kappaleen ”Owner of a lonely heart”, vaikka bändi piti sitä liian popahtavana. Singlestä tuli kuitenkin Yesin ainoa listaykkönen Yhdysvalloissa. Vuonna 1983 syntyi myös Trevorin oma bändiprojekti Art of noise, jonka esikoissingle ”Close (To the edit)” nousi topvitoseen seuraavana vuonna.

Vuonna 1985 Trevor kirjoitti ja tuotti Grace Jonesin albumin ”Slave to the rhythm”, josta tuli artistin menestynein levy. Nimikkobiisiä kaavailtiin aikoinaan Frankie goes to Hollywoodin kakkossingleksi, ennen kuin Trevor löysi bändin omista demoista ”Two tribes” -raakileen. Vuosikymmenen lopulla hän tuotti jälleen yhden Yes-albumin ”Big generator” (1987). Vuonna 1989 Trevor tuotti yhdessä Stephen Lipsonin kanssa Simple Minds yhtyeen menestysalbumin ”Street fighting years”.

Vuosikymmenen vaihduttua Trevor tuotti Sealin esikoisalbumin, joka nousi Britannian albumilistan ykköseksi. Läpimurtosingle ”Crazy” kohosi singlelistalla toiseksi. Vuoden 1991 merkkiteoksiin kuului Soft Cell -laulaja Marc Almondin ”Tenement symphony” -albumi, jonka kappaleista Trevor tuotti puolet, mukaan lukien singlehitit ”Jacky” ja ”The Days of Pearly Spencer”.

2000-luvun alun menestyksiin kuuluu venäläinen tyttöduo t.A.T.u. Trevor palkattiin muokkaamaan duon kappaleet läntisille markkinoille ja hän kirjoittikin kappaleisiin ”All the things she said” ja ”Not gonna get us” englanninkieliset lyriikat. Lisäksi Trevor koulutti tytöt lausumaan englantia ja äänitti uudet taustat. ”All the things she said” nousi Britti-listan kärkeen.

Vuonna 2006 Trevor tuotti Pet Shop Boysin yhdeksännen studioalbumin ”Fundamental”. Levy nousi albumilistan viidenneksi. Samana vuonna Trevorin vaimo Jill joutui vakavaan onnettomuuteen, joka aiheutti hänelle aivovamman ja halvaantumisen. Trevor myi heidän yhteisen studionsa ja muutti toimintansa uuteen paikkaan. Jill Sinclair kuoli syöpään vuonna 2014. Heillä on neljä yhteistä lasta.

Seuraava projekti oli Robbie Williamsin kahdeksas studioalbumi ”Reality killed the video star” vuonna 2009. Nimi viittaa hauskasti The Bugglesin läpimurtohittiin, mutta kritisoi myös television tosi-tv-ohjelmia ja kykyjenetsintäkilpailuja. Mikä ironisinta, albumista tuli ensimmäinen Robbie Williamsin levy joka ei noussut listaykköseksi, sillä ykköspaikkaa piti hallussaan The X Factor -kilpailusta tuttu JLS-yhtye.

Trevor Hornin tuotantojen listaan mahtuu paljon muutakin, mutta kaikkia ei pysty yhdessä blogitekstissä listaamaan. Lisää janoavien kannattaa lukea vaikka tuore omaelämäkerta ”Adventures in modern recording: From ABC to ZTT”. 74-vuotias muusikko ei ole aikeissa jäädä eläkkeelle. Vuonna 2023 hän soitti bassoa Sealin kiertueella. Joulukuussa 2023 ilmestyi albumi ”Echoes – Ancient and modern”, jolla esiintyy useita eri solisteja laulamassa cover-versioita sekä Trevorin omista kappaleista että muiden artistien tuotannosta.

Lue lisää: Trevor Horn ”Echoes – Ancient and modern” albumin arvostelu

Lähteet:
Wikipedia
Classic Pop Magazine
Discogs
British Hit Singles (Guinness World Records 2000)

2 thoughts on “Pophistoria: Supertuottaja Trevor Horn on ”Mies joka keksi 1980-luvun”

Add yours

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑