1980-luvun 10 myydyintä ulkomaalaista levyä Suomessa

Suomen kaikkien aikojen myydyin ulkomaalaisen esittäjän albumi on brittiläisen Queen-yhtyeen kokoelmalevy ”Greatest hits II” vuodelta 1991. Se myi tuplaplatinaa eli 149622 kappaletta. Myös kaksi seuraavaa myydyintä ulkomaalaista julkaisua ovat kokoelmalevyjä. Toisella sijalla on ruotsalaisen Abban ”Gold” (1992) 145962:n kappaleen myynnillään ja kolmatta sijaa pitää amerikkalaisen rock-yhtyeen Bon Jovin hittikokoelma ”Cross road – The best of Bon Jovi” (1994), jota on myyty 123354 kappaletta. Kaikki julkaistiin 1990-luvun alkupuolella, mutta toki sisältävät myös 1980-luvun musiikkia.

Yhteismyynnillä mitaten Madonna on Suomen kaikkien aikojen myydyin ulkomaalainen artisti, mutta seuraavia sijoja pitävät hallussaan nämä megasuosittujen kokoelmien julkaisijat. Abba on sijalla kaksi, Queen sijalla kolme ja Bon Jovi sijalla neljä. Viidentenä tulee Bruce Springsteen ja kuudentena Michael Jackson. Heidän lisäkseen kärkikymmenikössä ovat Boney M., David Bowie, Metallica ja Celine Dion, jotka eivät 1980-luvulla saaneet albumejaan kaikkein myydyimpien levyjen joukkoon.

Tähän on listattu Suomen kymmenen myydyintä ulkomaalaisen artistin tai yhtyeen 1980-luvulla julkaisemaa studioalbumia.

Pet shop boys: Actually (1987) 68416 kpl

”It’s a sin” -hitti laukaisi suomalaisissa Pet shop boys -manian, jonka myötä yhtyeen toinen studioalbumi ”Actually” nousi listaykköseksi. Jo esikoislevy ”Please” oli meillä suosittu, sillä läpimurtosingle ”West end girls” oli täälläkin ykköshitti. ”It’s a sin” oli kuitenkin hittinä omaa luokkaansa, sillä se toi duolle myös Suomessa harvinaisen kultasinglen 6311:n kappaleen myynnillään. Myös ”Actuallyn” muut singlet olivat TOP-10-hittejä Suomessa: ”What have I done to deserve this” (2), ”Rent” (9) ja ”Heart” (1), kuten myös välissä julkaistu ”Always on my mind” (1), joka ei kuitenkaan ole mukana albumilla. Brittiduon suosio jatkui tasaisena vielä tästä eteenpäinkin, sillä myös kolme seuraavaa albumia sekä kokoelmalevy ”Discography” myivät Suomessa kultaa.

Lue lisää Pet shop boysin albumista ”Actually”

Madonna: Like a prayer (1989) 70818 kpl

Madonna suosio Suomessa on ollut tasaista 2000-luvulle asti. Jo toinen albumi ”Like a virgin” (1985) myi kultaa ja kolmas pitkäsoitto ”True blue” platinaa, mutta 1980-luvun suurin menestys oli neljäs kokopitkä ”Like a prayer”. Vielä sitäkin menestyksekkäämmiksi osoittautuivat 1990-luvulla julkaistu kokoelmalevy ”The immaculate collection” ja balladikokoelma ”Something to remember”, joka myi peräti tuplaplatinaa. ”Like a prayer”-single oli albumin tavoin listaykkönen ja toinen single ”Express yourself” listakakkonen. Suomen singlelistalle nousivat myös lohkaisut ”Cherish” ja ”Dear Jessie”. Madonna on Suomen kaikkien aikojen myydyin ulkomaalainen artisti.

ZZ Top: Eliminator (1983) 71121 kpl

Texasboogie-trio ZZ Topin musiikki nousi Suomessakin valtavirtaan näyttävän musavideohitin ”Sharp dressed man” siivittämänä, vaikka ”Eliminator” oli yhtyeeltä jo kahdeksas studioalbumi. Siitä se sitten lähti ja myös kolme seuraavaa ZZ Top -levyä sekä kokoelmalevy nousivat Suomessa kultalevylukemiin ja listaykkösiksi. ”Eliminatorilta” lohkaistiin kolme muutakin singleä ”Gimme all your lovin'”, ”TV Dinners” ja ”Legs”, joiden musiikkivideot tulivat kyllä täälläkin tutuiksi, mutta singlelistalle levyt eivät nousseet.

Europe: The final countdown (1986) 71707 kpl

Ruotsalainen softrock-yhtye Europe nousi kuin varkain supersuosioon ”The final countdown” -hitin ikimuistoisen syntikkariffinsä ansiosta. Yhtyeen kaksi ensimmäistä studioalbumia eivät bändin kotimaassakaan olleet mitään jättimenestyksiä, mutta ”The final countdown” räjäytti pankin maailmanlaajuisesti myyden lopulta triplaplatinaa Yhdysvalloissa asti. Levyn muut singlet ”Rock the night”, ”Carrie” ja ”Cherokee” toki muistetaan, mutta listahittejä ne eivät Suomessa olleet.

Bon Jovi: Slippery when wet (1986) 73564 kpl

Rock-musiikkihan on suomalaisille ollut rakasta ja yhdysvaltalainen kevythevibändi Bon Jovi on Suomen neljänneksi myydyin ulkomainen artisti tai yhtye kautta aikojen. Heidän todellinen läpimurtonsa tapahtui kolmannen studioalbumin ”Slippery when wet” myötä, vaikka kaksi aikaisempaakin levyä olivat nousseet jo täkäläisellekin albumilistalle. ”Slippery when wetin” suosiota edesauttoivat tietenkin kuorolaulukertosäkeillä varustetut hitit ”You give love a bad name” ja ”Livin’ on a prayer”. Albumin kolmas single ”Wanted dead or alive” oli sen verran countryhenkinen, että se menestyi lähinnä Amerikassa. Bon Jovin kokoelmalevy ”Cross road – The Best of Bon Jovi” on Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi myydyin ulkomaalainen albumi.

Phil Collins: …But seriously (1989) 74715 kpl

Sooloartisti Phil Collins ja yhtyeensä Genesis olivat suomalaisille tuttuja, mutta yllättäen vuosikymmenen lopulla hitti ”Another day in paradise” nosti suosion vielä pykälää paremmalle levelille. Jo neljä vuotta aiemmin julkaistu edellinen studioalbumi ”No jacket required” myi Suomessa kultaa. Collinsin neljänneltä soololevyltä lohkottiin liuta muitakin singlejä, joista ”I wish it would rain down” ja ”Something happened on the way to heaven” nousivat Suomenkin singlelistalle.

Tina Turner: Foreign affair (1989) 86895 kpl

Tina Turner on täyttänyt Suomessa Olympia-stadionin, joten on syytä olettaa että meikäläinen yleisö pitää hänen musiikistaan. Hänen kaksi ensimmäistä 1980-luvun sooloalbumiaan ”Private dancer” ja ”Break every rule” ylsivät jo kultalevymyynteihin, mutta ”The best” -hittibiisi siivitti ”Foreign affair” -albumin kaikkein myydyimmäksi. Suomessa usein on edetty taktiikalla, että iso biisi myy hyvin kokonaista albumia. Tietenkin levyn suosioon vaikutti myös, että Turner esiintyi toukokuussa 1990 kahtena peräkkäisenä iltana loppuunmyydyn Helsingin jäähallin lavalla. Supersuosion vanavedessä myös toinen single ”Steamy windows” menestyi täkäläisillä markkinoilla.

Bruce Springsteen: Born in the USA (1984) 108913 kpl

Bruce Springsteenin farkkuihin ja T-paitaan sonnustaunut äijähahmo loi suomalaisiin samaistumispintaa. Ihan sama oletko syntynyt USA:ssa vai Pohjanmaalla, traktorien moottorit jylisevät vai puimurit puivat. Springsteenin albumit olivat menestyneet Suomessa jo ennen tätä tunnetuintakin julkaisua ja yltäneet jopa kultalevylukemiin. Albumi ei kuitenkaan ollut Suomessa listaykkönen, vaan korkeimmillaan listan sijalla kaksi. ”Dancing in the dark” oli Springsteenin ensimmäinen singlehitti Suomessa ja nimikkokappaleen lisäksi myös lohkaisut ”Cover me” ja ”I’m on fire” sijoittuivat meidänkin singlelistalla. Konsertoimaan Suomeen Springsteen saapui vasta vuonna 2003, mutta silloin hän teki yleisöennätyksen täyttämällä Olympia-stadionin kahtena peräkkäisenä iltana.

Dire straits: Brothers in arms (1985) 116784 kpl

Ei liene suuri yllätys, että brittiläisen Dire Straits -yhtyeen verkkainen aikuisrock iskee härmäläiseen makuhermoon. He olivat myyneet Suomessa kultaa ja platinaa jo aiemmilla julkaisuillaan, mutta kuten toisaallakin myös Suomessa suosio nousi potenssiin kymmenen viidennellä studioalbumilla ”Brothers in arms”. Tietokone-efekteillä maustetulla musiikkivideolla ryyditetty single ”Money for nothing” pyöri musiikkikanavilla kyllästymiseen asti. Muut lohkaisut ”So far away”, ”Brothers in arms”, ”Walk of life” ja ”Your latest trick” ovat toki Dire Straits -klassikkoja, mutta listatilastomerkintöjä ne eivät Suomesta saaneet.

Lue lisää Dire straitsin albumista ”Brothers in arms”

Michael Jackson: Thriller (1982) 119061 kpl

Maailman kaikkien aikojen myydyin albumi on kaikkien aikojen myydyin ulkomaalaisen artistin studioalbumi myös Suomessa. Ei siis vain 1980-luvun myydyin. Levyn tärkeimmät hitit ”Billie Jean”, ”Beat it”, ”The girl is mine” ja nimikkokappale ”Thriller” menestyivät Suomessa myös singlelistalla. ”Thrillerin” seuraaja ”Bad” (1987) hävisi meillä kuitenkin taistelun samaan aikaan julkaistulle Pet shop boys -albumille ”Actually” ja myi ”vain” reilut 50.000 kappaletta ja sijoittui korkeimmillaan virallisella listalla sijalle seitsemän. Kokonaistilastossa Jackson vetää kuitenkin pidemmän korren, sillä hän on kautta aikojen kuudenneksi myydyin ulkomaalainen artisti Suomessa. Pet shop boys on sijalla yksitoista.

Lähteet:

Ifpi.fi musiikkituottajat
Timo Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)
Wikipedia

1 thoughts on “1980-luvun 10 myydyintä ulkomaalaista levyä Suomessa

Add yours

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑