1980-luvun 20 suosituinta soundtrack albumia Suomessa – Retropoppari palauttaa mieliin ikivihreät leffahitit

1980-luvulla elokuvat ja populaarimusiikki kulkivat iloisesti käsi kädessä. Vaatimattomampikin raina sai katsojat liikkeelle, kunhan soundtrackilla pauhasi mojova hitti – viimeistään lopputekstien taustalla. Mielellään tietenkin useampikin, jolloin saatiin levykauppoihin jo myyvä artikkeli eli soundtrack-LP. Mitkä levyt sitten kävivät parhaiten kaupaksi ja mitä lauluja elokuvissa kuultiin. Tämä lista on koottu suhteellisen karkeasti peilaten soundtrack-albumin menestykseen Suomen virallisella albumilistalla korkeimman listasijoituksen ja listalla vietettyjen viikkojen suhteen. Julkaisuajankohta elokuvan nimen perässä viittaa kuukauteen, jona levy nousi Suomessa listoille, ei elokuvan julkaisuvuoteen. Tarkoista myyntiluvuista ei useimpien levyjen kohdalla ole tietoa. Voihan olla, että korkeammalle jonain toisena kuukautena listalla noussut LP on myynyt todellisuudessa vähemmän, kuin vilkkaampana kuukautena alemmas jäänyt pitkäsoitto. Nyt on kyse nimenomaan listamenestyksestä Suomessa ja hupaisa yhteensattuma onkin, että listauksemme sijalla 21 on maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyin soundtrack-albumi.

DIRTY DANCING Tammikuu 1988
Pienen budjetin musiikkielokuvasta ”Dirty dancing – Kuuma tanssi” (1987) tuli suurmenestys ja yksi 1980-luvun lopun ikoninen elokuvatapaus, joka nosti päätähdet Patrick Swayzen ja Jennifer Grayn tähteyteen. Elokuvan budjetti oli vain noin kuusi miljoonaa dollaria, mutta se tuotti lopulta maailmanlaajuisesti yli 214 miljoonaa. Leffa muistetaankin parhaiten musiikkinumeroistaan ja erityisesti kappaleesta ”(I’ve had) The time of my life”, jonka esitti duo Bill Medley ja Jennifer Warnes. Medley muistetaan tietenkin The Righteous brothers -duon toisena osapuolena. Single nousi Yhdysvaltojen Billboard-listan ykköseksi ja se palkittiin myöhemmin Oscarilla, Golden Globella ja Grammylla. ”Dirty dancingin” musiikki osoittautui jopa elokuvaa suositummaksi ja soundtrack-albumi myi maailmanlaajuisesti yli 32 miljoonaa kappaletta. Niistä 14 miljoonaa yksin Yhdysvalloissa, jossa levy pysytteli listaykkösenä 18 viikkoa. Saksassakin levy myi 13-kertaisesti kultaa ja se on edelleen maan kaikkien aikojen myydyin pitkäsoitto. Muita suosittuja lauluja levyltä ovat mm. päätähti Patrick Swayzen esittämä ”She’s like the wind” sekä Eric Carmenin ”Hungry eyes”. Suomessakin kuuma tanssi muistetaan, vaikka se ei vastaavanlaiseen hypetykseen noussutkaan. Soundtrack nousi virallisella listallamme sijalle 36 ja pysytteli listalla kolme viikkoa. Elokuva keräsi teattereihin 124.738 katsojaa, mikä riitti sijaan 13 vuoden 1987 katsotuimpien elokuvien listalla. Sen edelle ylsi toinen musiikkielokuva ”La bamba”, vaikka nykyään ”Dirty dancing” lienee enemmän klassikon asemassa. ”Dirty dancingin” voittokulku jatkui edelleen voimakkaana videolevityksessä ja elokuva onkin ensimmäinen VHS-myyntikasetti, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Ryöstöviljely jatkui vielä ”More Dirty dancing” ja ”Dirty dancing – Live in concert” -albumien muodossa, jotka nekin nousivat Britanniassa TOP-20:een.

Albumin listasijoitus:
Suomi 36. (3 vkoa)
Yhdysvallat 1.
Iso-Britannia 4. (51+ vkoa)

Elokuvateatterituotto 214,577,242 $
Katsojia Suomessa 124,738

STREETS OF FIRE Lokakuu 1984
Lähinnä rajuja toimintaleffoja ohjannut Walter Hill ohjasi modernin rock-musikaalin ”Streets of fire – Liekehtivät kadut”, joka floppasi pahasti lippuluukuilla. Soundtrack nousi kuitenkin Suomen listalla sijalle 28. Levyn suurin hitti on Dan Hartmanin esittämä ”I can dream about you”, joka sijoittui Billboard-listan kuudenneksi. Suomen elokuvateattereissa ”Streets of fire – Liekehtivät kadut” sai hieman vajaat 50.000 katsojaa ja oli vuoden 25:ksi katsotuin elokuva eli se pärjäsi paljon paremmin kuin esimerkiksi ”Terminator”, ”Purple rain”, ”Painajainen Elm streetillä” tai ”Päättymätön tarina”.

Albumin listasijoitus:
Suomi 28. (4 vkoa)
Yhdysvallat –
Iso-Britannia –

Elokuvateatterituotto 8,089,290 $
Katsojia Suomessa 48,507

SCARFACE Maaliskuu 1984
Giorgio Moroder sävelsi musiikin Brian DePalman suurelokuvaan ”Scarface – Arpinaama” (1983). Al Pacinon ja Michelle Pfeifferin tähdittämä elokuva sai aikoinaan ristiriitaisen vastaanoton, mutta on sittemmin kohonnut kulttisuosioon. Elokuvan discoahdettu soundtrack sisältää liudan meneviä ralleja, jotka eivät kuitenkaan nousseet suuriksi singlehiteiksi. Tunnetuin kappaleista lienee juuri hajonneen Blondie-yhtyeen solistin Debbie Harryn ensimmäinen soolosingle ”Rush rush”. Suurmenestystä ei musiikillekaan siunaantunut listoilla, mutta Suomen listalla soundtrack nousi sijalle 22. Lisäksi Giorgio Moroder oli samana vuonna ehdolla Golden Globe -gaalassa parhaasta musiikista kahdesta elokuvasta, mutta paremmaksi osoittautui ”Flashdance”.

Albumin listasijoitus:
Suomi 22. (7 vkoa)
Yhdysvallat –
Iso-Britannia –

Elokuvateatterituotto 65,884,703 $
Katsojia Suomessa 114,299

FAME Maaliskuu 1983
Alan Parkerin ohjaama ”Fame” (1980) sijoittui musiikkikouluun, joten musiikki näytteli luonnollisesti olennaista osaa myös elokuvassa. Yhtä elokuvan pääosista esittänyt Irene Cara lauloi ikimuistoisen tunnuskappaleen lisäksi levylle muitakin kappaleita. Teemakappale nousi Britannian sinkkulistan ykköseksi ja Yhdysvalloissa sijalle neljä. Elokuva poiki myös TV-sarjan, joka jatkoi musiikin elämää. Sen myötä ”Fame” nousi suosioon ja listoille Suomessa vasta vuonna 1983. Samana vuonna Mona Carita levytti teemabiisin suomeksi nimellä ”Me emme laske viiteen”.

Albumin listasijoitus:
Suomi 22. (6 vkoa)
Yhdysvallat 7.
Iso-Britannia 1. (25 vkoa)

Elokuvateatterituotto 21,202,829 $
Katsojia Suomessa 77,806

GHOSTBUSTERS Helmikuu 1985
Ray Parker jr.
kutsuttiin säveltämään teemabiisi tulevaan erikoistehosteita pursuavaan ja tähtikoomikoilla ladattuun hittielokuvaan, mutta aikaa oli vain muutamia päiviä. Lisäksi elokuvan nimi ”Ghostbusters” oli erittäin hankala istuttaa laulun sanoitukseen. Eräänä iltana Parker katseli televisiosta myöhäisillan halvalla tehtyjä mainoksia ja päätti luoda eräänlaisen mainoslaulun: ”Who you gonna call? Ghostbusters!”. Kappaleen tarttuva riffi muistutti kovasti Huey Lewis & The Newsin ”I want a new drug” vastaavaa eikä oikeudenkäynniltä vältytty. Kiista sovittiin suljettujen ovien takana. Kappaleesta tuli valtava hitti, joka nousi Billboard-listan ykköseksi kolmeksi viikoksi ja Britanniassa listan sijalle kaksi. Suomesta irtosi singlelistan sija kolme. Kappale oli myös Oscar-ehdokkaana, mutta Stevie Wonderin ”I just called to say I love you” veti pidemmän korren. Albumi oli parhaimmillaan virallisella listalla sijalla 22, vaikka juuri muita hittejä levy ei sisältänytkään. Laura Braniganin harvemmin kuultu ”Hot night” ei lukeudu sellaisiin ja lisäksi levyltä löytyy myös elokuvan varsinaisen score-musiikin säveltäneen konkarin Elmer Bernsteinin sinfonisia teoksia. Suomessa leffa sai noin 240.000 katsojaa teattereissa ja oli vuoden 1984 kuudenneksi katsotuin.

Albumin listasijoitus:
Suomi 22. (5 vkoa)
Yhdysvallat 6.
Iso-Britannia 24. (25 vkoa)

Elokuvateatterituotto 296,578,797 $
Katsojia Suomessa 239,589

AN OFFICER AND A GENTLEMAN Maaliskuu 1983
”Upseeri ja herrasmies” muistetaan paitsi 1980-luvun alun virallisen sydäntensärkijän Richard Geren roolisuorituksesta, tietenkin myös ikonisesta tunnussävelmästään. Teeman sävelsi elokuvan varsinaisen musiikin kynäillyt Jack Nietszhe, mutta Buffy Sainte-Marien, sanoittaja Will Jenningsin ja tuottaja Stewart Levinen käsittelyssä se muuttui elämää suuremmaksi pop-balladiksi. Laulamaan kutsuttiin Jennifer Warnes, jolla oli jo kokemusta ja menestystä elokuvamusiikin parissa. Warnesin suosituksesta kappale muutettiin duetoksi ja miesäänet saapui esittämään karheaääninen Joe Cocker. Jenkkilistan ykköspaikan lisäksi levytys kahmi merkittäviä palkintoja, kuten Oscarin, Golden globen ja Grammyn. Kokonainen albumi nousi Suomen listan sijalle 21 ja se tapahtui pelkästään tämän yhden laulun ansiosta.

Albumin listasijoitus:
Suomi 21. (3 vkoa)
Yhdysvallat 38.
Iso-Britannia 40. (14 vkoa)

Elokuvateatterituotto 129,795,554 $
Katsojia Suomessa 364,613

THE BLUES BROTHERS Tammikuu 1981
John Belushin
ja Dan Aykroydin esittämät blues-veljekset nousivat elokuvallaan ikoniseen asemaan ja heidän yhdessä nimekkäiden artistiystäviensä kanssa esittämä musiikki samaten. Reipashenkinen soundtrack koostui lähinnä ikivihreistä blues-standardeista, joita Belushi ja Aykroyd eli heidän roolihahmonsa Jake ja Elwood itse lauloivat. Mukana elokuvassa ja levyllä pistäytyvät myös Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles ja Cab Calloway. Sopasta syntyi kokonainen ikimuistoinen tyylisuuntaus, joka jatkaa elämäänsä vielä tätäkin kirjoittaessa.

Albumin listasijoitus:
Suomi 21. (5 vkoa)
Yhdysvallat –
Iso-Britannia –

Elokuvateatterituotto 115,229,890 $
Katsojia Suomessa 176,761

OVER THE TOP Huhtikuu 1987
1980-luvulla elokuvaan kuin elokuvaan oli pakko saada tunnuskappale, josta piti mielellään tulla myös listahitti. Sylvester Stallonen Rockyjen ja Rambojen välityönä tehtailtuun kädenvääntöelokuvaan ”Over the top – Terästäkin kovempi” ei sellaista löytynyt nimekkäästä artistikattauksesta huolimatta. Soundtrackilla ääneen pääsivät mm. Sammy Hagar, Kenny Loggins, Asia ja tietenkin Syltin velipoika Frank Stallone. Score-musiikin syntetisoi kukapa muukaan kuin Giorgio Moroder. Hitinpuutoksesta huolimatta lopputulos oli tasaisen varma kokoelma aikakaudelle ominaista kasarirokkia ja yksiin kansiin koottuna LP nousi Suomen listalla sijalle 19 ja pyöri listoilla peräti yksitoista viikkoa.

Albumin listasijoitus:
Suomi 19. (11 vkoa)
Yhdysvallat –
Iso-Britannia –

Elokuvateatterituotto 16,057,580 $
Katsojia Suomessa 53,728

BEVERLY HILLS COP II Heinäkuu 1987
Eddie Murphyn
personoima Beverly Hillsin kyttä Axel Foley rikkoi ensimmäisen osan soundtrackilla kaikki odotukset, mutta kakkososa ei yltänyt samaan musiikillisesti kuten ei myöskään leffana. Elokuvan suurin hitti ”Shakedown” jäi Suomessa tuntemattomaksi, mutta Billboard-listalla Bob Segerin esittämä biisi nousi aina ykköseksi asti ja sai Oscar-ehdokkuuden. Kappaleen on säveltänyt Harold Faltermeyer, joka sävelsi muunkin musiikin kahteen ensimmäiseen ”Beverly Hillsin kyttään”. Lisäksi mukana oli myös ensimmäisessä leffassa kuultu Pointer sisters sekä soolouralle Whamista lähtenyt George Michael, jonka hittikappaletta ”I want your sex” ei kuitenkaan koskaan nimenomaisesti liitetty tähän elokuvaan. Se syntyi ja oli olemassa muutenkin. Ekan leffalevyn menestyksen vanavedessä tämäkin albumi myi kuitenkin hyvin ja pysyi Suomen listalla messevät 19 viikkoa, korkeimmillaan sijalla 18.

Albumin listasijoitus:
Suomi 18. (19 vkoa)
Yhdysvallat 8.
Iso-Britannia 71. (5 vkoa)

Elokuvateatterituotto 299,965,036 $
Katsojia Suomessa 244,629

WHITE NIGHTS Maaliskuu 1986
Taylor Hackfordin
ohjaama tanssin maailmaan sijoittuva ”White nights – Valkeat yöt” sisälsi myös runsaasti musiikkia ajankohtaisilta artisteilta, mutta merkillepantavaa on ettei elokuvan suurinta hittikappaletta löydy elokuvan soundtrack-albumilla. Ohjaaja pyysi Lionel Richielta teemabiisiä ja tämä tarjosi olemassaollutta demoaan ”Say you, say me”, koska ei siinä vaiheessa pystynyt tekemään uutta ”White nights” -nimistä kappaletta. Laulusta tuli ykköshitti ja se voitti myös parhaan leffabiisin Oscarin. Richien levy-yhtiö Motown ei antanut lupaa sisällyttää kappaletta eri levymerkillä julkaistulle soundtrackille. Albumilta löytyy kuitenkin toinen ykköshitti ”Separate lives”, jonka esittivät Phil Collins ja Marilyn Martin. Hekin olivat Oscar-ehdokkaina, mutta Richie vei pystin. Suomen listalla LP oli parhaimmillaan sijalla 16.

Albumin listasijoitus:
Suomi 16. (6 vkoa)
Yhdysvallat 17.
Iso-Britannia –

Elokuvateatterituotto 42,160,849 $
Katsojia Suomessa 108,923

COBRA Syyskuu 1986
Sylvester Stallonen elokuvat sisälsivät 1980-luvulla huikeaa musiikkia. Vaikka yhtäkään todella ikimuistoista hittiä ei tältäkään pitkäsoitolta löydy, keikkui LP Suomen listalla kymmenen viikkoa ja korkeimmillaan sijalla 15. Ehkä yksi varma myyntivaltti oli Stallonen naamavärkki LP-levyn kannessa? Ajan hengessä sykkivän syntikkamusiikin kynäili Sylvester Levay. Elokuva oli myös varsin suosittu. Suomen elokuvateattereihin ryntäsi yli 160.000 katsojaa, jotka riittivät vuoden katsojatilaston sijaan seitsemän. Stallonen toinen samana vuonna julkaistu elokuva ”Rocky IV” sai vain viitisentuhatta katsojaa enemmän ja sijoittui siten yhtä pykälää paremmin. Muualla maailmassa menestys ei ollut yhtä valtaisaa, vaikka varsinaisesta flopista ei voidakaan puhua. Leffan budjetti oli 25 miljoonaa ja se tuotti toisen mokoman takaisin tuottajilleen.

Albumin listasijoitus:
Suomi 15. (10 vkoa)
Yhdysvallat –
Iso-Britannia –

Elokuvateatterituotto 49,042,224 $
Katsojia Suomessa 161,183

PURPLE RAIN Syyskuu 1984
Princen
kuudes studioalbumi ”Purple rain” on tavallaan ihan normaali albumi, mutta samalla levy toimii myös soundtrackina samannimiselle elokuvalle. Itse elokuva syntyi ikäänkuin levyn sivutuotteena, vaikka leffakin sai paljon kiitosta. Siinä Prince näyttelee The Kid -nimistä artistia ja elokuvassa nähdäänkin runsaasti musiikkiesityksiä. ”Purple rain” -albumi on jäänyt elämään merkkiteoksena ja Princen uran myydyimpänä pitkäsoittona. Se nousi Billboard-listan ykköseksi kuudeksi viikoksi ja myi yksin Yhdysvalloissa yli 15 miljoonaa kappaletta. Maailmanlaajuinen myynti ylsi yli 25 miljoonan. Levyltä lohkaistiin kaksi singlelistan ykköstä ”Let’s got crazy” ja ”When doves cry” sekä nimikkoballadi, joka sijoittui listan sijalle kaksi. ”Purple rain” oli elokuvanakin kaupallinen menestys, joka toi tuotantokulut lähes kymmenkertaisena takaisin. Suomen teattereissa rainan kävi tihrustamassa hieman vajaat 28.000 katsojaa. Joinakin vuosina Oscar-gaalassa oli erikseen palkintokategoria ”Best original song score” ja Prince kävi pokkaamassa itselleen kullitun patsaan.

Albumin listasijoitus:
Suomi 15. (24 vkoa)
Yhdysvallat 1.
Iso-Britannia 7. (81 vkoa)

Elokuvateatterituotto 70,263,152 $
Katsojia Suomessa 27,775

STAYING ALIVE Lokakuu 1983
Stallonella oli sormensa pelissä myös ”Saturday night feverin” jatko-osan parissa, nimittäin ohjaajana ja käsikirjoittajana. Ja toinen Stallone, velipoika Frank, teki puolet musiikista. Toisen puolen tekivät tietenkin ensimmäisen osan kautta infernaaliseen menestykseen nousseet Bee Gees -veljekset. Vastaavaan ei luonnollisestikaan tällä kertaa ylletty, ei oikeastaan lähellekään. Vanhan vanavedessä musiikkia kuitenkin ostettiin koteihin siinä määrin, että viralliselta listalta irtosi sija 14. Elokuvaa kävi katsomassa noin 80.000 ihmistä, mikä toi sille Suomen vuositilastossa listasijan 19. Maailmalta raina sai kokoon noin 65 miljoonan dollarin lipputulot, mitä voidaan pitää keskivertosaavutuksena.

Albumin listasijoitus:
Suomi 14. (13 vkoa)
Yhdysvallat 6.
Iso-Britannia 14. (8 vkoa)

Elokuvateatterituotto 64,892,670 $
Katsojia Suomessa 81,892

COCKTAIL Helmikuu 1989
Tom Cruise oli Top gunin jälkeen kuuma nimi ja romanttinen baarielokuva ”Cocktail” sai sekin huomiota. Lähinnä vanhoja klassikkoja sisältäneen soundtrackin valopilkuksi kohosi legendaarisen The Beach boys -yhtyeen paluu listakärkeen 22 vuoden tauon jälkeen. Kuvitteellisesta lomaparatiisista kertova kesäinen ”Kokomo” sai myös Grammy- ja Golden globe -ehdokkuudet, muttei voittoja. Soundtrack-LP ponnahti Suomen listalla topteniin ja pysytteli tilastoissa 13 viikkoa.

Albumin listasijoitus:
Suomi 9. (13 vkoa)
Yhdysvallat 2.
Iso-Britannia 2. (15 vkoa)

Elokuvateatterituotto 171,504,781 $
Katsojia Suomessa 177,601

XANADU Elokuu 1980
”Xanadu”-elokuvaa paremmin muistetaan varmasti sen samanniminen teemabiisi. Musiikista vastasivat John Farrar sekä Electric light orchestran Jeff Lynne. Molemmat tekivät soundtrack-LP-levylle viisi kappaletta eli yhden älppärin puoliskon. Elokuvan päätähti Olivia Newton-John esitti Farrarin biisit ja Electric light orchestra omansa, paitsi nimikkokappaleeseen ja levyn suurimpaan hittiin ELO sai vierailevaksi solistiksi Olivian. Vaikka kappale oli säveltäjä Lynnen mielestä levyn biiseistä heikoin, siitä tuli valtava maailmanlaajuinen hitti ja ikivihreä, joka elää edelleen. Erityisesti Euroopassa, jossa se nousi mm. Britannian ja Saksan listojen ykköseksi. Yhdysvalloissa isompi listamenestys oli elokuvan kappale ”Magic”, joka oli Billboard-ykkönen. Suomessa ”Xanadu” -single nousi singlelistan sijalle neljä ja ”Xanadu” -LP sijalle kuusi. Eini levytti kappaleen suomeksi ja esittää sitä edelleen keikoillaan. Itse elokuva oli kaupallinen floppi, sillä fantasiamusikaalin tuotantokustannukset olivat tuohon aikaan huikeat 10 miljoonaa dollaria. Se keräsi myös kuusi huonoille elokuville myönnettävää Golden raspberry -ehdokkuutta, joista ohjaaja Robert Greenwald sai palkinnon. Sen sijaan ”Magic” -kappale oli Grammy-ehdokkaana, mutta jäi ilman palkintoa.

Albumin listasijoitus:
Suomi 6. (23 vkoa)
Yhdysvallat 4.
Iso-Britannia 2. (17 vkoa)

Elokuvateatterituotto 22,762,571 $
Katsojia Suomessa 77,583

BEVERLY HILLS COP Maaliskuu 1985
Yksi vuoden 1984 leffahittejä oli toimintakomedia ”Beverly Hills kyttä”, joka viimeistään nosti Eddie Murphyn ykköskoomikoiden kastiin. Suomen teattereissa se oli vuoden 1984 viidenneksi katsotuin, edellään Uuno Turhapuro, Amadeus, Indiana Jones ja Poliisiopisto. Myös soundtrack tulvi hittejä. Ikivihreiden sarjaan nousi jopa elokuvan instrumentaalinen, Murphyn roolihahmon Axel Foleyn mukaan nimetty tunnussävelmä ”Axel F”. Harold Faltermeyerin esittämä syntikkamelodia tuo oitis mieleen Beverly Hillsin kytän. Elokuvan isoja hittejä olivat Pointer sistersien vauhdikas ”Neutron dance” ja Glenn Freyn ”The heat is on”.

Albumin listasijoitus:
Suomi 5. (15 vkoa)
Yhdysvallat 1.
Iso-Britannia 24. (32 vkoa)

Elokuvateatterituotto 316,360,478 $
Katsojia Suomessa 245,036

FOOTLOOSE Huhtikuu 1984
”Footloose” oli musikaali, jonka soundtrack poiki kolme TOP-10-hittiä Billboard-listalle. Kenny Logginsin veivaaman nimikkorockin lisäksi listaykköseksi nousi Deniece Williamsin ”Let’s hear it for the boy”. Molemmat kappaleet olivat myös Oscar-ehdokkaina. Loverboyn Mike Reno ja Heart-yhtyeestä tuttu Ann Wilson duetoivat elokuvan pakollisen rakkausteeman, mutta vaikka ”Almost paradise” onkin ihan laadukas kasari-rock-balladi, ei se ole päässyt ikivihreiden sarjaan. Vuonna 1984 se nousi kuitenkin Yhdysvaltojen singlelistan sijalle seitsemän. Myös Bonnie Tylerin klassikkohitti ”Holding out for a hero” on mukana elokuvassa, mutta se toki muistetaan muutenkin kuin ”Footloosen” ansiosta. Suomalaista elokuvayleisöä ”Footloose” ei ihan kauheasti kiinnostanut, vaikka vajaat 67.000 katsojaa riittivätkin koko vuoden katsojatilastossa sijaan 20. Vuonna 2011 elokuvasta tehtiin myös uusi versio, joka jäi yhtä vähäiselle huomiolle kuin Jerryn (oik. Jarmo Ala-Leppilampi) suomenkielinen cover ”Footloose”-biisistä: ”Jalat vie”.

Albumin listasijoitus:
Suomi 3. (17 vkoa)
Yhdysvallat 1.
Iso-Britannia 7. (25 vkoa)

Elokuvateatterituotto 80,039,064 $
Katsojia Suomessa 66,798

LA BAMBA Elokuu 1987
Traagisesti lento-onnettomuudessa menehtyneestä 1950-luvun nousevasta rock-tähdestä Richie Valensista kertova biopic-elokuva nosti Valensin musiikin uuteen suosioon. Etenkin elokuvan nimikkobiisin ”La bamba”, mutta myös pienemmät hitit ”C’mon let’s go” ja tyttöystävälle omistettu balladi ”Donna”. Uudet versiot kappaleista esitti lattaribändi Los Lobos ja 1980-luvun teinityttöjen suosioon noussut päätähti Lou Diamond Phillips vain aukoi suutaan valkokankaalla. Elokuvan musiikki oli muiltakin osin uudelleen versioituja rock’n’roll -klassikoita, kuten Brian Setzerin ”Summertime blues”. Setzer esitti myös elokuvassa kappaleen alkuperäisesittäjää Eddie Cochrania. Suomalaisillehan moinen maittoi albumilistan kolmossijan edestä ja ”La bamba” raikasi kaikkialla. Teattereihinkin ryntäsi yli 137.000 katsojaa ja leffa oli Suomen 13:ksi katsotuin vuonna 1987. ”Dirty dancing” sai 13.000 katsojaa vähemmän.

Albumin listasijoitus:
Suomi 3. (23 vkoa)
Yhdysvallat 1.
Iso-Britannia 24. (15 vkoa)

Elokuvateatterituotto 54,215,416 $
Katsojia Suomessa 138,793

ROCKY IV Tammikuu 1986
Sylvester Stallonen ”Rocky”-saagan neljäs osa on pop-leffa-soundtrackien yksi ultimate saavutuksista. Itse elokuva on jo melkein puolitoistatuntinen musiikkivideo, jossa tarinakin etenee musiikkikappaleiden ehdoilla. Montaasien taustalla pauhaa dramaattinen aikuisrock, kuten Robert Tepperin ”No easy way out” tai ”Burning heart”, jonka esittäjä Survivor saavutti Rocky-menestystä jo sarjan edellisessä osassa kappaleella ”Eye of the tiger”. ”Burning heart” sijoittui Billboard-listalla toiseksi ja oli TOP-10-hitti etenkin monissa Euroopan maissa, kuten Britanniassa, Saksassa ja Suomessa. James Brownin ”Living in America” liitetään myös vahvasti leffaan ja soulin kunkku esiintyy itsekin elokuvassa. Kappale oli TOP-5-hitti Yhdysvalloissa ja Britanniassa ja voitti Grammy-palkinnon. Huikea kattaus nosti soundtrack-LP:n Suomen virallisen listan ykköseksi.

Albumin listasijoitus:
Suomi 1. (25 vkoa)
Yhdysvallat 10.
Iso-Britannia 3. (22 vkoa)

Elokuvateatterituotto 300,473,716 $
Katsojia Suomessa 166,835

TOP GUN Elokuu 1986
Toinen soundtrack-ultimatum on tietenkin ”Top gun” -elokuvan hittipläjäys, jonka kappaleet kuljettavat musiikkivideon tavoin myös elokuvan tarinaa eteenpäin ehtaan kasarityyliin. Maestro Giorgio Moroder vastasi musiikillisista linjoista oppipoikansa Harold Faltermeyerin kanssa. Moroder sävelsi leffaan neljä kappaletta, joista ikimuistoinen rakkausteema ”Take my breath away” voitti sekä Oscarin että Golden globen ja nousi listaykköseksi. Myös Kenny Logginsin ”Danger zone” oli iso hitti, mutta Billboardin ykköspaikalta sen piti poissa Peter Gabrielin ”Sledgehammer”. Elokuvan instrumentaaliteema on sekin pureutunut leffafriikkien mieliin. Siinä kitarallaan taituroi Billy Idolin bändistä tuttu Steve Stevens. Lisäksi singleiksi soundtrackilta lohkottiin ”Mighty wings” (Cheap trick), ”Heaven in your eyes” (Loverboy) ja ”Playing with the boys” (Kenny Loggins). Albumista tuli valtava menestys, joka pelkästään Amerikassa myi yhdeksän miljoonaa kappaletta. Viisinkertaista platinaa tuli Australiasta ja Kanadasta, tuplaplatinaa Ranskasta, Japanista ja Isosta-Britanniasta. Suomestakin tuli kultalevy lähes 30.000 kappaleen myynnillä.

Albumin listasijoitus:
Suomi 1. (21 vkoa) kultalevy
Yhdysvallat 1.
Iso-Britannia 4. (46 vkoa)

Elokuvateatterituotto 357,288,178 $
Katsojia Suomessa 253,845

THE WOMAN IN RED Syyskuu 1984
”The woman in red – Unelmien nainen” kuuluu elokuviin, joista itse leffaa paremmin muistetaan musiikki. Soundtrack on tavallaan Stevie Wonderin albumi, sillä hän teki elokuvaan useita lauluja. Levy sisältää kahdeksan biisiä, joista kahdella Stevien kanssa duetoi Dionne Warwick ja yhden Warwick laulaa soolona. Lisäksi levyllä on yksi instrumentaaliraita, jota Wonder ei ole kirjoittanut. Suurin hitti levyltä on tietenkin ”I just called to say I love you”, joka nousi ykköseksi käytännössä kaikkialla. Erityisen suosittu se oli Britanniassa, jossa single myi melkein kaksi miljoonaa kappaletta ja on koko 1980-luvun kolmanneksi myydyin single maassa. Ykkönen se oli myös Suomessa, jossa myös soundtrack-albumi nousi ykköseksi ja myi platinaa. Vuoden 1985 Oscar-gaala oli huikea kasaripop-extravaganza, kun ehdolla parhaan elokuvakappaleen palkinnon saajiksi oli kaksi biisiä ”Footloosesta”, ”Ghostbusters” ja Phil Collinsin ”Against all odds (Take look at me now)” elokuvasta ”Against all odds – Kaikki pelissä”. Kyseisenä vuonna jaettiin myös satunnaisemmin jaettava Oscar-palkinto ”Best original song score” -kategoriassa ja siinä voiton vei Prince ”Purple rain” -elokuvaan tekemillään lauluilla. Stevie Wonderkin olisi voinut olla ”The woman in redin” lauluilla ehdolla tässä sarjassa, mutta hän vei voiton yksittäisten kappaleiden sarjassa. Lisäksi Stevie pokkasi myös Golden globen. Mutta kuka muistaa Gene Wilderin tähdittämän elokuvan? Ei se totaalinen floppi ollut. Yhdeksän miljoonan budjetilla tuotettu elokuva tuotti maailmanlaajuisesti 25 miljoonaa ja sai Suomen elokuvateattereissa noin 40.000 katsojaa.

Albumin listasijoitus:
Suomi 1. (25 vkoa) platinalevy
Yhdysvallat 4.
Iso-Britannia 2. (19 vkoa)

Elokuvateatterituotto 25,349,388 $
Katsojia Suomessa 39,468

FLASHDANCE Kesäkuu 1983
1980-luvun ikonisin soundtrack on kovasta kilpailusta huolimatta kuitenkin kiistatta ”Flashdance”, jonka teemabiisi ”Flashdance… What a feeling” on yksi vuosikymmenen tunnussävelmistä. Albumi on myynyt maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta. Suomessakin yli 80.000 eli vuoden 1983 tilastotekniikan mukaan platinalevyn lisäksi kultalevyn verran. Nimikkokappale oli paitsi listaykkönen, myös Oscar-, -Golden globe- ja Grammy-voittaja. Myös elokuva oli menestys. Suomessa se sai 237.274 katsojaa ja oli vuoden seitsemänneksi katsotuin. Se houkutteli teattereihin enemmän väkeä, kuin esimerkiksi Star wars -saagan kolmas osa ”Jedin paluu”. Maailmanlaajuisesti lipputuloja kertyi 92 miljoonaa, mikä oli 7,5 miljoonan budjettiin suhteutettuna huikea saavutus. Sekä elokuvan että soundtrackin menestys yllätti tekijänsäkin ja levyt loppuivat kaupoista heti ensi-illan jälkeen. Niitä kun oli otettu alkuun varovasti vain puolen miljoonan kappaleen painos. Levyn toinen iso ykköshitti oli Michael Sembellon ”Maniac”, joka oli myös Oscar- ja Golden globe-ehdokkaana mutta hävisi saman elokuvan toiselle biisille.

Albumin listasijoitus:
Suomi 1. (26 vkoa) platinalevy
Yhdysvallat 1.
Iso-Britannia 9. (30 vkoa)

Elokuvateatterituotto 92,921,203 $
Katsojia Suomessa 237,274

Lähteet:
Timo Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)
Paul Gambaccini, Tim Rice, Jonathan Rice: Guinness hits of the 80s (Guinness 1990)
Elokuvauutiset.fi
Oscars.org
Imdb.com
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: