UMK 2023 kilpailuun osallistuu joukko hittinikkareita ja streamauskuninkaita sekä yksi debytantti

Uuden musiikin kilpailun 2023 kilpailijat julkistettiin keskiviikkona 11.1.2023 klo 08:00. Kilpailukappaleet julkaistaan yksitellen torstaista 12.1.2023 alkaen aina keskiyöllä päivittäin YouTubessa, Spotifyssa ja muissa suoratoistopalveluissa. Viikonloppuna pidetään taukoa, joten kaikki seitsemän biisiä on kuultu perjantaihin 20.1.2023 mennessä. UMK-finaali käydään lauantaina 25.2.2023 Turun Logomossa ja siellä selviää kuka edustaa Suomea Eurovision laulukilpailuissa Liverpoolissa, Isossa-Britanniassa 9.-13.5.2023. UMK-finaalin juontaa Samu Haber.

HE OVAT MUKANA UMK 2023 KILPAILUSSA:

Keira – No business on the dancefloor
Keira Lundström on kisan kuopus. Hän täyttää ensi viikolla 18 vuotta. Suuri yleisö saattaa muistaa Keiran The Voice of Finland 2021 -kilpailusta, jossa hän sijoittui finaalin kolmanneksi. UMK-kappale on hänen ensimmäinen singlensä. Takana on kuitenkin huikeaa ammattitaitoa, sillä kappaleen ovat kirjoittaneet The Crash -yhtyeestä tuttu Teemu Brunila ja Axel Ehnström, joka edusti Suomea euroviisuissa taiteilijanimellä Paradise Oskar vuonna 2011. Molemmat ovat sittemmin keskittyneet musiikin tuottamiseen lähinnä toisille artisteille, myös kansainvälisille. Lisäksi mukana on saksalaistuottaja Jason Ok. Kilpailukappaletta ”No business on the dancefloor” kuvaillaan UMK-historian kenties kovimmaksi tanssibiisiksi.

Benjamin – Hoida mut
Benjamin Peltonen (s. 1997) tuli koko kansan tuntemaksi viimeistään tuoreimmasta Tanssii tähtien kanssa -kilpailusta, jonka hän voitti viime syksynä. Julkisuudessa hän on ollut kuitenkin pitkään, sillä vuodesta 2012 lähtien Benjamin saavutti suosiota sosiaalisessa mediassa. Musiikkibisnekseen hän lähti vuonna 2014 englanninkielisellä singlellä ”Underdogs”, joka nousi listoille mm. Espanjassa. Vuonna 2016 ilmestyi esikoisalbumi ”Fingerprints”. Laulukieli vaihtui suomeen vuonna 2018 ja single ”Naarmuja” nousi listaykköseksi. Suomenkielinen debyyttialbumi ”Someveteraani” ilmestyi vuonna 2020. UMK-kappale ”Hoida mut” ammentaa saundinsa 1980-luvun popista ja sisältää hitikkään kertosäkeen.

Benjaminin streamatuimmat biisit Spotifyssa:
Juon sut pois
Naarmuja (feat. IBE)
Unbreakable
Kunnes sammutaan
GAY

Robin Packalen – Girls like you
13-vuotiaana uralleen lennokkaan lähdön saanut Robin (s. 1998) on ollut toivottu vieras UMK-estradille. Nyt viisufanien toive toteutui. Vuonna 2019 Robin vaihtoi laulukielen englanniksi ja lähti koettamaan siipiään kansainvälisille markkinoille. Helppoahan se ei ole kenellekään ja kaiken kukkuraksi koronapandemiakin tuli sotkemaan suunnitelmia. Euroviisut voi olla yksi tapa breikata myös muualla Euroopassa, joten yrittänyttä ei laiteta. Suomeksi Robin levytti viisi studioalbumia vuosina 2012-2015. Vuonna 2017 hän osallistui Vain elämää -ohjelman kuudennelle tuotantokaudelle. Englanninkielistä musiikkia on julkaistu kahdeksan singlen ja kahden EP:n verran. Robinin tuorein julkaisu on yhdessä VIIVIn kanssa suomeksi levytetty ”Ihana kipu” vuodelta 2022. Robinin kisabiisiä kuvaillaan hyväntuuliseksi ja groovaavaksi feel good -popiksi.

Robin Packalenin streamatuimmat biisit Spotifyssa:
Boom kah
Sua varten
Kesärenkaat
Puuttuva palanen
Frontside Ollie

Robin Packalenin streamatuimmat englanninkieliset biisit Spotifyssa:
I’ll be with you (feat. Kovee & Joznez)
Hard to love
Sucker for that love
Benefits
Drop dead

Lxandra – Something to lose
Alexandra Lehti (s. 1996) on niittänyt hieman mainetta jo Suomen rajojen ulkopuolellakin. Ennen muusikon uraansa Lxandra toimi bloggaajana aiheenaan mm. muoti. Sen jälkeen hän muutti Berliiniin ja solmi levytyssopimuksen Saksan Universal musicin Vertigo-levymerkin kanssa. Reilun viiden vuoden ajan musiikkia julkaisseen Lxandran biisejä on kuultu mm. useissa amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Vuonna 2019 julkaistiin EP ”Another lesson learned” ja vuonna 2021 ensimmäinen albumi ”Careful what I dream of”. Lxandra on tunnetun toimittajan Baba Lybeckin ja muusikko Pekka Lehden tytär. ”Something to lose” on valinnan suorittaneen raadin mukaan eeppisen dramaattinen balladi.

Lxandran streamatuimmat biisit Spotifyssa:
Swimming pools
Glide
Dig deep
Another lesson learned
Someone like me (Showtek feat. Lxandra)

Käärijä – Cha cha cha
Käärijä (oik. Jere Pöyhönen, s. 1993) on kenties kisan omaperäisin ilmestys. Kaveri vaikuttaa huumoriveikolta jo some-päivitystensäkin perusteella ja hänen musiikkiaan kuvaillaan genre-rajoja rikkovaksi. Siinä yhdistyy räppi, metalli ja elektroninen musiikki. Esikoissingle ”Urheilujätkä” ilmestyi vuonna 2016 ja ensimmäinen albumi ”Fantastista” vuonna 2020. Tuorein single ”Välikuolema” on vuodelta 2022. UMK-kappaleessa Käärijä yhdistelee räppiä, konemusaa, rockia ja poppia ja siitä povataan afterski-hittiä Leville kevääksi 2023. Kuvaavaa on myös, että Käärijän suosikki kaikista euroviisuista on Ukrainan edustaja Helsingin viisuista 2007 eli Verka Serduchkan ”Dancing lasha tumbai”.

Käärijän streamatuimmat biisit Spotifyssa:
Viulunkieli
Klo23
Urheilujätkä
ROCK ROCK
Hirttää kiinni

KUUMAA – Ylivoimainen
KUUMAA-yhtyeen muodostavat Johannes Brotherus, laulu (s. 1997), Jonttu Luhtavaara, rummut (s. 1996) ja Aarni Soivio, basso (s. 1997). Brotherus on koreografi Hanna Brotheruksen ja muusikko Antti Ikosen poika ja hän on näytellyt myös useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Trio on kovassa nosteessa ja heidän kappaleensa soivat radiokanavilla alati kiihtyvään tahtiin. Vuonna 2022 julkaistu single ”Tulipalo” oli radiosoittolistan ykkönen. Vuonna 2016 toimintansa aloittanut KUUMAA julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2019. UMK-kappaletta kuvataan eteenpäin rullaavaksi ja tarttuvaksi pop-kappaleeksi.

KUUMAAn streamatuimmat biisit Spotifyssa:
Tulipalo
Oo vielä sekunnin mun
Siks kai mä oon sun
Rakastaja
Edelleen sua

Portion boys – Samaa taivasta katsotaan
Huikean energisistä ja hyväntuulisista esiintymisistään tunnettu Portion boys on tämän hetken kenties kovin bilebändi Suomessa. Takana on kymmenen vuotta uraa ja hittibiisien streamausmäärät mitataan miljoonissa. Yksi vuoden 2021 kovimmista hiteistä oli ”Vauhti kiihtyy”, jota on streamattu pelkästään Spotifyssa yli 16 miljoonaa kertaa. Kuunnelluinta kappaletta ”Karjala takas” on streamattu lähes 19 miljoonaa kertaa. Kokoonpanoon kuuluu El Meissel (oik. Mikael Forsby), Kenraali Vahva (oik. Raimo Paavola), A.P. Vuori (oik. Aapo Vuori), Taiteilija Nieminen (oik. Roope Nieminen) sekä JaloTiina (oik. Tiina Forsby). El Meissel -taiteilijanimeä käyttävä Forsby kuului aiemmin suomalaista eurodancea levyttäneeseen Dacia-kokoonpanoon, joka julkaisi yhden albumin ”Musiikki on energiaa” vuonna 2009. Hän tehnyt musiikkia myös toisten artistien kanssa, kuten Petri Nygårdille, Oku Luukkaiselle, Einille ja Movetronille. JaloTiina on Tiina Forsby, Mikaelin vaimo. Portion boys ei ole julkaissut albumia, mutta lukuisia yksittäisiä sinkkuja. Niistä tuoreimmat ovat Teflon brothersien kanssa tehty ”Nautin elämästä” ja Neljän ruusun kanssa 40-vuotis juhlaversio kappaleesta ”Seitsemän päivää selvin päin”. UMK-kilpailukappale on taattua Portion boysia, jossa live-energia on saatu taltioitua mukaan biisiin.

Portion boysin streamatuimmat biisit Spotifyssa:
Karjala takas
Vauhti kiihtyy (feat. Matti ja Teppo)
Kyläbaari
Sierralla Nevadaan
Pumppaa

Lähteet:
Yle.fi
Wikipedia
Discogs
Helsingin sanomat

One thought on “UMK 2023 kilpailuun osallistuu joukko hittinikkareita ja streamauskuninkaita sekä yksi debytantti

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: