John Hughesin elokuvat kuvittivat kasariteinin elämää, mutta loivat myös soundtrackin – parhaat leffahitit koottiin yksiin kansiin

Jokainen kasarinuori muistaa John Hughesin elokuvat ja tietenkin myös niissä soineen musiikin. John Hughes (s. 1950 – k. 2009) käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti melkoisen liudan menestyselokuvia, jotka olivat yksinomaan kepeitä ja komediallisia. 1980-luvulla syntyi lukuisia modernin nuorisoelokuvan klassikoita ja myöhemmin enemmän koko perheelle suunnattuja komedioita. Ura käsikirjoittajana käynnistyi vuonna 1982 komedialla ”Luokkakokous” (National lampoon’s class reunion), josta Hughes on myöhemmin todennut ettei ole kässäristä erityisen ylpeä. ”National lampoon” eli ”Kansallinen pilkkakirjoitus” oli vuosina 1970-1998 julkaistu huumorilehti, josta muovautui suuri mediatuotantoyhtiö. Vuonna 1978 he alkoivat tuottaa myös elokuvia ja heti ensimmäinen viritys ”Delta-jengi” (National lampoon’s animal house, 1978) oli suuri menestys. National lampoonin tyyli oli usein hieman räävitön ja epäsovinnainen.

Vuonna 1983 Hughes käsikirjoitti National lampoonille komedian ”Faijalla hommat hanskassa” (National lampoon’s vacation), joka lanseerasi Saturday night live -sketsiohjelmasta tutun Chevy Chasen esittämän hahmon Clark Griswoldin. Griswoldin yritteliään perheen pään seikkailuille saatiin nauraa yhteensä neljässä elokuvassa. Seuraavana vuonna Hughes alkoi itsekin ohjata elokuvia ja löysi kultasuonen suunnatessaan elokuvat nuorisolle. Musiikista tuli samalla tärkeä osa elokuvia ja elävien kuvien taustalla soi kasarihitti poikineen. Artistit ja bändit alkoivat suorastaan taistella saadakseen biisinsä mukaan Hughesin leffoihin. Ensimmäisenä valmistui ”Synttärit” (Sixteen candles, 1984), jossa aiemmin lähinnä television puolella esiintynyt Molly Ringwald nousi elokuvatähdeksi. 25-vuotias Ringwald, jonka roolihahmo odottaa 16-vuotis synttäreitään tähditti sittemmin kahta muutakin Hughes-elokuvaa. Lähes klassikoksi kohonneen elokuvan tunnussävelmänä pauhaa Kajagoogoo -yhtyeen instrumentaalikappale ”Kajagoogoo”. Muutenkin brittiläinen musiikki näytti olevan lähellä amerikkalaisohjaajan sydäntä, sillä leffassa kuullaan myös Thompson twinsiä, Spandau balletia ja Nick Heywardia.

Varsinaiseksi teinielokuvien ikoniksi kohosi seuraavana vuonna valmistunut ”The breakfast club”, jossa Ringwaldin rinnalla nähtiin nousevat kyvyt Emilio Estevez ja Ally Sheedy. Suurta huomiota sai myös Yhdysvallat juuri valloittanut brittiyhtye Simple minds, jonka elokuvassa soiva kappale ”Don’t you forget (Forget about me)” nousi Billboard-listan ykköseksi. Samana vuonna ilmestynyt ”Lisa – unelmien nainen” (Weird science) oli idealtaan vähän kyseenalaisempi, sillä siinä nörttipojat luovat kotitietokoneillaan Kelly LeBrockin näköisen unelmien kaunottaren. Elokuvan samannimisen tunnussävelmän esitti amerikkalainen uuden aallon yhtye Oingo boingo, jonka biisintekijä ja nokkamies Danny Elfman siirtyi myöhemmin kokopäivätoimiseksi elokuvamusiikin säveltäjäksi. ”Weird science” osoittautui niin persoonalliseksi ideaksi, että se poiki kymmenen vuotta myöhemmin myös tv-sarjan, jota esitettiin Suomessa nimellä ”Lisa ja pojat”. Siinä tietokoneella luotua hottista esitti Vanessa Angel. Oingo boingon lisäksi elokuvan soundtrackilla soi vähän rockimpi brittikama, kuten Killing joke ja The lords of the new church, mutta myös OMD:n klassinen ”Tesla girls” -hitti.

OMD sai kohdalleen vielä suuremman jättipotin vuotta myöhemmin, kun heidän varta vasten elokuvaa ”Pretty in pink – Vaaleanpunainen unelma” varten sävelletty kappaleensa ”If you leave” soi leffan loppukohtauksessa ja nousi Yhdysvaltojen listan sijalle neljä. Siitä tuli syntsapoplegendojen suurin hitti rapakon takana. Alun perin elokuvassa piti käyttää bändin tuoreimmalta ”The pacific age” -albumilta lohkaistua kappaletta ”Goddess of love”, mutta ohjaaja Hughes muutti testiyleisön reaktioiden perusteella loppukohtausta ja biisin sanoitus ei enää sopinutkaan tunnelmaan. Niinpä OMD teki pikapikaa kokonaan uuden biisin ja hyvä niin, sillä samalla syntyi klassikko. ”Pretty in pink” -elokuvalle jopa nimen antoi toisen brittibändin viiden vuoden takainen pikkuhitti. The psychedelic furs oli julkaissut samannimisen kappaleen jo toisella albumillaan ”Talk talk talk” vuonna 1981. Vuonna 1986 uudelleen äänitetty versio nousi Billboard-listan sijalle 41 ja Britanniassakin TOP-20:een, kun se vuonna 1981 oli jämähtänyt sijalle 43. Elokuvan vaaleanpunaisesta diggaavaa päähenkilöä esitti tietenkin Molly Ringwald.

Vuonna 1986 Hughes kirjoitti toisenkin klassikon, vaikkakin tyystin erilaisen. ”Vaihdetaan vapaalle, Ferris” (Ferris Bueller’s day off) -elokuvan tyylilajiin kuuluu kameralle kommentointi. Nokkelaa koulupinnaria esittävä Matthew Broderick sai siitä oivan ponnahduslaudan pitkälle uralleen ja Golden globe -ehdokkuuden. Soundtrackilla soi menevä musiikki, mutta varsinaista nimikkohittiä ei tämä elokuva poikinut. Sigue sigue sputnikin ”Love missile F1-11” taitaa olla biiseistä tunnetuin. ”Jännät suhteet” (Some kind of wonderful) sai alkunsa ”Pretty in pink” -elokuvan kanssa jahkailusta, koska Hughes ei ollut täysin tyytyväinen sen loppuratkaisuun. Niinpä hän ikäänkuin kirjoitti saman tarinan uudelleen, mutta vaihtoi päähenkilöiden sukupuolia. Hughes ei itse ohjannut elokuvaa, jonka päärooleissa nähtiin uusia nuoriet kyvyt Eric Stoltz ja Lea Thompson, joista jälkimmäinen nähtiin edellisvuonna menestysleffassa ”Paluu tulevaisuuteen” (Back to the future) ja ensinmainittukin oli tarkoitus nähdä ennen kuin hänet vaihdettiin kesken kuvausten Michael J. Foxiin. Soundtrack palauttaa mieliin lähinnä unohtuneita kasarihelmiä bändeiltä, kuten Flesh for Lulu, Furniture ja Lick the tins.

Vuosina 1987-1989 Hughes hyödynsi komedioissaan vantterarakenteista koomikkoa John Candya ja elokuvatkin olivat enemmän suunnattuja aikuisemmalle yleisölle tai koko perheelle. Syntyi ”Vauhdilla Chicagoon” (Planes, trains and automobiles, 1987), ”Terve menoa!” (The great outdoors, 1988) ja Hassu setä Buck (Uncle Buck, 1989), joissa Candyn vastanäyttelijöinä nähtiin Steve Martin, Dan Aykroyd ja Macauley Culkin ennen suurta läpimurtoaan. Musiikki näytteli tärkeää osaa myös näissä elokuvissa, vaikka hittilistoja ei hätyyteltykään. Aika paljon käytettiin myös ikivihreää materiaalia, kuten ”Juke box baby” (Perry Como) tai ”Mr. Sandman” (The Chordettes) sekä teemaan sopivia kappaleita, kuten ”Six days on the road” (Steve Earle & The Dukes) tai ”Continental trailway blues” (Steve Earle). Hughes suosi Candya elokuvissaan jatkossakin erilaisissa pikkurooleissa, kunnes vuonna 1994 koomikko kuoli vain 43-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Vuonna 1988 Hughes ehti käsikirjoittaa ja ohjata vielä yhden nuorille aikuisille suunnatun elokuvankin. ”She’s having a baby” kertoo vastavihitystä avioparista (Kevin Bacon ja Elizabeth McGovern), joka kipuilee aikuisuuden ja perheenlisäyksen kynnyksellä. Elokuvaa kuvattiin samaan aikaan ”Vauhdilla Chicagoon” ja ”Terve menoa” -elokuvien kanssa, joten leffojen roolihahmot piipahtelevat erilaisissa cameorooleissa toistensa elokuvissa. Pätkä vaikutti muutenkin jonkinlaiselta tilinpäätökseltä, sillä lopputeksteissä nähdään muitakin Hughes-leffojen hahmoja ehdottelemassa pääparin vauvalle nimiä yms. Elokuvan soundtrackin tuotti Dave Wakeling, joka esittää myös leffan nimikkobiisin. Muutenkin kokonaisuus on täyttä timanttia, sillä äänessä ovat mm. Love and rockets, XTC, Bryan Ferry, Everything but the girl ja unohdettuna helmenä Gene loves Jezebelin kappale ”Desire (Come and get it)”. Synnytyskohtauksessa soi Kate Bushin ”This woman’s work”, jonka hän sisällytti seuraavana vuonna ilmestyneelle albumilleen ”The sensual world”. Bush kiittää Hughesia levyn kansilehdessä.

”Life moves pretty fast: The John Hughes mixtapes” -kokoelmaboksi sisältää kappaleita näistä kymmenestä vuosina 1983-1989 julkaistusta Hughes-elokuvasta. Tosin toisissa leffoissa musiikki näyttelee merkittävämpää roolia ja niinpä esimerkiksi ”Faijalla hommat hanskassa” -rainasta mukana on vain yksi kappale: Fleetwood mac -yhtyeestä tutun Lindsey Buckinghamin esittämä ”Holiday road”. Samaten ”Terve menoa” -elokuvassa soivista biiseistä vain yksi on kelpuutettu mukaan ja se on leffan teemaan sopiva ”Beaver patrol”, jonka esittää Pop will eat itself. Painopiste on vahvasti nuorisoelokuvien puolella. Neljän CD-levyn tai kuuden vinyyli-LP-levyn paketti sisältää 74 biisiä tutuimmista tunnusbiiseistä harvinaisempiin helmiin. Jollain tapaa musiikin tyyli on kuitenkin yhtenäinen, vaikka kattaus onkin monipuolinen ja genretkin vaihtelevat. Musiikin voi hyvin kuvitella soineen juuri John Hughesin elokuvissa. Kokoelma on helppo laittaa soimaan ja antaa itselleen mahdollisuuden yllättyä tai kokea ahaa-elämyksiä. Boksi on toteutettu Hughesin perheen siunauksella ja kuraattorina on toiminut hänen elokuviensa musiikkivastaava (music supervisor) Tarquin Gotch. Aiemmin mainittujen lisäksi levyillä kuullaan esimerkiksi Yelloa, Billy Idolia, New orderia, Echo and the bunnymeniä ja Jesus and the Mary chainia. Paitsi elävien kuvien, kyseessä on myös todellinen yhden aikakauden soundtrack.

Vuonna 1991 John Hughes ohjasi viimeisen elokuvansa ”Kutri-Sue” (Curly Sue) ja sen jälkeen hän keskittyi käsikirjoittamiseen ja tuottamiseen. Hänen kynästään syntyi mm. menestyksekkäät elokuvasarjat ”Yksin kotona” (Home alone) ja ”Beethoven” sekä monia yksittäisiä hittileffoja, kuten ”Ville Vallaton”, ”Vauva vapaalla” ja ”Flubber – Maailman mahtavin mönjä”. John Hughes kuoli 6.8.2009 sydänkohtaukseen kesken aamulenkkinsä.

”Life moves pretty fast: The John Hughes mixtapes” sisältää musiikkia elokuvista:

National lampoon’s Vacation (Faijalla hommat hanskassa) 1983
Sixteen candles (Synttärit) 1984
The breakfast club 1985
Weird science (Lisa – Unelmien nainen) 1985
Pretty in pink (Vaaleanpunainen unelma) 1986
Ferris Bueller’s day off (Vaihdetaan vapaalle, Ferris) 1986
Some kind of wonderfull (Jännät suhteet) 1987
Planes, trains and automobiles (Vauhdilla Chicagoon) 1987
She’s having a baby 1988
The great outdoors (Terve menoa) 1988
Uncle Buck (Hassu setä Buck) 1989

Kappaleluettelo:

CD 1

 1. Kajagoogoo – Kajagoogoo (Instrumental), Sixteen Candles
 2. Simple Minds – Don’t You (Forget About Me), The Breakfast Club
 3. Orchestral Manoeuvres In The Dark – If You Leave, Pretty In Pink
 4. Oingo Boingo – Weird Science, Weird Science
 5. Furniture – Brilliant Mind, Some Kind Of Wonderful
 6. Dave Wakeling – She’s Having A Baby, She’s Having A Baby
 7. The Flowerpot Men – Beat City, Ferris Bueller’s Day Off
 8. The Psychedelic Furs – Pretty In Pink, Pretty In Pink
 9. Flesh For Lulu – I Go Crazy, Some Kind Of Wonderful
 10. Dr. Calculus – Full Of Love, She’s Having A Baby
 11. Lick The Tins – Can’t Help Falling In Love, Some Kind Of Wonderful
 12. Steve Earle & The Dukes – Six Days On The Road (Album Version), Planes, Trains And Automobiles
 13. Kirsty MacColl – You Just Haven’t Earned It Yet Baby, She’s Having A Baby
 14. Suzanne Vega & Joe Jackson – Left Of Center, Pretty In Pink
 15. Pete Shelley – Do Anything, Some Kind Of Wonderful
 16. Carmel – It’s All In The Game, She’s Having A Baby
 17. The Dream Academy – Power To Believe (Instrumental), Planes, Trains And Automobiles
 18. Kate Bush – This Woman’s Work, She’s Having A Baby
 19. New Order – Elegia (2015 Remaster), Pretty In Pink
  CD 2
 20. The Beat – March Of The Swivelheads (Rotating Heads – Dub Version), Ferris Bueller’s Day Off
 21. Nick Heyward – When It Started To Begin, Sixteen Candles
 22. Orchestral Manoeuvres In The Dark – Tesla Girls, Weird Science
 23. Big Audio Dynamite – BAD, Ferris Bueller’s Day Off
 24. Killing Joke – Eighties, Weird Science
 25. The Specials – Little Bitch, Sixteen Candles
 26. Gene Loves Jezebel – Desire (Come and Get It) (US Club Mix), She’s Having A Baby
 27. Flesh For Lulu – Slide, Uncle Buck
 28. Love And Rockets – Haunted When The Minutes Drag, She’s Having A Baby
 29. Sigue Sigue Sputnik – Love Missile F1-11 (Ultraviolence Mix), Ferris Bueller’s Day Off
 30. Lords Of The New Church – Method To My Madness, Weird Science
 31. The Jesus And Mary Chain – The Hardest Walk (Single Version), Some kind of wonderful
 32. Echo & The Bunnymen – Bring On The Dancing Horses, Pretty In Pink
 33. General Public – Tenderness, Weird Science
 34. The Blue Room – I’m Afraid, Ferris Bueller’s Day Off
 35. Belouis Some – Round, Round, Pretty In Pink
 36. Thompson Twins – If You Were Here, Sixteen Candles
 37. The Dream Academy – Please, Please, Please Let Me Get What I Want (Instrumental), Ferris Bueller’s Day Off
  CD 3
 38. Yello – Oh Yeah, Ferris Bueller’s Day Off
 39. Book Of Love – Modigliani (Lost In Your Eyes), Planes, Trains And Automobiles
 40. Otis Redding – Try A Little Tenderness, Pretty In Pink
 41. Patti Smith – Gloria: In Excelsis Deo, Sixteen Candles
 42. Westworld – Ba-Na-Na-Bam-Boo, Planes, Trains And Automobiles
 43. Divinyls – Ring Me Up, Sixteen Candles
 44. Topper Headon – Drummin’ Man, She’s Having A Baby
 45. Billy Idol – Catch My Fall, Some kind of wonderful
 46. The Association – Cherish, Pretty In Pink
 47. Penguin Cafe Orchestra – Music For A Found Harmonium, She’s Having A Baby
 48. Zapp – Radio People, Ferris Bueller’s Day Off
 49. The Blue Room – Cry Like This, Some kind of wonderful
 50. Ray Charles – Mess Around, Planes, Trains And Automobiles
 51. Joe Turner – Lipstick, Powder and Paint, Uncle Buck
 52. Darlene Love – (Today I Met) The Boy I’m Gonna Marry, Sixteen Candles
 53. Marvin Gaye – How Sweet It Is (To Be Loved By You), She’s Having A Baby
 54. Perry Como With Mitchell Ayres And His Orchestra And The Ray Charles Singers – Juke Box Baby, Uncle Buck
 55. The Chordettes – Mr. Sandman, Uncle Buck
 56. Ray Anthony And His Orchestra – The Peter Gunn Theme, Sixteen Candles
  CD 4
 57. Lindsey Buckingham – Holiday Road, National lampoon’s Vacation
 58. Emmylou Harris – Back in Baby’s Arms, Planes, Trains And Automobiles
 59. Hugh Harris – Rhythm Of Life, Uncle Buck
 60. Spandau Ballet – True, Sixteen Candles
 61. Propaganda – Abuse – Here, Some kind of wonderful
 62. The Dream Academy – The Edge of Forever, Ferris Bueller’s Day Off
 63. Yello – Lost Again (Album Version), Planes, Trains And Automobiles
 64. Bryan Ferry – Crazy Love, She’s Having A Baby
 65. The Rave-Ups – Positively Lost Me, Pretty In Pink
 66. Los Lobos – Don’t Worry Baby, Weird Science
 67. Steve Earle – Continental Trailways Blues (Album Version), Planes, Trains And Automobiles
 68. The Revillos – Rev Up!, Sixteen Candles
 69. Boston – More Than A Feeling, She’s Having A Baby
 70. Balaam And The Angel – I’ll Show You Something Special, Planes, Trains And Automobiles
 71. The Rave-Ups – Rave Up/Shut Up, Pretty In Pink
 72. Pop Will Eat Itself – Beaver Patrol, The Great Outdoors
 73. The Vapors – Turning Japanese, Sixteen Candles
 74. Silicon Teens – Red River Rock, Planes, Trains And Automobiles

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: