Elektronisen musiikin veteraani Jean-Michel Jarre julkaisi uuden albumin – Oxymore jatkaa uraauurtavalla tiellä

Ranskalainen elektronisen musiikin pioneeri Jean-Michel Jarre (s. 1948) julkaisi 21.10.2022 uuden albumin ”Oxymore”, joka on järjestyksessään miehen 22:s studioalbumi. Hänen isänsä oli elokuvamusiikin säveltäjä Maurice Jarre (s. 1924 – k. 2009), joka voitti urallaan mm. kolme Oscar-palkintoa elokuvista ”Arabian Lawrence” (1962), ”Tohtori Zhivago” (1965) ja ”Matka Intiaan” (1984). Jean-Michel julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1972 ja löi kansainvälisesti itsensä läpi vuonna 1976 albumillaan ”Oxygène”. Suomalaiset muistavat ”Oxygène part IV” -sävelmän hyvin mm. 1980-luvulla suositun musiikkiohjelman ”Hittimittari” tunnussävelmänä, tosin italodiscoyhtye Hipnosiksen versiona. Suomessa albumi nousi listan sijalle 12 ja viihtyi virallisella listalla 16 viikkoa. Kengännauhabudjetilla Jarren omassa kodissaan äänittämä albumi on sittemmin noussut alansa klassikoksi ja myynyt maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta.

Jarren uraauurtava ambient-vaikutteinen, mutta melodinen syntikkapoppi on läpimurron jälkeen käynyt hyvin kaupaksi ympäri maailmaa. Suomessakin useimmat hänen albumeistaan ovat nousseet listoille. Suurinta suosio oli 1980-luvulla, kun albumit ”Rendez-vous” (1986) ja ”Revolutions” (1988) nousivat virallisen listan kärkikymmenikköön. Jarren tavaramerkiksi ovat nousseet myös valtavat konsertit, joilla hän on neljä kertaa noussut Guinnessin ennätystenkirjaan suurimman yleisön edessä esiintyjänä. Ensimmäisen kerran ennätys tehtiin jo vuonna 1979, kun yleisössä velloi miljoona ranskalaista. Tuorein ennätys on vuodelta 1997, kun Jarre esiintyi 3,5 miljoonalle ihmiselle Moskovan 850-vuotis syntymäpäivillä.

74-vuotias veteraani on halunnut aina olla edelläkävijä ja on sitä edelleen. Uutuusalbumi ”Oxymore” on hänen kunnianhimoisin projektinsa tähän asti. Parhaan mahdollisen äänimaiseman saavuttamiseksi musiikki kuullaan monikanavaisena ja binauraalisena 3D-äänityksenä, jossa kuulija kokee olevansa samassa tilassa esiintyjien kanssa. Jarre sanoo, että paras saundi ei enää ole stereofoninen, vaan 360-asteinen. ”Oxymore” on hänen mukaansa parhaimmillaan kuulokkeilla kuunneltuna tai todella kehittyneillä äänentoistolaitteilla. Alunperin albumi piti toteuttaa yhteistyössä ranskalaisen säveltäjän Pierre Henryn kanssa, joka on yksi Jarren esikuvista. Ikävä kyllä Henry menehtyi vuonna 2017 ja projekti ei toteutunut, mutta Jarre on omistanut ”Oxymoren” hänen muistolleen. Jarren suunnitelmissaan on myös ”Oxyville” VR-liveshow’t, jossa hän esiintyy livenä Virtual Reality -maailmassa. Ensimmäinen show oli jo 24.10.2022 2D-versiona Jarren sosiaalisessa mediassa. Albumilta on lohkaistu singlenä kappale ”Brutalism”, josta mm. Depeche mode -yhtyeen Martin Gore on tehnyt remix-version.

Lue Hittimittarin historia Retropop.blogista

Jean-Michel Jarre: ”Oxymore” kappaleluettelo:

  1. Agora
  2. Oxymore
  3. Neon lips
  4. Sonic land
  5. Animal genisis
  6. Synthy sisters
  7. Sex in the machine
  8. Zeitgeist
  9. Crystal garden
  10. Brutalism
  11. Epica

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑