Parhaan pop-drinkin ainekset: 3/4 Bucks fizziä ja 1/3 Stock-Aitken-Watermania

Bucks fizz voitti Eurovision laulukilpailut vuonna 1981 Isolle-Britannialle ja singahti saman tien listamenestykseen ympäri Eurooppaa. Kilpailukappaletta ”Making your mind up” on euroviisuhistoriassa moitittu vaatimattomaksi ja se veikin voiton nykyään käytössä olevan pisteytyssysteemin aikakaudella pienimmällä pistemarginaalilla toiseksi tulleeseen Saksan liittotasavaltaan nähden. Bucks fizz sai täydet 12 pistettä vain kahdelta maalta, kun taasen Saksa, Ranska ja Sveitsi tekivät sen huomattavasti useammin. Tasaisesti kaikilta mailta ropisseet pisteet riittivät kuitenkin voittoon.

Bobby G (oik. Robert Gubby), Cheryl Baker, Mike Nolan ja Jay Aston koottiin yhteen varta vasten euroviisujen Britannian karsintaan ”A song for Europe”, kuten tuohon aikaan siellä usein oli tapana. Samoja laulajia kierrätettiin eri kokoonpanoissa ja Cheryl Baker oli kokenut jo viisuhuuman Co-Co -yhtyeen riveissä vuonna 1978. Mike Nolan puolestaan lauloi ”Making your mind up” -demon, sillä hän tunsi entuudestaan manageri Nichola Martinin, jonka poikaystävä Andy Hill oli säveltänyt kappaleen ja kaavaili lähettävänsä sen euroviisukarsintoihin. Kappale hyväksyttiin finalistien joukkoon ja Nolan sai tehtäväkseen koota ympärilleen ryhmän. Tanssijaksi kouluttautunut Jay Aston tutustui Cheryl Bakeriin vuoden 1978 Miss Iso-Britannia kilpailussa, jossa sekä Co-Co -yhtye että Jay yhdessä muiden tanssijoiden kanssa esiintyi väliaikanumerona. Neljäs jäsen valittiin koelaulujen kautta ja ensin pesti annettiin Stephen Fischerille, mutta kun tämä perui osallistumisensa viime metreillä toiseksi tullut Bobby G sai paikan. Fischer pääsi seuraavana vuonna edustamaan maataan kotikisoissa Bardo -nimisen duon toisena osapuolena.

Nimi uudelle kvartetille saatiin manageri Martinin lempidrinksusta Bucks fizz. Bucks fizz, ”Making your mind up” ja ikimuistoinen mekot riisuva koreografia veivät joka tapauksessa voiton Irlannin pääkaupungissa Dublinissa järjestetyissä laulukilpailuissa ja single ponnahti Britannian listan ykköseksi. Kappale nousi listaykköseksi myös Itävallassa, Belgiassa, Irlannissa ja Alankomaissa. Saksassa ja Suomessa sijoitus oli viides ja TOP-10-sijoitukset tuli niinkin kaukaa kuin Australiasta ja Uudesta-Seelannista, vaikka tokihan siellä on aina kumarrettu brittiläisten popkuninkaallisten suuntaan. Menestyksen siivittämänä Bucks fizz jatkoi uraansa, päin vastoin kuten monet muut nopeiksi tähdenlennoiksi jääneet euroviisuorkesterit. He tekivät myös listahistoriaa, sillä kukaan toinen artisti tai yhtye ennen heitä ei ollut saavuttanut Britannian singlelistan ykköstilaa kolmella kappaleella kahdentoista kuukauden ajanjakson sisällä. Bucks fizz ylsi paalupaikalle alkuvuodesta 1982 hiteillään ”The land of make believe” ja ”My camera never lies”.

Bucks fizz julkaisi kiivaasti singlejä ja pitkäsoittoja aina vuoteen 1985 asti, jolloin Jay Aston jätti ryhmän pienen kohun saattelemana. Hän avautui juorulehdille Bucks fizzin sisäisistä ristiriidoista. Vuonna 1986 he tekivät vielä yhden TOP-10 -hitin ”New beginning” ja samalla ilmestyi viides studioalbumi ”Writing’s on the wall”, jolle toiseksi naislaulajaksi pestattiin Shelley Preston. Viimeinen levytys tehtiin vuonna 1988 julkaistulle kokoelma-albumille ”The story so far”, jossa uutena lauluna kuullaan ”Heart of stone”. Kappaleesta tuli seuraavana vuonna hitti Cherin esittämänä. Bucks fizzissä oli monensorttista sisäistä eripuraa ja Bobby G koki olevansa yhtyeen tähtisolisti. Vuonna 1984 hän yritti myös soolouraa ja levytti yhden singlen ”Big deal”. 1990-luvulla myös alkuperäisjäsenet Cheryl ja Mike jättivät bändin ja Bobby G sai käyttöönsä Bucks fizz -nimen. Nykyään siihen kuuluu Bobbyn vaimo Heidi Manton sekä vaihtelevasti kaksi muuta laulajaa ja nostalgiakeikkaa pukkaa.

Mike Nolan, Cheryl Baker ja Jay Aston ovat tahollaan aktiivisempia. Käytettyään hetken nimeä The original Bucks fizz he siirtyivät ytimekkäämmän The Fizz -nimen omiksi. Ensimmäisellä levyllä kokoonpanoon kuului myös Bobby McVay, joka hänkin on euroviisuihmisille tuttu Britannian edustustriosta Sweet dreams vuodelta 1983. Jonkin aikaa The Fizz oli siis Bucks fizzin kaltainen kvartetti, mutta sittemmin se on vakiintunut trioksi. Mikä tärkeintä The Fizz levyttää myös innokkaasti uutta musiikkia tuottajanaan ja biisinikkarinaan legendaarinen Mike Stock 1980-luvulla menestystä niittäneestä Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimistä. Vuonna 2017 ilmestyi ensimmäinen albumi ”The F-Z of pop”, joka nousi Britannian albumilistalla sijalle 25. Sen jälkeen heiltä on julkaistu joululevy ”Christmas with the Fizz” (2018) ja ”Smoke & mirrors” (2020).

Syyskuussa 2022 markkinoille saatettiin kolmas studioalbumi ”Everything under the sun”, jonka ensimmäinen single ”Everything we do (We do it for you)” on löytö Mike Stockin arkistoista. Kappale on kirjoitettu jo vuonna 1991 Mike Stockin ja Pete Watermanin toimesta. Albumi sisältää kymmenen raitaa, joista kuusi Mike Stock on kirjoittanut yhdessä Johan Kalelin kanssa. Levyn on miksannut Stock-Aitken-Watermanin kultakaudelta tuttu Dave Ford. Vanhan liiton poppareina The Fizz ei valitettavasti usko internetin kaiken kattavaan voimaan ja uutuuslevy ei tuoreeltaan ole kuunneltavissa suoratoistopalveluissa, vaan faneja kannustetaan tilaamaan CD- tai vinyylialbumi yhtyeen nettisivuilta. Postia Britanniasta tai musiikin ilmestymistä Spotifyhin odotellessa, meidän on tyytyminen singlen Youtube-videoon ja aikaisempaan tuotantoon.

The Fizz yhtyeen viralliset kotisivut

One thought on “Parhaan pop-drinkin ainekset: 3/4 Bucks fizziä ja 1/3 Stock-Aitken-Watermania

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: