Levyarvio: Napapiirin sankarit tekivät mestariteoksen – norjalaistrio a-ha sai taustalleen arktisen sinfoniaorkesterin

A-HA: TRUE NORTH (SONY MUSIC 2022)

Monenmoista erimielisyyttäkin taipaleensa varrella kokenut norjalaistrio mahtuu edelleen samaan studioon, vaikka vuonna 2011 julkaistiin jo mahtipontisesti nimetty livealbumi ”Ending on a high note – The final concert”. Onhan sen jälkeen toki ilmestynyt vielä yksi studioalbumikin ”Cast in steel” vuonna 2015 sekä MTV Unplugged -albumi kaksi vuotta myöhemmin. Kaikkien julkaisujen on aina pelätty olevan se viimeinen, eikä vuonna 2021 ensi-iltansa saanut ”A-ha – The movie” -dokumenttikaan piirtänyt kolmikon väleistä kovin sopuisaa kuvaa. Uusi albumi kuitenkin tehtiin ja hyvä niin, sillä siitä tuli loistava.

Ehkä paluulle olennainen tekijä oli, että Pål Waaktaar-Savoy ja Magne Furuholmen saivat tällä kertaa molemmat työstää omia sävellyksiään omissa kulmauksissaan, ylhäisessä yksinäisyydessään. Aikoinaan a-han pääasiallisena biisintekijänä ahkeroinut Pål tunnetaan itsenäisenä hahmona ja onpa Magne syyttänyt häntä myös ideoidensa omiin nimiin pihistämisestä. Vielä vuoden 2009 ”Foot of the mountain” -levyllä Pål ja Magne tekivät sävellyksiä yhdessäkin, mutta ”Cast in steelellä” ei kaksikon yhteistyön hedelmiä nähty. Siellä tosin laulusolisti Morten Harket osallistui myös sävellys- ja sanoitustyöhön, mutta enimmäkseen Magnen kanssa. Tällä albumilla ei Mortenin teoksia kuulla. Nyt tasajako on suorastaan kristillisen huvittava, sillä sekä Pål että Magne ovat yksin kirjoittaneet uutuusalbumille tasan kuusi kappaletta kukin.

Lisäksi molempien hengentuotteet on tuottanut ja miksannut eri henkilö, ja myös ison orkesterin sovittajat ovat molemmilla eri henkilöt. Magnen lauluissa on kynäniekkaa itseään tuotannossa avustanut Craig Silvey ja orkesterisovituksissa Kjetil Berkestrand. Pålin apuna ovat toimineet Matias Tellez tuotantopuolella ja Joe Mardin orkestroinneissa. Levyllä tosiaankin musisoi 30-jäseninen Arctic philharmonic -orkesteri, mikä onkin osuvaa sillä albumi on äänitetty marraskuussa 2021 Bodøn kaupungissa joka sijaitsee 90 kilometriä pohjoisen napapiirin yläpuolella.

”Aluksi tarkoitus oli äänittää koko studiosessio livenä ja kuvata kaikki myös filmille”, Pål kertoo. ”Tuloksena syntyi monikerroksinen teos, joka tutkii paitsi tämän päivän maailman tilaa, myös ihmiskunnan paikkaa pandemian jälkeisellä planeetalla, jota vaivaavat ilmastohuolet”. Ensimmäinen single ”I’m in” on säveltäjänsä Magnen mukaan ”Kappale täydellisestä sitoutumisesta ja tuen osoituksesta jollekin, joka on levoton”. ”Kaikki tietävät, kuinka vaikeaa voi olla tarjota sitoutumista ja tukea ehdoitta, mutta sitä tarvitaan, jotta jotain arvokasta saadaan aikaan – rakkaus, ystävyys, muutos, itsensä kehittäminen, ura, parempi maailma. Ilman tätä asennetta kaikki vain juuttuu ristiriitaisiin ajatuksiin, epäilyihin ja pelkoon. Sano vain: ”I’m in” eli ”Olen mukana”, hän jatkaa. Rohkea lausunto yhtyeeltä, jonka bändipolitiikasta on tullut poplegendaa.

Yleisesti ottaen Pålin panokset levyllä ovat maalailevampia, ja kerronnalliset kappaleet, kuten ”Hunter in the hills” ja ”Bumblebee”, esittelevät hänen ajankohtaista tarinaansa ja avaavat pohjoismaista kulttuuria. Samaan aikaan Magnen sävellykset käsittelevät enemmän hänen huolenaiheitaan planeetan tilasta, ja sellaiset hetket kuten ”Between the halo and the horn” ovat hämmästyttävä pohdiskelu edessämme olevasta valinnasta valon ja pimeyden, oikean ja väärän, hyvän ja pahan välillä. ”True northin” perusta voi olla juurtunut tosielämän huolenaiheisiin, mutta toisaalta laulut ovat tulevaisuuden optimismia. Laajan kappalekirjon joukossa on useita loistavia pop-hetkiä, jotka esittelevät a-ha:n taikuutta parhaimmillaan. Merkittäviä kohokohtia ovat Mortenin ja Magnen upeat harmoniat ”Bluest of bluessa”, kun taas ”Make me understand” alkaa hitaasti ja muodostuu groovaavaksi kertosäkeeksi, joka osoittautuu vastustamattomaksi kohokohtaksi albumilla.

Bändille, joka aloitti uransa 1980-luvulla uuden aallon syntikkabändinä ”True North” on rohkea siirto, mutta tuloksena on erottuva albumi heidän kataloogissaan ja se, joka varmasti muistetaan heidän kultavuosiensa mestariteoksena.

Kappaleluettelo:

 1. I’m in
 2. Hunter in the hills
 3. As if
 4. Between the halo and the horn
 5. True north
 6. Bumblebee
 7. Forest for the trees
 8. Bluest of blue
 9. Make me understand
 10. You have what it takes
 11. Summer rain
 12. Oh my word

One thought on “Levyarvio: Napapiirin sankarit tekivät mestariteoksen – norjalaistrio a-ha sai taustalleen arktisen sinfoniaorkesterin

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: