Duran duran – Paper gods (2015)

1980-luvulla artistin tai yhtyeen piti julkaista joka vuosi jotakin tai muuten pelättiin, että suosio hiipuu ja koko orkesteri unohdetaan. Jos ei kokonaan uutta albumia saatu kyhättyä kasaan, piti markkinoille saattaa vähintään single, EP, remix- tai livelevy. Duran duran on ahkeroinut uutta musiikkia kaikki vuosikymmenet, mutta kuten kaikilla muillakin bändeillä, on julkaisutahtiin tullut 2000-luvulla väljyyttä. Niinpä saimme odottaa ennätykselliset neljä vuotta uutta pitkäsoittoa vuonna 2011 julkaistun ”All you need is now” -levyn jälkeen. Tuttu kvartetti sai sellaisen kuitenkin aikaiseksi hyviksi havaittujen taustavoimien avustuksella. Yhtye solmi myös uuden levytyssopimuksen monikansallisen Warner Bros recordsin kanssa. Nyt oli hyvä pöhinä päällä.

Päävastuun tuotannosta sai Mr. Hudson taiteilijanimeä käyttävä Benjamin Hudson McIldowie (s. 1979). Hän osallistui aktiivisesti myös kappaleiden sävellystyöhön. Mukana oli myös edellisen albumin tuottanut Mark Ronson sekä vanha tuttu Nile Rodgers muutamilla raidoilla. Yhtyeen ulkopuolisena kitaristina jatkoi edelleen Dominic Brown, joka hänkin sai merkintänsä useiden biisien säveltäjäkrediitteihin. Kesäkuussa 2015 julkaistiin ensimmäinen ja ainoa single, jonka säveltämiseen ja tuottamiseen osallistui koko trio Ronson/Rodgers/Hudson. Kappaleen ”Pressure off” vokaaleissa vierailee amerikkalaislaulajatar Janelle Monáe, joka hänkin oli mukana kirjoitusprosessissa. Yhdysvalloissa biisi julkaistiin Microsoftin Xbox Music -palvelussa, joten se ei noussut myyntitilastoihin.

Albumi ”Paper gods” sen sijaan otettiin vastaan edellislevyä mukavammin. Se nousi Britti-listalla peräti sijalle 5 ja näin ollen siitä tuli Duran duranin yhdeksän TOP-5-albumi heidän kotimaassaan. Harva yhtye on onnistunut saamaan pitkäsoiton TOP-5-listalle neljällä peräkkäisellä vuosikymmenellä. Yhdysvalloissa levy nousi sijalle kymmenen, mikä oli sekin hieno saavutus, sillä edellinen TOP-10-albumi rapakon takana oli vuoden 1993 ”The wedding album”. Tosin albumi myös tipahti listoilta melkein yhtä nopeasti. ”Paper gods” nousi viralliselle listalle myös Suomessa. Se viihtyi täkäläisissä tilastoissa yhden viikon sijalla 28, mutta Duran duranin edellinen listasijoitus oli vuoden 1998 ”Greatest”-kokoelmalevyn ansiota.

Alex Israelin suunnittelema levynkansi oli kumarrus Duran duranin historiaan. Siinä on huulet ”Rio”-albumin kannesta sekä ”The chauffeurin” koppalakki. Pinkki puhelin, sampanjalasi ja saksofoni ovat ”Rio”-musiikkivideon kuvastoa. Sumopainija muistuttaa meitä ”Girls on film” -musiikkivideosta ja jäätelöannos puolestaan ”Perfect day” -musiikkivideosta. Naisen silhuetti on suoraan ”Skin trade” -singlestä ja tiikeri tuo mieleen tietenkin vuoden 1983 ”Seven and the ragged tiger” -pitkäsoiton. Albumin deluxe-painos sisälsi nämä ja takakannen ikoniset Duran duran -kuvat myös tarroina.

”Paper gods” herätti musiikinystävissä mukavasti huomiota ja se keräsi hyviä listasijoituksia ympäri maailm aa. TOP-10-sijoitukset Belgiasta, Kanadasta, Kroatiasta, Alankomaista, Unkarista sekä kirsikkana kakun päällä sija 2 Italiasta. Lisäksi TOP-30-sijoitukset Australiasta, Itävallasta, Tsekistä, Tanskasta, Saksasta, Kreikasta, Irlannista, Uudesta-Seelannista, Portugalista, Espanjasta ja Sveitsistä. Tietenkin veri veti jälleen myös tien päälle ja 95 konserttia kattava kiertue kävi läpi Pohjois- ja Etelä-Amerikan, Euroopan ja muutaman Aasian kaupungin. Vuonna 2016, yli vuosi albumijulkaisun jälkeen, markkinoille syötettiin vielä promosingle ”Last night in the city”, johon tehtiin myös musiikkivideo. Kappaleella esiintyy myös kanadalaislaulajatar Kiesza (oik. Kiesa Rae Ellestad, s. 1989). Lähes kaksi vuotta kestäneen rupeaman jälkeen rutiinit vetivät miehet jälleen levytysstudion suuntaan.

Kappaleluettelo:

 1. Paper gods (feat. Mr. Hudson)
 2. Last night in the city (feat. Kiesza)
 3. You kill me with silence
 4. Pressure off (feat. Janelle Monáe & Nile Rodgers)
 5. Face for today
 6. Danceophobia
 7. What are the chances?
 8. Sunset garage
 9. Change the skyline (feat. Jonas Bjerre)
 10. Butterfly girl
 11. Only in dreams
 12. The universe alone

Lähteet:
Wikipedia
Listablogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: