Duran duran – Medazzaland (1997)

Vuonna 1995 julkaistun, kehnosti menestyneen cover-albumin ”Thank you” jälkeen Duran duran joutui jälleen laittamaan mietintämyssyt päähän tulevaisuudensuunnitelmia pohtiessaan. Toisilleen tutuiksi tullut kvartetti Simon LeBon (laulu), Nick Rhodes (koskettimet), Warren Cuccurullo (kitara) ja John Taylor (basso) sulkeutui vuonna 1996 studioon säveltämään ja äänittämään uusia demoja. Suurin shokki tuli kuitenkin tammikuussa 1997, kun Duran duranin alkuperäisjäseniin kuulunut John Taylor päätti jättää yhtyeen kesken kaiken. Bändi jatkoi triona ja suurin osa jo tehdyistä kappaleista äänitettiin kokonaan uudelleen. Taylorin bassoilua kuullaan lopullisella albumilla neljällä kappaleella.

Duran duranin työnarkomaaneilla Nick Rhodesilla ja Warren Cuccurullolla oli ollut parin vuoden ajan oma sivuprojektinsa TV Mania, jonka demoista löytyi valtaosa tulevalle DD-pitkäsoitolle äänitettävästä materiaalista. TV Mania projektiin kuului Rhodesin ja Cuccurullon lisäksi Duran duranin pitkäaikainen kiertueteknikko Mark Tinley sekä tuottaja Anthony J. Resta, jotka saivat krediittinsä uudelle DD-albumillekin ohjelmoijien, tuottajien ja miksaajien ominaisuudessa mutta eivät säveltäjinä. Multi-instrumentalistina tunnettu Resta soittaa levyllä myös rumpuja. Toisena rumpalina kannuja paukuttaa Steve Alexander.

John Taylorin aiheuttaman harmituksen lisäksi myös yhtyeen levytyssopimus oli katkolla ja lopulta ensimmäinen singlelohkaisu ”Out of my mind” julkaistiin Britanniassa Virgin-levymerkillä. Siitä tuli ensimmäinen Duran duran -julkaisu, joka ei ilmestynyt EMI/Capitolin kautta. Maaliskuussa 1997 julkaistu ”Out of my mind” sisältyi Val Kilmerin tähdittämän ”The Saint” (Pyhimys) -elokuvan soundtrackille ja cd-single sisälsi lisäksi kappaleet ”Silva halo” sekä elokuvaan viittaavan ”Sinner or saint”, joka jätettiin pois tulevalta pitkäsoitolta. Levy nousi Britti-listalla mukiinmenevälle sijalle 21.

Duran duranin yhdeksäs studioalbumi ”Medazzaland” julkaistiin loppujen lopuksi ainoastaan Yhdysvalloissa, latinalaisessa Amerikassa ja Japanissa. Siellä bändin levymerkkinä säilyi edelleen Capitol. Lokakuussa 1997 ilmestynyt albumi ei menestynyt ja sen korkeimmaksi listasijoituksessa Billboard-listalla jäi sija 58. Hieman ennen albumia sitä markkinoitiin toisella singlellä. Vauhdikas ”Electric Barbarella” kuuluukin levyn tähtihetkiin. Kappaleen nimessä viitataan hauskasti tieteiselokuvaklassikkoon ”Barbarella”, jonka roolihahmolta Duran duran on aikoinaan ottanut myös nimen bändille. Koska albumi menestyi Yhdysvalloissa niin heikosti, peruttiin sen Euroopan julkaisu kokonaan. Sitä ei siis fyysisenä levyjulkaisuna saanut täällä päin kuin import-muodossa. Jossain vaiheessa duranit pohtivat julkaisevansa sen omakustanteena, mutta suunnitelmista luovuttiin ja katseet käännettiin jo seuraavaan uuteen studioalbumiin. Vuonna 2008 ”Medazzaland” julkaistiin digitaalisilla alustoilla Euroopassakin ja lopulta vuonna 2021, kun BMG-levy-yhtiö osti albumin oikeudet, levy julkaistiin Euroopassa myös fyysisessä muodossa – mm. vinyylinä. Hieman sekavaksi luonnehdittu kokonaisuus on jäänyt Duran duran -julkaisuissa juuri näistä syistä muiden pitkäsoittojen varjoon.

Kappaleluettelo:

 1. Medazzaland
 2. Big bang generation
 3. Electric Barbarella
 4. Out of my mind
 5. Who do you think you are?
 6. Silva halo
 7. Be my icon
 8. Buried in the sand
 9. Michael you’ve got a lot to answer for
 10. Midnight sun
 11. So long suicide
 12. Undergoing treatment
 13. Ball and chain (Japani-painoksen bonusraita)

Lähteet:
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: