Ressu Redford on Suomen ainoa 60-vuotias teinipoppari

RESSU REDFORD: HÖLMÖ SYDÄN (Universal music 2021)

Turun pieni suuri mies Ressu Redford täytti tänä vuonna 60 vuotta, vaikka ei uskoisi. Mies näyttää ja kuulostaa yhtä hurmaavalta, kuin vuonna 1985 Bogart co:n lyötyä itsensä läpi. Monissa liemissä keitetty Ressu on tehnyt edellisen sooloalbuminsa 15 vuotta sitten, vuonna 2006. Mitä ei sitäkään uskoisi, sillä koko ajanhan hän on ollut otsikoissa. Toki väliin mahtuu kolme vuosina 2009-2014 Jussi Rainion kanssa levytettyä duoalbumia sekä esiintymiset TV-ohjelmissa Tähdet, tähdet ja Vain elämää. Jussi Rainiohan muistetaan 1990-luvun teinejä villinneestä yhtyeestä Neon 2, jonka hitit Ressun luotsaama R.E.L.S.-tiimi tuotti. Ressun ensimmäisen yhtyeen Bogart co. tarinan alkuvaiheista voit lukea blogista täältä.

Bogartin hajottua neljä sen viidestä jäsenestä perusti R.E.L.S. -tuotantotiimin, joka sai nimensä sen jäsenten taiteilijanimien alkukirjaimista Ressu Redford (Esa Mäkelä), Sam Eagle (Sami Piiparinen), Vinnie Lane (Veijo Mäki) ja Guy Stoneman (Kai Stenman). He tuottivat hittejä lukuisille artisteille. Neon 2:n lisäksi mm. MC Nikke T:lle, Miralle, Tina Pettersonille sekä ennen pitkää myös sooloartistiksi ryhtyvälle Ressulle itselleen. Ressu ajautui sooloartistiksi puoliksi vahingossa, kun hän levytti Fazerille mainoslaulun ”Kuka on se oikea”. Sävelmästä tuli niin onnistunut, että kappale venytettiin kokonaiseksi popiskelmäksi. Tuohon aikaan nipin napin kolmekymppinen artisti piti itseään liian vanhana poptähdeksi ja suunnitteli uran jatkuvan säveltäjänä ja tuottajana. Kohtalo päätti toisin, kun hittejä tuli lisää kolme ensimmäistä sooloalbumia ja kokoelmalevy vuosina 1990-1994 myivät yhteensä n. 265.000 kappaletta.

Vuosina 1995-1997 Ressu toimi englanninkielistä ysäridancea esittävän The sound of R.E.L.S. kokoonpanon keulakuvana. 2000-luvun taitteessa oli uran kenties rauhallisin hetki. Ressu levytti pari englanninkielistä dancesingleä nimellä Redford, osallistui Suomen euroviisukarsintoihin 2002 ja teki pari vähemmälle huomiolle jäänyttä suomenkielistä popiskelmälevyä. Vuonna 2002 julkaistu tuplakokoelma ”36 kuuta ja saturnuksen renkaat”, jolle koottiin soolokappaleiden lisäksi myös The Sound of R.E.L.S.:in ja Bogartin parhaimmisto myi kuitenkin kultaa, joka osaltaan osoitti että Ressulle oli edelleen kysyntää.

Jussi & Ressu vaiheen jälkeen Ressu alkoi panostaa jälleen soolouraansa ja vuonna 2016 Ressu feattasi supersuositun Teflon brothers -yhtyeen ykköshitillä ”Hubba bubba”. Ensimmäiset uudet soolokappaleet ilmestyivät vuonna 2019. ”Se olit aina sinä”, ”En voi elää niin” sekä varsinkin ”Viimeinen päivä” saivat radiosoittoa. Viimeksi mainitussa feattaa vastapalveluksena Teflon brothersinkin riveistä tuttu Pyhimys. Samana vuonna Ressu kisaili myös Tähdet, tähdet -ohjelmassa, jossa esitetyt coverkappaleet, kuten ”Pitääxunaina”, ”Tarkenee” ja ”Syksyn sävel” julkaistiin myös levytettyinä versioina streamauspalveluissa. Seuraavana vuonna oli vuorossa Vain elämää, joka poiki myös suosittuja versioita kuten Arja Korisevan päivänä esitetty ”Onnen kyyneleet”, josta Ressu muokkasi reipastempoisen dancepopin. Tuona vuonna pidettiin myös erillinen jouluversio ohjelmasta, jossa Ressu esitti useita joululauluja uusina sovituksina. Mukaan mahtui myös kokonaan uusi soolosingle, kesäisen reipas ralli ”Corolla”, josta muodostui ehkä suosituin ennen albumia julkaistuista lauluista.

Tämän päivän julkaisupolitiikan mukaisesti alkuvuodesta 2021 on streamattavaksi laitettu vielä kaksi uutta laulua, rauhallinen ”Pieni askel” ja vauhdikas ”Hölmö sydän”. Näin ollen blogistin laskuopin mukaan nyt julkaistun pitkäsoiton yhdestätoista kappaleesta seitsemän on Ressu-faneille tuttuja entuudestaan. Hienoa kuitenkin, että ”Hölmö sydän” on julkaistu myös fyysisenä cd:nä ja näin saamme kaikki nuo kappaleet levyhyllyihimme yksissä kansissa. Vaikka kappaleita on mukana yli kahden vuoden ajanjaksolta ja useiden eri tuottajien talleista, nivoutuvat ne yllättävänkin hyvin myös yhtenäiseksi albumikokonaisuudeksi.

Levyn avaa vuoden 2019 suosikkikappale ”Viimeinen päivä”, jonka väliosassa kuullaan Pyhimyksen räppiä. Kertosäe on ressumaisen mahtipontinen, jossa Turun poika pääsee esittelemään kuuluisia äänijänteitään. Tuotannosta vastaa Jukka Immonen, kuten toisen samana vuonna julkaistun kappaleen ”Se olit aina sinä” tuotannostakin. Levyn nimikkokappaleen ”Hölmö sydän” on säveltänyt Risto Asikainen ja Timo Kiiskinen, jonka teos oli myös Vain elämää -ohjelmassa kuultu ”Onnen kyyneleet”. Liekö yhteistyö saanut liekkiä kyseisestä versioinnista? Joka tapauksessa mukavaa, että kyseinen veto on otettu mukaan albumille. Molempien kappaleiden pirteät dancerytmit ovat puolestaan syntyneet Jaakko Salovaaran tuotannossa. Muita tuottajia levyllä ovat Samuli Sirviö, Veikka Erkola ja Ilkka Wirtanen. Sävellys- ja sanoituspuolella väkijoukko on vieläkin suurempi ja osa ralleista lienee nykytrendin mukaisesti saanut alkunsa biisileireillä. Ressu itsekin on saanut krediittinsä muutamiin kappaleisiin.

”Hölmö sydän” on varsin hieno kokoelma moderneja popkappaleita. Jokaisessa kappaleessa on oma tunnelmansa, oli kyseessä sitten reipaspoljentoinen tanssibiisi tai herkkä balladi tai jotain siltä väliltä. Kuuntele vaikka kappale ”Mitä sanoisit nuorelle itselles”. Toivotan sooloartisti Ressu Redfordin sydämellisesti tervetulleeksi takaisin ja toivon tämän levyn löytävän tiensä mahdollisimman moneen cd-soittimeen. Tai sitten kuunneltavaksi sieltä streamauspalvelusta.

Kappaleluettelo:

 1. Viimeinen päivä (feat. Pyhimys)
 2. Hölmö sydän
 3. Se olit aina sinä
 4. Kävi miten kävi
 5. Corolla
 6. Pieni askel
 7. Miksi ei riitä
 8. Onnen kyyneleet
 9. Mitä sanoisit nuorelle itselles
 10. En voi elää niin
 11. Perillä

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Suomen listalevyt

One thought on “Ressu Redford on Suomen ainoa 60-vuotias teinipoppari

Add yours

 1. Ihan kelpo levy. Toyota niminen biisi vai oliko se corolla nousee esille ehkäpä eniten.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: