Eini – Eini (1985)

eini

Vuonna 1985 Eini Pajumäki (o.s. Orajärvi, s. 1960) oli jo Suomi-iskelmän vakiokaartia. Silloin ilmestyi hänen kuudes studioalbuminsa, joka kantoi ytimekkäästi nimeä ”Eini”. Eini oli tehnyt ensilevytyksensä ja läpimurtonsa seitsemän vuotta aiemmin Baccara-coverillaan ”Yes sir, alkaa polttaa”. Tuona vuonna ilmestyi myös ensimmäinen ”Eini” -niminen LP-levy ja siitä eteenpäin uusia älppäreitä tuli tasaiseen tahtiin lähes vuosittain. Vuonna 1984 ei tullut uutta pitkäsoittoa, mutta sen sijaan saimme uuden singlen ”Kellot käy”, joka oli käännös jo 1960-luvulla uransa aloittaneen ranskalaisen supertähden Sylvie Vartanin kappaleesta ”Déclare L’Amour Comme La Guerre”.  Suomalaiset muistanevat Vartanin paremmin hänen menestyslevytyksestään ”La maritza”. Eini pääsi esittämään uuden sinkkunsa myös uuteen Hittimittari-ohjelmaan, mutta sekään ei edesauttanut uuden hitin synnytystuskissa. 7-tuumaisen kääntöpuolelle päätyi uusi kotimainen, Veikko Samulin säveltämä discoiskelmä ”Kesä ja yö”. Kappale kuultiin myös uusimmassa Uuno Turhapuro -elokuvassa, jossa antisankarimme laitettiin armeijan leipiin. Jostain syystä mainio ”Kesä ja yö” -kappale jäi julkaisuajankohtanaan vähäiselle huomiolle ja sitä ei otettu mukaan edes seuraavana vuonna julkaistulle albumille. Myöhemmin laulu on noussut uuteen kukoistukseen ja siitä on tullut yksi Einin suosituimmista keikkahiteistä.

Eini – Kellot käy (tv-esitys)

Vuoden 1985 ”Eini” -levyn tuotantovastuu annettiin parin aiemman levyn tapaan syntikkaguru Jori Sivoselle, joka sai tällä kertaa todella toteuttaa mielihalujaan koneellisen saundinsa tiimoilla. Osasyynä oli varmasti 1980-luvun paljon puitu suomalaisen iskelmämusiikin alasajo ja kevennetyt tuotantokustannukset, joiden johdosta studioista karsittiin muun muassa muusikot. Mutta Einin tällä levyllä esittämiin kappaleisiin Sivosen synteettinen kädenjälki sopi mitä oivallisimmin, sillä pääasiassa kansainvälisistä isoista ja vähän pienemmistäkin discohiteistä koottu biisilista sisälsi esimerkiksi Madonnaa, Laura Branigania, Modern talkingia ja Pia Zadoraa. Eini taitaa olla niitä harvoja, ellei peräti ainoita, suomalaislaulajattaria, joka on päässyt coveroimaan itseään popin kuningatarta Madonnaa. Albumin avausraitana kuullaan ”Olen neitsyt”, joka on sanoittajamestari Raul Reimanin suomenkielinen näkemys kansainvälisestä läpimurtohitistä ”Like a virgin”. Madonna oli saavuttanut suosiota jo ensimmäisellä albumillaan ja topten-hitillään ”Lucky star”, mutta ”Like a virgin” oli hänen ensimmäinen ykköshittinsä Yhdysvalloissa ja Suomessakin Madonna tuli kertaheitolla tutuksi suurelle yleisölle Hittimittari-ohjelman kautta. ”Olen neitsyt” on toki nykymittapuulla mitattuna aikamoista camppia, eikä sitä varmasti aikanaankaan tehty ilman pilkettä silmäkulmassa. Mutta kun rohkeutta ja itseironiaa on riittävästi, on tämänkaltaisiakin helmiä saatu ikuistettua jälkipolville. Kappaleesta ei kuitenkaan sukeutunut aikanaan mitään Eini-klassikkoa, vaan se pikemminkin vaiettiin kuoliaaksi kunnes se uudella vuosituhannella nousi uudelleen arvoon arvaamattomaan. ”Olen neitsyt” laitettiin myös albumin toisen singlelohkaisun ”Tyydytys” B-puolelle.

Eini – Tyydytys (audio)

Toisena kappaleena pitkäsoitolla soi ensimmäinen singlejulkaisu ”Kellot käy” ja sen jälkeen kuullaan ensimmäinen neljästä Jori Sivosen levylle tekemästä uudesta suomalaissävelmästä. ”Tyttö rannalla” on melankolinen, vähän slaavilaissävyjäkin sisältävä kappale, joka istuu hyvin kansainvälisen materiaalin keskuuteen. Mahtavasti sykkivän syntikkamaton päälle istutettu haikea melodia rullaa niin säkeistöjen kuin kertosäkeensäkin osalta kuulijan alitajuntaan. Tempo reipastuu, kun vauhtiin pääsee Laura Braniganin tuotannosta lainattu ”Tyydytys” eli alunperin ”Satisfaction”. Kappale levytettiin aikoinaan Branigan menestyshitin ”Self control” ympärille rakennetulle albumille ja julkaistiin Euroopassa levyn neljäntenä singlenä. Single jäi kuitenkin melko vähäiselle huomiolle eikä se noussut listoille juuri missään. Sivosen sovitus ei kalpene alkuperäiselle lainkaan ja upouudet sekvensserit pauhaavat lähes kansainväliseen tahtiin. Jälleen kerran Raul Reimanin rohkeahkon tekstin esittäminen ei onnistuisi yhtä uskottavasti monelta muulta kuin Einiltä. Seuraavan kappaleen sävellyksestä vastaa itse syntikkadiscon kuningas Giorgio Moroder. Vähäiselle huomiolle jäänyt Maria Conchita -nimisen laulajattaren esittämä alkuperäisteos ”Vamos a bailar” soi vuoden 1983 menestyselokuvan ”Scarface” soundtrackilla. Pikkutuhmasti leikittelevä suomenkielinen teksti ”Pistä valot pois” on jälleen Raul Reimanin kynäilemä.

Eini – Olen neitsyt (tv-esitys)

Alkuperäisen LP-levyn A-puolen viimeisen kappaleen ”Hiiohoi” on puolestaan sanoittanut Juha Vainio ja sävelkin on suomalaista alkuperää, tuottaja Jori Sivosen. Kappale on jotenkin kuin eri planeetalta muun materiaalin kanssa. Tulee mieleen, jäikö sävellys yli edelliseltä levyltä vai onko sitä kenties tarjottu Kevään- tai Syksyn Sävel -kilpailuihin vaiko peräti euroviisukarsintoihin? Kappaleen soitanta on orgaanisempaa, aidoilla instrumenteilla toteutettua ja sävel on perinteisen iskelmän muotoja mukaileva. Kääntöpuolella päästään kuitenkin takaisin hyväksi havaitulle linjalle, kun suomalaisen kuorrutuksen saa Pia Zadoran ja Jermaine Jacksonin discoduetto ”When the rain begins to fall” eli ”Nousen kanssas aurinkoon”. Alkuperäinen kappale nousi suureen suosioon nimenomaan Euroopassa ja kipusi listaykköseksi mm. Ranskassa ja Saksassa, mutta esiintyjien kotimaassa Yhdysvalloissa se nautti vain marginaalista suosiota. Suomalaisessa versiossa Jermaine ”Michaelin veli” Jacksonin osuudet sai hoitaakseen Markku Aro ja sanoitus tuli Antero Ollikaiselta.

Juha Vainio puolestaan sanoitti kappaleen ”Moscow night”, johon syystä tai toisesta ei keksitty suomalaista nimeä. Kappaleen alkuperäisen version esitti brittiläinen Anya Major, jonka kauniit piirteet olivat jääneet toisille mieleen Elton Johnin hittisinkun ”Nikita” musiikkivideosta. ”Moscow night” hyödynsi samaa ”Nikitasta” tuttua neuvostoliittolaista turkishattueksotiikkaa, vaikka kappaleesta ei mitään suurta menestystä sukeutunutkaan. Jori Sivosen säveltämä ja Raul Reimanin sanoittama ”Voitko koskaan ymmärtää?” on puolestaan sitä itseään eli täydellistä 1980-luvun puolivälin suomalaista discoiskelmää. Vieläkin harmittaa, että tämänkaltaiset helmet ovat jääneet tavallaan unohduksiin LP-levyjen B-puolien puolivälin raitoina. Vuoden teeman mukaisesti jokaisen omanarvontuntevan suomalaisen discoiskelmälaulajan piti levyttää myös yksi Modern talking -cover. Eini sai vastuulleen melodisen albumiraidan saksalaisduon supersuositulta esikoislevyltä. Allekirjoittanut teki yläasteen luokkaretkensä samaisena vuonna ja muistiin on piirtynyt hyvin, miten ”Do you wanna” oli luokan tyttöjen suosikkikappale kyseiseltä levyltä. Kappaletta soitettiin kasettinauhurilta repeatilla ja teinityttökuoro lauloi mukana. Raul Reimanin suomalaisin sanoin ”Viides kevät” levytettiin 1990-luvulla uudelleen CatCat -duon toimesta.

Suomalaista alkuperää (Sivonen/Reiman) on myös levyn toiseksi viimeinen kappale ”Taivas todistakoon”, jossa on vähän dramaattisempi sävy. Sen sijaan päätösraita ”Jos vielä jossain” on hyvinkin kepeä kesäkappale, jonka voisin kuvitella kuulevansa kenen tahansa eurooppalaisen kasaridiscokissan levyllä. Sävellyksen takaa löytyy Euroviisuissakin Suomea edustaneen Boulevard -yhtyeen solisti Kyösti Laihi ja sanoituksesta vastaa Antero Ollikainen. Kaiken kaikkiaan ”Eini”-albumi hipoaa kappalelistallaan lähelle täydellisyyttä. Levy julkaistiin ajankohtaan, kun suomalainen iskelmämusiikki lähestyi ehkä aikansa syvintä aallonpohjaa. Se päätti tavallaan myös Einin – ja monen muun suomalaisen laulajattaren – taipaleen suomalaisen discon lähettiläinä. Maailma oli kutistunut ja taivaskanavat olivat avautuneet. Kansainväliset hitit kuultiin jatkossa täällä tuoreeltaan jo alkuperäisten esittäjien toimesta. Levy ei noussut Suomen listalle, mutta ei sinne noussut kovin monen muunkaan iskelmälaulajan albumit. Virallisista myyntiluvuista ei liene mitään faktatietoa olemassa? Vuosien saatossa juuri tästä vuoden 1985 ”Eini” -albumista on kuitenkin muodostunut haluttu keräilyharvinaisuus, jonka hinta levymessuilla ja netin levynkeräilysaiteilla vain jatkaa nousuaan.

Kappalelista:
1. Olen neitsyt (Like a virgin)
2. Kellot käy (Déclare l’amour comme la guerre)
3. Tyttö rannalla
4. Tyydytys (Satisfaction)
5. Pistä valot pois (Vamos a bailar)
6. Hiiohoi
7. Nousen kanssas aurinkoon (When the rain begins to fall) feat. Markku Aro
8. Moscow night (Moscow night)
9. Voitko koskaan ymmärtää
10. Viides kevät (Do you wanna)
11. Taivas todistakoon
12. Jos vielä jossain

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: