Silent circle – No. 1. (1986)

silent circle

Silent circle -trion juuret ulottuvat 1970-luvun puoliväliin, kun sen jäsenet tahoillaan aloittelivat uriaan musiikin parissa. Laulusolisti Martin Tychsen (s. 23.11.1959) kertoo jokaisen soittaneen enemmän rock-henkisissä kokoonpanoissa. Keikkapaikkojen takahuoneissa kolmikko tutustui toisiinsa ja vuosien saatossa kokoonpanot vaihtelivat. Milloin Martin soitti samassa bändissä Axel Breitungin (s. 21.8.1957) kanssa ja milloin Jürgen ”CC” Behrensin (s. 12.12.1955) kanssa. Milloin taas Axel ja CC kuuluivat samaan orkesteriin. Kun paikallinen tuotantoyhtiö Saksan Hannoverissa etsi listoilleen kolmimiehistä eurodiscoryhmää, nuorukaiset päättivät muodostaa sellaisen. Vuosien ystävyys oli muodostanut heille eräänlaisen hiljaisen kehän ja samalla bändi sai nimensäkin: Silent circle.

Tuotantotiimin muodostivat tuottajat Bernd Dietrich ja Engelbert Simons, joilla oli valmiina nippu tarttuvia eurodisco-ralleja. Silent circlen jäsen Axel Breitung toi kappaleisiin oman lisämausteensa ja osoittautui myös studiossa melkoiseksi syntetisaattorivelhoksi. Tästä alkoi Breitungin mittava ura eurooppalaisen disco- ja dancemusiikin tuottajana. Hänen tuotoksiaan on kuultu myöhemmin mm. DJ Bobon, Modern talkingin ja lukuisien muiden pienempien starojen esittäminä. Ensimmäinen singlejulkaisu alkuvuodesta 1985 ”Hide away – man is comin’!” herätteli vähän mielenkiintoa, mutta tekijät itsekään eivät olleet täysin tyytyväisiä sinkkuvalintaan. He kutsuivat sitä ”englanniksi lauletuksi saksalaiseksi schlageriksi”. Silent circle pääsi kuitenkin esiintymään televisioon ja avasi latua seuraavalle julkaisulle.

Silent circle – Hide away – Man is comin’! (musiikkivideo)

Kesällä 1985 julkaistu toinen sinkku ”Touch in the night” toi Silent circlen ison yleisön tietoisuuteen. Levy oli tietoisesti muovattu ajan trendin mukaiseksi italo- ja eurodiscosaundeista ammentavaksi hi-nrg-discokappaleeksi. Otti kuitenkin aikansa, ennen kuin mitään suurempaa alkoi tapahtua. Kolmikko kävi edelleen päivätöissä leipänsä tienaamassa, vaikka pari kertaa pääsivätkin esiintymään television musiikkiohjelmiin ja sinkut soivat saksalaisissa discoteekeissä. Jouluna 1985 Martin kävi kotikaupungissaan Göttingenissä ja kuuli ohimennen lasten kuuntelevan ”Touch in the nightia” radiosta. Hän tajusi että kohta tapahtuu jotain ja tammikuussa 1986 kappale nousi Saksan ja Sveitsin listoilla TOP-20:een. Myöhemmin levy julkaistiin ympäri Eurooppaa, myös täällä Skandinaviassa. Pojat olivat valmiita julkisuuteen, sillä kaikilla oli jo vuosien kokemus lavaesiintymisistä. CC on kertonut aina haaveilleensa tienaavansa elantonsa yksinomaan musiikilla. Silent circlen tavaramerkiksi nousikin, että he olivat lava-asetelmassaan tasaveroisina yhdessä rivissä. Myös CC:n vauhdikkaat moovit sähkörumpujen takana erotti jyvät akanoista.

Silent circle – Touch in the night (tv-esitys)

Oli aika julkaista ensimmäinen kokopitkä albumi, joka sai nimekseen sattuvasti ”No. 1”. Pitkäsoittoa pohjustettiin vielä uudella singlellä ”Stop the rain”, joka tyylillisesti mukaili läpimurtohittiä ”Touch in the night”. Se nousi Saksan listalla sijalle 29, mutta viihtyi listalla kuitenkin mojovat 15 viikkoa. Albumi osoittautui huikeaksi kokoelmaksi melodisia täysosumia. Menevien singlehittien linjaa noudattelivat tarttuvat eurodiscorykäisyt ”Moonlight affair” ja ”Anywhere tonight”, mutta albumi sisälsi myös rauhallisempia kappaleita, kuten seuraava singlelohkaisu ”Love is just a word” ja miltei ikivihreältä kuulostava ”Dreams”. Paria poikkeusta lukuunottamatta yhdentoista kappaleen kattaus on kolmikon Dietrich/Simons/Breitung käsialaa. Puolitoista-minuuttinen a cappella -veto ”For you” on ainoa Tychsenin ja Behrensin kirjoittama kappale, mutta samalla myös oivallinen osoitus Silent circlen jäsenten musikaalisuudesta ja monipuolisuudesta.

Silent circle – Stop the rain (musiikkivideo)

”No. 1” -albumi nousi Saksan listalle pariksi viikoksi, korkeimmillaan sijalle 58, mutta se on silti jäänyt elämään klassikkona eurodiscofanien keskuudessa. Esikoislevyn jälkeen Axel Breitung jätti ryhmän vähäksi aikaa ja hänen tilalleen tuli Harald Schäfer. Breitung tuotti kuitenkin jatkossakin joitakin singlejulkaisuja Silent circlelle ja vuonna 1993 hänestä tuli uudelleen myös virallinen bändin jäsen. Vuosikymmenen vaihduttua Silent circlenkin tyyli muuttui enemmän eurodancen suuntaan. 1990-luvulla julkaistut albumit ”Back” ja ”Stories ’about love” olivat Silent circlen jäsentenkin harmiksi julkaisuoikeudellisista syistä pitkään vaikeasti saatavilla olevaa materiaalia. Vuoden 2018 lopulla niitäkin kappaleita on kuitenkin saatettu takaisin kaikkien kuultavaksi Spotify-palveluun, samoin kuin julkaisematonta materiaalia kultaiselta 1980-luvulta.

Silent circle – Love is just a word (musiikkivideo)

Menestyksekkäätkään vuodet eivät tehneet Tychsenistä ja Behrensistä vauraita, mutta elantonsa he ovat Silent circlestä ammentaneet. Tychsen kiittelee joka tapauksessa tuotantoyhtiötään hyvästä yhteistyöstä ja sanoo kaikkien korvausten tulleen täysin sopimusten mukaan. Pottia oli jakamassa kuitenkin useat ihmiset. Enemmän häntä harmittaa, että levy-yhtiö yritti pistää heitä ulkoisesti johonkin tiettyyn muottiin lennoikkailla kampauksilla ja asusteilla. Missään tapauksessa kaverukset eivät vuonna 1985 uskoneet, että Silent circle olisi olemassa vielä vuonna 2018 ja painaisi keikkaa täyttä päätä ympäri Keski- ja Itä-Eurooppaa.

Kappalelista:
1. Touch in the night
2. Sib dab dua
3. Dreams
4. Hide away – man is comin’!
5. Shy girl
6. Stop the rain
7. For you
8. Give me time
9. Moonlight affair
10. Anywhere tonight
11. Love is just a word

Lähteet:
James Arena – Stars of 80s dance pop (Author house 2015)
Wikipedia
Discogs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: