Electronic – Electronic (1991)

electronic

Electronic on eräänlainen superduoprojekti, jossa kohtasivat kahden 1980-luvun merkittävimmän marginaalimusiikin johtohahmot. Bernard Sumner tiedettiin Joy divisionin raunioille perustetun New order -bändin vokalistina ja Johnny Marr The Smithsin virtuoosimaisena kitaristina. Bernard ja Johnny tapasivat toisensa ensimmäisen kerran jo vuonna 1984, kun Bernard tuotti Quando Quango -projektia ja tarvitsi taitavaa kitaristia joihinkin raitoihin. Heidän tiensä kohtasivat uudelleen vuonna 1988, kun molempien omat orkesterit aiheuttivat heille turhautumista. Bernard oli kyllästynyt kompromisseihin New orderin osalta ja The Smiths oli käytännössä jo hajonnut Morrisseyn siirryttyä egoilemaan sooloartistina. Tokihan kaikki Manchesterin muusikot tunsivat toisensa, vaikka kyseessä olikin iso kaupunki.

Bernard Sumnerin haaveissa kangasteli sooloalbumi, mutta pian hän huomasi ettei ollut pitkän linjan bändiläisenä luomisvoimaisimmillaan yksin. Johnny Marr taasen tahoillaan oli ihan tyytyväinen, että hänen ei tarvinnut olla vastuussa mistään ja hän pohdiskeli elättävänsä itsensä sessiomuusikkona siellä missä tarvittiin hyvää kitaristia. Kuitenkin kuultuaan, että Sumner oli kiinnostunut yhteistyöstä hänen kanssaan, lensi Marr San Franciscoon keskustelemaan musiikillisista linjoista. Nopeasti he päätyivät dancepoljentoiseen musiikkiin, joka oli molempien salainen intohimo. Olihan Johnny Marr aiemmin heittänyt jopa dj-keikkoja. Electronicin startti oli hieman takkuinen ja molemmilla oli aikaa projektilleen liian vähän. Sumner toteutti vielä ”World in motion” -jalkapallohitin New orderin kanssa ja Marr työskenteli The The -bändin kitaristina.

Electronic feat. Neil Tennant – Getting away with it (musiikkivideo)

Vuoden 1989 lopulla sessioihin saapui myös Pet shop boys -yhtyeen Neil Tennant ja Electronicin ensimmäinen single ”Getting away with it” syntyi melkein muutamassa tunnissa. Levy julkaistiin joulukuussa ja se nousi Britti-listan sijalle 12 myyden yli 350.000 kappaletta. Alku oli siis hyvin lupaava ja kokopitkän albumin valmistelu aloitettiin saman tien. Keväällä 1990 materiaalia syntyi studiojammailusessioissa tuntitolkulla. Electronic sai tarjouksen esiintyi Depeche moden maailmankiertueen Los Angelesin keikkojen lämppärinä, joten pakon sanelemina he työstivät demoista valmiita biisejä. 4. ja 5. elokuuta 1990 Electronic esiintyi täpötäydelle stadionille kahdeksan uuden kappaleen kanssa ja myöhemmin he ovat myöntäneet, että Johnny Marr oli vahvoissa acid-höyryissä ja Bernard Sumner niin kännissä, että hän oksensi keikan jälkeen takahuoneen suihkuhuoneen tukkoon.

Electronic – Get the message (musiikkivideo)

Kotiin palattuaan he työstivät kappaleet valmiiksi ja alkuvuodesta 1991 saatiin ilmoille toinen single ”Get the message”, joka nousi Britanniassa topteniin. Kuukausi myöhemmin ulos saatiin koko duon omaa nimeä kantava albumi, joka myi kultaa ja oli parhaimmillaan albumilistan sijalla 2. Maailmanlaajuisesti levy myi yli miljoona kopiota. Ensimmäisestä singlestä albumiin oli kulunut kuitenkin noin puolitoista vuotta, joten hyvää kannatti odottaa. Tosin tuo ensimmäinen single ”Getting away with it” ei ollut mukana pitkäsoitolla – myöhemmillä painoksilla kyllä. Pet shop boysin Neil Tennant ja Chris Lowe vierailivat kylläkin toisella albumin raidalla ”The patience of a saint”.

Electronic – Feel every beat (musiikkivideo)

”Electronic”-albumi on täydellinen paketti toistaan tarttuvampia popkappaleita, Johnny Marrin taiturimaisella kitaroinnilla sävytettynä. Levyltä lohkaistiin vielä singleksi ”Feel every beat”, joka sekin nousi sinkkulistan top-40:een. Electronic on jatkanut elämäänsä Sumnerin ja Marrin sivuprojektina muiden töiden rinnalla ja vuosina 1996 ja 1999 on ilmestynyt kaksi albumia lisää ja molemmat ovat nousseet listan kärkikymmenikköön. New orderin jäsenistöllä on muillakin omat sivuprojektinsa. Peter Hook lähti kokonaan bändistä Revenge-kokoonpanoonsa ja Stephen Morris ja Gillian Gilbert nimesivät oman sivutyönsä leikkisästi otsikolle ”The other two”.

Kappalelista:
1. Idiot country
2. Reality
3. Tighten up
4. The patience of a saint
5. Gangster
6. Soviet
7. Get the message
8. Try all you want
9. Some distant memory
10. Feel every beat

Lähteet:
Classic pop magazine
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: