Johnny hates jazz – Turn back the clock (1988)

johnny hates jazz

Calvin Hayes kasvoi musiikkibisneksessä, sillä hän oli menestyksekkään tuottajan Mickie Mostin poika. Mickie Most toimi RAK-levy-yhtiön johtajana ja heidän kiinnityksiinsä kuului mm. Kim Wilde. Calvin ja Kim seurustelivatkin 1980-luvun alussa ja Calvin soitti Kimin bändissä. Hän on myös yksi pörröpäistä, jotka poseeraavat Kim Wilden esikoislevyn kannessa. Noihin aikoihin Calvin tutustui myös Mike Nocitoon ja Phil Thornalleyhin, jotka toimivat RAK-studioilla teknikkoina. Heilläkin oli musikaalinen tausta ja Mike soitteli lukuisissa koulubändeissä mm. Katrina & The Waves -yhtyeen tulevien jäsenten kanssa. Mike oli syntynyt Yhdysvalloissa, mutta muuttanut perheensä kanssa Eurooppaan upseeri-isän töiden perässä. Phil on tehnyt yhteistyötä lukuisien kuuluisien bändien, kuten Duran duran, The Cure, The Police ja Pink Floyd, kanssa. Hän toimi myös Johnny hates jazz -yhtyeen ensimmäisenä laulajana.

Clark Datchlerin ura alkoi jo 17-vuotiaana ja vuonna 1981 julkaistiin ensimmäinen soolosingle ”You fooled him once again” pienellä Bluebird-levymerkillä. Vuonna 1984 Clark solmi RAK-recordsin kanssa levytyssopimuksen ja julkaisi kaksi singleä ”Things can’t get any worse” ja ”I don’t want you”, joissa miksaajana toimi Mike Nocito. Julkaisut eivät herättäneet suurta mielenkiintoa, mutta sitten Mickie Most keksi kiinnittää Clarkin Johnny hates jazzin vokalistiksi. Huhtikuussa 1986 julkaistiin single ”Foolish heart”, joka sai jonkin verran radiosoittoa ja nostettiin Sounds-lehden viikon levyksi. Saman vuoden syksyllä bändi solmi levytyssopimuksen Virgin-levymerkin kanssa ja sai budjetin kolmen demon valmisteluun. Pojat poimivat Clarkin demoista kappaleet ”Shattered dreams”, ”Different seasons” ja ”Turn back the clock”. He viettivät koko joulun 1986 ”Shattered dreams”-kappaletta miksaten ja käyttivät suurimman osan budjetista siihen, sillä usko kappaleen hittipotentiaaliin oli vahva.

Johnny hates jazz – Shattered dreams (musiikkivideo)

Toukokuussa 1987 ”Shattered dreams” -single julkaistiin ja siitä tuli välittömästi hitti. Johnny hates jazz sliipatulle tyylille oli selkeä tilaus ja Clark Datchlerin hienostunut charmi puri naisväkeen yli ikärajojen. ”Shattered dreams” nousi Brittilistan sijalle 5 ja Yhdysvalloissa peräti listakakkoseksi sekä aikuislistan ykköseksi. Kappale oli menestys myös Japanissa, jossa se oli parhaimmillaan listalla toisena. Pian levy-yhtiön taholta tulikin puhelu ”Missä viipyy albumi?” ja kaverukset alkoivat hioa kiireenvilkkaa demojaan julkaisukuntoon. Toiseksi singleksi valikoitui nopeatempoisempi ”I don’t want to be a hero”, joka ei koskaan kuulunut tekijöidensä suosikkikappaleisiin mutta he uskoivat silti sen hittipotentiaaliin, tarttuvaan kertosäkeeseen ja sodanvastaiseen sanomaan. Singlestä ei tullut ihan odotetun kaltaista hittiä, mutta Britanniassa se kohosi listan sijalle 11.

Johnny hates jazz – I don’t want to be a hero (musiikkivideo)

Albumi osoittautui joka tapauksessa menestykseksi ja siitä tuli Britanniassa listaykkönen. Levyn nimikkokappale ”Turn back the clock” oli myös yhtyeen kolmas single. Herkän tunnelmallisessa kappaleessa taustalaulut hoitelee Calvin Hayesin ex-tyttöystävä Kim Wilde. Single oli parhaimmillaan Brittilistan kahdestoista. Vuoden 1988 puolella levyltä lohkaistiin vielä neljäskin TOP-20-single ”Heart of gold”, joka edusti taasen nopsakkatempoisempaa osastoa. Albumin huippuunsa tuotetusta ja pieetillä miksatusta äänimaailmasta kuulee, että tekijät ovat todellisia musiikin ammattilaisia, jotka eivät menneet siitä mistä aita on matalin. Albumin erikoisjulkaisulla, jossa Mike Nocito ja Calvin Hayes kertovat kappaleiden yksityiskohtaiset syntytarinat, käy ilmi että he eivät olleet tyytyväisiä edes kaikkiin lopullisiin levytysversioihin vaan olisivat halunneet hioa saundeja rauhassa.

Johnny hates jazz – Turn back the clock (musiikkivideo)

Ennen vuosikymmenen vaihtumista Clark Datchler päätti kuitenkin siirtyä soolouralle ja Johnny hates jazzin menestyskausi jäi yhteen albumiin. Clark julkaisi vuonna 1990 singlen ”Crown of thorns” ja albumin ”Raindance”, mutta niistä ei tullut megahittejä. Phil Thornalley palasi Johnny hates jazzin laulusolistiksi ja ensimmäinen single ”Turn the ride” julkaistiin heti vuonna 1989. Menestys jäi laihaksi, mutta vuonna 1991 näki päivänvalon albumi ”Tall stories”, joka on vähälle huomiolle jäänyt huippuunsa tuotettu jetset-popalbumi. Mainettaan parempi, sanoisin. Se ja siltä lohkotut singlet ”The last to know” ja ”Let me change your mind tonight” eivät sijoittuneet listoille.

Johnny hates jazz – Heart of gold (musiikkivideo)

Mike Nocito on jatkanut työtään tuottajana, äänitysteknikkona ja miksaajana ja yksi hänen suurimmista hiteistään tuottajana on euroviisuvoittaja Katrina & The Wavesin voittokappale ”Love shine a light”. Vuonna 2009 Mike ja Clark tapasivat uudelleen ja he päättivät levyttää Clarkin tekemän kappaleen ”Magnetized”, joka säveltäjän mielestä sopi Johnny hates jazzille. Alkuperäinen menestystrio esiintyi myös muutamilla nostalgiafestareilla, mutta keikkojen jälkeen Calvin Hayes jätti ryhmän. Vuonna 2013 julkaistiin Miken ja Clarkin muodostaman Johnny hates jazz -duon albumi ”Magnetized”.

Kappalelista:
1. Shattered dreams
2. Heart of gold
3. Turn back the clock
4. Don’t say it’s love
5. What other reason
6. I don’t want to be a hero
7. Listen
8. Different seasons
9. Don’t let it end this way
10. Foolish heart
Bonuskappaleet (vuoden 2008 erikoispainoksella):
11. Shattered dreams (12″ extended mix)
12. Heart of gold (extended mix)
13. Turn back the clock (12″ extended mix)
14. Don’t say it’s love (12″ extended remix)
15. Foolish heart (12″ mix)
16. Turn back the clock (unreleased version)

Lähteet:
Johnny hates jazz – Turn back the clock (albumin erikoispainoksen kansilehti, Virgin 2008)
Wikipedia
Discogs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: