Levyarvio: Bananarama juhlii 40-vuotista taivaltaan kokoelmalevyllä

BANANARAMA: GLORIOUS – THE ULTIMATE COLLECTION (London Records 2024)

Bananarama juhlii 40-vuotista taivaltaan hieman jälkijättöisesti, sillä toimintahan alkoi jo vuonna 1981. Ensimmäinen albumi ilmestyi vuonna 1983. No ei kai se ole niin tarkkaa. Tasavuotisia on joka tapauksessa aina hyvä juhlistaa uudella kokoelmalevyllä. Ensireaktioni tosin oli ”Uusi Bananarama-kokoelma? Ei kai taas?”. Hyllystä löytyy muutamakin erittäinkin kattava kokoelmakiekko Britannian kaikkien aikojen menestyksemmältä tyttöbändiltä ja sitä ensimmäistä vuonna 1988 julkaistua virallista kokoelmaa ”The Greatest Hits Collection” on hankala ylittää.

Mielipiteeni alkoi kuitenkin muuttua, kun kuulin että Bananaraman kaksi perustajajäsentä Keren Woodward ja Sara Dallin ovat itse kuratoineet kokoelmalle mukaan otettavat kappaleet. Lisäksi 40 kappaleen kokonaisuus on rakennettu siten, että mukana on kymmenen laulua jokaiselta yhtyeen olemassaolon vuosikymmeneltä. Bananadraamailijat saavat varmasti tästä harmaita hiuksia ja uskonkin, että kaikki yhtyeen tuotannon läpikotaisin tuntevat olisivat valinneet kymmenen eri kappaletta kultakin kaudelta tai vähintään vaatineet kahdelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä mukaan kaksikymmentä biisiä.

Itselleni tämä toimintatapa toimii. Bananaraman 1980-luku on tuttua tutumpi ja klassiset hitit löytyvät levyhyllystä useilta äänitteiltä. Ei sillä etteikö uudempikin materiaali olisi tullut tutuksi, mutta enemmän muistini kaipaa virkistystä sen osalta. Tokihan muutama leuka saattaa loksahtaa, kun 1980-luvun aikakaudelta ennen Stock-Aitken-Waterman -tuotantoja mukana on vain kolme kappaletta.

Poissaolollaan loistavat mm. TOP-5-hitit ”Shy Boy” ja ”Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye”. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin 1980-luvulta mukana on vain kahdeksan kappaletta. ”Only Your Love” ja ”Preacher Man” lohkaistiin vuoden 1990 ”Pop Life” -albumilta. ”Cruel Summer” -hitin mukana ololle kahtena eri versiona, en keksi mitään loogista selitystä. Etenkään kun tuore ”3am Mix” ei ole onnistunut säväyttämään.

Listasijoituksilla tai kappaleiden hittistatuksella ei selvästikään ole ollut merkitystä kappalevalintoja tehtäessä. Keren ja Sara ovat omien sanojensakin mukaisesti poimineet kokoelmalle itselleen tärkeitä lauluja. Uudemman tuotannon joukosta mukaan on otettu jopa albumiraitoja, kuten harvinaisemman ”Exotica” (2001) -albumin ”Crazy”.

Harvinaisempaa herkkua on myös vuonna 2012 julkaistu EP ”Now or Never”, jolta mukana on kaksi biisiä. Se on mukava palvelus levyharvinaisuutta etsineille faneille. Samalta aikakaudelta on peräisin myös tanssittava joululaulu ”Baby It’s Christmas”, jota ei ole julkaistu aiemmilla pitkäsoitoilla. Tämän kaltaiset täkyt tekevät uudesta koosteesta ehdottomasti ostamisen arvoisen. Ja onhan mukana myös kaksi kokonaan uutta levytystä ”Feel The Love” ja ”Supernova”.

”Glorious – The Ultimate Collection” muodostuu loppujen lopuksi tanssipopin iloitteluksi, sillä ”Venus” (1986) -hitin jälkeen Bananaraman tyyliksi vakiintui ehta dance. Viimeiset 15 vuotta duon musiikin on tuottanut Ian Masterson, joten kokoelman viimeiset kolme neljännestä kuulostavat hyvinkin yhtenäiseltä kokonaisuudelta. Jos teit Bananarama-levyostoksesi viimeksi 1980-luvulla, ”Glorious” on erittäin kannattava hankinta.

Lue lisää: Bananaraman kaikki levyt Retropopparin Levymittarissa

Kappaleluettelo:

  1. Really Sayin’ Something (with Fun Boy Three)
  2. Cruel Summer
  3. Robert De Niro’s Waiting
  4. Venus
  5. More Than Physical (DJ Edit)
  6. A Trick of the Night (7″ Version)
  7. I Heard a Rumour
  8. Love in the First Degree
  9. Only Your Love (7″ Version)
  10. Preacher Man
  11. I Could Be Persuaded
  12. Movin’ On (Disco Chic)
  13. Last Thing on My Mind (Electrified)
  14. Every Shade of Blue
  15. Take Me to Your Heart
  16. Prove Your Love
  17. If
  18. Crazy
  19. Move In My Direction
  20. Look on the Floor
  21. Feel For You
  22. Lovebite
  23. Love Comes
  24. Love Don’t Live Here
  25. Seventeen
  26. Extraordinary
  27. Baby It’s Christmas
  28. Now or Never
  29. La La Love
  30. Stuff Like That
  31. Looking for Someone
  32. I’m on Fire
  33. It’s Gonna Be Alright
  34. Favourite
  35. Masquerade
  36. Forever Young
  37. Running With the Night
  38. Cruel Summer (3am Mix)
  39. Feel the Love
  40. Supernova

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑