Retrovuosi 1984 päivän biisi 27: Frankie goes to Hollywood – Relax

Frankie goes to Hollywood sai nimensä uutisesta, jonka otsikko kertoi Frank Sinatran muuttavan takaisin Los Angelesiin. Yhtye syntyi 1980 Liverpoolissa ja useiden jäsenistövaihdosten jälkeen kokoonpanoksi vakiintui Holly Johnson, Peter Gill, Mark O’Toole ja Brian Nash, taustoja laulavan tanssijan Paul Rutherfordin viimeistellessä viisikon.

Vauhdikas porukka vakiinnutti viihdyttäjän asemansa Liverpoolin ja Leedsin alueella live-esiintymisillään, kunnes he lopulta pääsivät esittämään laulujaan BBC:n legendaarisen demo-spesialistin John Peelin ohjelmaan. Sieltä tie vei vieraaksi television tuoreen The Tube -ohjelmaan, jossa frankiet pistivät parastaan pahennusta herättääkseen. Yhtyeen jäsenet olivat sonnustautuneet S&M -henkisiin fetissiasusteisiin, kumiin, pvc:hen ja nahkaan.

Vasta toinen vierailu John Peelin ohjelmassa herätti tuottaja Trevor Hornin huomion. Hän kiinnitti Frankie goes to Hollywoodin vastaperustamalleen ZTT-levymerkille ensimmäisenä bändinä. Brian Nash kommentoi myöhemmin, että mikään muu levy-yhtiö ei olisi pestannut listoilleen yhtyettä, jossa on kaksi avoimen homoseksuaalia laulajaa. Trevor Horn oli demosessioista aistinut oitis ”Relax”-biisin hittipotentiaalin ja sitä lähdettiin työstämään. Hornin kertoman mukaan töitä olikin tehtävänä paljon, sillä Frankien kitaristi ei hänen mukaansa osannut soittaa. Sen sijaan rumpali, basisti ja laulaja olivat tuottajan mielestä hyviä – ja ennen kaikkea biisi oli hyvä.

Loppujen lopuksi ”Relax”-klassikon listahittiversiolla, jonka me kaikki tunnemme, ei soita yksikään Frankie goes to Hollywoodin jäsenistä. Bändin viidestä jäsenestä neljä istui studion tarkkaamossa kuuntelemassa, kun laulusolisti Holly Johnson ja Trevor Hornin palkkaamat studiomuusikot tekevät pophistoriaa. Single julkaistiin lokakuussa 1983, mutta siitä ei tullut välittömästi superhittiä.

Hitaasti mutta varmasti levy nousi TOP-40:een ja Frankie goes to Hollywood pääsi esittämään kappaleen Top of the Pops -listaohjelmaan. Esiintymisen jälkeen levy singahti kärkikymmenikköön. Nopeasti Britannian yleisradioyhtiössä havaittiin kappaleen sanoituksen avoimen seksuaalinen sanoma ja BBC laittoi kappaleen soittokieltoon. Tämä osaltaan aiheutti sen, että kansan oli syöksyttävä levykauppoihin ostamaan levy, sikäli mikäli kappaleen halusi kuulla.

Tammikuussa 1984 levy nousi Britannian singlelistan ykköseksi ja pysytteli siellä viisi viikkoa. Kaiken kaikkiaan ”Relax” viihtyi Britti-listalla käsittämättömät 52 viikkoa ja siitä tuli siellä kuningaskunnan koko 1980-luvun toiseksi myydyin levy heti Band Aidin ”Do they know it’s christmas” -projektin jälkeen. Lisää vettä kohumyllyyn heitettiin ”Relax”-biisin ensimmäisellä musiikkivideolla, sillä oli lähes ilmiselvää että avoimen seksuaalista toimintaa esittelevä gay-yökerhoon sijoittuva video tultaisiin kieltämään kaikilla kanavilla. Kappaleeseen tehtiin siistimpi musiikkikanaville soveltuva versio, jossa bändi esiintyy laserefektien sävyttämänä.

Helmikuussa 1984 ”Relax” nousi Suomen listaykköseksi ja koko vuoden hittitilastossa kappale sijoittui meillä sijalle 20.

Lue lisää: Frankie goes to Hollywoodin esikoisalbumista ”Welcome to the Pleasuredome”

Lue lisää: Frankie goes to Hollywoodin tarinasta tehdään elokuva

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑