Onko UMK 2023 voitto kahden kauppa? Käärijä ja KUUMAA ovat napanneet etumatkan Spotifyssa – katso kuinka paljon ehdokkaita on kuunneltu

Uuden musiikin kilpailu 2023 finaali koittaa vihdoinkin lauantaina 25.2.2023. Kilpailukappaleet ovat tosin kisanneet suosituimmuudesta sosiaalisessa mediassa, suoratoistopalveluissa ja radioasemilla jo yli kuukauden. Ensimmäinen seitsemästä ehdokkaasta, Keiran ”No business on the dancefloor” julkistettiin torstaina 12.1.2023. Siitä onko kuukauden hypetysaika jo vähän liian pitkä, voidaan olla montaa mieltä, mutta toisaalta kummasti UMK-huuma taas kääntyy noususuhdanteeseen kun ratkaisun hetket alkavat oikeasti olla käsillä. Käärijä sai ylleen ennakkosuosikin manttelin heti kun hänen kappaleensa ”Cha cha cha” sai ensisoittonsa, mutta kestääkö pöhinä lauantai-iltaan asti? Spotifyn kuunteluissa Käärijän kannoille on melkein salakavalasti hiipinyt KUUMAA-yhtyeen kilpailubiisi ”Ylivoimainen”. Eroa on ”vain” puoli miljoonaa kuuntelua, mutta YouTuben katselukerroissa Käärijä on puolestaan ylivoimainen. ”Cha cha chan” musiikkivideota on katseltu yli miljoona kertaa useammin. YouTuben puolella KUUMAAn ohi menevät myös Keira, Portion boys ja Benjamin. Keira on saanut Spotifyssakin yllättävän paljon kuuntelua, lähes kaksi miljoonaa. Vaikka hänellä on tavallaan etulyöntiasema, koska hänen kappaleensa on ollut kuunneltavissa ja katseltavissa kaikkein pisimpään, en usko että sillä on kokonaistuloksissa suurta merkitystä.

Benjamin ja hänen kappaleensa ”Hoida mut” on Spotify- ja YouTube-luvuissa aivan Keiran kintereillä. Kaukana ei myöskään bilebändi Portion boysin biisi ”Samaa taivasta katsotaan”, vaikka Spotifyn puolella eroa Benjaminiin onkin kolmisensataatuhatta kuuntelua. Ennakkoon nimenä kiinnostanut Robin Packalen aiheutti monissa pettymyksen vaisuhkolla kilpailukappaleellaan ”Girls like you” ja myös luvut osoittavat biisin olevan vaisu. Perää pitää lähes kaikilla osa-alueilla kilpailun ainoa balladi ”Something to lose”, jonka esittää Lxandra. Lxandra on kisailijoista myös ainoa, jonka kappale ei ole noussut radiosoitto- tai singlelistoille lainkaan. Robinin biisi ei sekään ole sijoittunut singlelistalla, mutta radiosoittoa on ollut jonkin verran. Yksikään UMK-kilpailija ei ole noussut radiosoitossa valtakunnan viikottaiselle TOP-20-listalle, joten kappaleet lienevät soineet lähinnä UMK-kilpailun järjestävän tahon eli YLE:n kanavilla. Singlelistalla parhaiten on menestynyt KUUMAA , joka komeili viikolla 6 peräti listaykkösenä. Käärijä oli viikoilla 4 ja 5 listan sijalla kaksi. TOP-10-sijoitukset ovat plakkariinsa saaneet Portion boys (5), Benjamin (7) ja Keira (10). Näihin lukuihin peilaten voisi kuvitella UMK-voiton olevan kahden kauppa. Euroviisuedustus menee joko Käärijälle tai KUUMAA-yhtyeelle. Tietenkin ne tärkeimmät luvut eli äänestystulokset tulevat lauantai-iltana finaalilähetyksen päätteeksi. Voittaja ratkaistaan kansainvälisten raatien ja katsojien yhteisäänillä, siten että pisteiden painoarvo lopputuloksissa on raatien osalta 25 prosenttia ja katsojien 75 prosenttia. Katsojaäänien merkitys puoltaisi sen puolesta, että etukäteen suosiota keränneet laulut olisivat vahvoilla myös lopputuloksissa ellei sitten TV-esitys mene jostain syystä plörinäksi.

UMK-finaali kisataan Turun Logomossa ja suora lähetys paikan päältä alkaa YLE TV1 -kanavalla klo 21:00. Kilpailun juontaa Samu Haber ja väliaikanumerona esiintyvät viime vuoden UMK-voittaja The Rasmus sekä kolmanneksi sijoittunut Bess, joka nousi kilpailukappaleensa ”Ram pam pam” myötä vuoden 2022 ilmiöksi. Bess palkittiin usealla Emma-palkinnolla ja ”Ram pam pam” oli viime vuoden soitetuin kappale Suomessa. Myös Samu Haberin musiikkia kuullaan illan aikana. Uuden musiikin kilpailun voittaja edustaa Suomea Eurovision laulukilpailuissa Ison-Britannian Liverpoolissa 9.-13.5.2023. Suomi tavoittelee kansainvälistä finaalipaikkaa ensimmäisessä semifinaalissa 9.5.2023 ja esiintyy semifinaalin loppupuolella.

UMK 2023 EHDOKKAAT LUKUINA:

Esittäjä – Kilpailukappale
Spotify-kuuntelut
YouTube-katselut
YLE Areena-katselut
Korkein sijoitus singlelistalla
Korkein sijoitus radiosoittolistalla

Käärijä – Cha cha cha
3.470.000
1.546.000
619.000
2.
27.

KUUMAA – Ylivoimainen
3.000.000
533.000
456.000
1.
30.

Keira – No business on the dancefloor
1.980.000
696.000
501.000
10.
41.

Benjamin – Hoida mut
1.890.000
608.000
569.000
7.
30.

Portion boys – Samaa taivasta katsotaan
1.600.000
623.000
183.000
5.
31.

Robin Packalen – Girls like you
740.000
391.000
483.000

41.

Lxandra – Something to lose
405.000
258.000
337.000

Lähteet:
Ifpi
YLE
Spotify
YouTube

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: