Desireless – Francois (1989)

Claudie Fritsch (s. 25.12.1952) alias Desireless on yhden hitin ihme isolla H:llä ja vieläpä ylpeä siitä. Hän ei kaipaakaan enempää isoja hittejä, etenkään koska se yksi ”Voyage, voyage” on suorastaan valtava. Kappale oli vuosina 1986-1987 ykkönen yli kymmenessä maassa ja singleä myytiin villeimpien arvioiden mukaan noin viisi miljoonaa kappaletta. Spotifyssa sitä on streamattu yli 100 miljoonaa kertaa ja musiikkivideota on katseltu YouTubessa yli 140 miljoonaa kertaa. Vaikka Desirelessin ura laulajana on jatkunut aina näihin päiviin asti, harva osaa nimetä hänen tuotannostaan mitään muuta laulua.

Claudie eli lapsuusvuotensa isovanhempiensa huomassa Le Tréportin kaupungissa, Ranskassa. Isoisä oli kalastaja ja isoäiti kotirouva. Claudie muistaa nuo vuodet pikkukaupungissa turvallisena ja ihanana aikana, mutta 12-vuotiaana hän joutui muuttamaan vanhempiensa luokse Pariisin esikaupunkialueelle. Heti täytettyään 18 vuotta hän muutti omilleen ja alkoi työskennellä muodin parissa. Vuosina 1973-1980 Claudie kouluttautui alalle ja työskenteli stylistina ja vaatesuunnittelijana. Hän suunnitteli myös myöhemmällä artistinurallaan itse useimmat asunsa ja tekee niin edelleenkin. Claudie koki luovan työn artistiutena ja siksi siitä olikin niin helppo siirtyä laulualalle, kun muusikkoystävät pyysivät häntä mukaan. Näiden tuttavien kautta Claudie tutustui Jean-Michel Rivatiin, maineikkaaseen ranskalaiseen säveltäjään ja tuottajaan. Rivat oli jo 1960-luvulta lähtien tehnyt kappaleita useille nimekkäille artisteille, kuten Nana Mouskourille, Joe Dassinille, France Gallille ja Patrick Juvetille. Aluksi oli tarkoitus, että koko Claudien silloinen bändiprojekti olisi päässyt tekemään töitä Rivatin kanssa, mutta tämä halusi vain Claudien.

Syntyi Desireless, jonka nimi tarkoitti Claudien mukaan melkein kirjaimellisesti ”intohimotonta” (Desire + less). Rivatilla oli valmiina kappale ”Voyage, voyage”, jonka hän oli kirjoittanut Dominique Duboisin kanssa. Sen synnystä Claudie ei osaa sanoa mitään, sillä hänen osuudekseen jäi vain laulaminen. Laulusuoritusta kyllä hierottiin studiossa pitkään, että siitä saatiin kaikkia osapuolia miellyttävä. Valmis levy miellytti kovasti myös suurta yleisöä. Single nousi Ranskan listan sijalle kaksi ja ykköseksi ympäri Eurooppaa, kuten Saksassa ja Espanjassa. Menestys tyylikkäälle, ranskankielellä lauletulle eurodiscokappaleelle oli poikkeuksellista. Suomen listalla korkein sijoitus oli yhdestoista. Huomiota herätti myös Desirelessin androgyyni olemus, johon kuului yksinkertaiset jakkupuvut ja punkahtava, pystyyn tuunattu kampaus. Claudie itse sanoo, ettei luonut tarkoituksellisesti itselleen imagoa. Hän oli vain oma itsensä ja tuohon aikaan hän näytti sellaiselta.

”Voyage, voyage” -singlen voittokulku jatkui verrattain pitkään ja kappale valloitti uusia maita koko vuoden 1987. Saksassa, Espanjassa ja Sveitsissä ”Voyage, voyage” oli koko vuoden myydyin single ja Euroopan yhteislistalla vuoden 1987 kuudenneksi myydyin. Vuonna 1988 Pete Waterman lisensoi kappaleen Britannian markkinoille. Silloin hänen mixmasterinsa Pete Hammond remixasi kappaleesta Stock-Aitken-Waterman -henkisen Britmixin, joka nousi toukokuussa Britannian singlelistan sijalle viisi. Jatkoa menestykselle saatiinkin odottaa vuoteen 1988, jolloin julkaistiin toinen Desireless-single ”John”. Kappale oli jälleen Jean-Michel Rivatin kirjoittama ja tuottama. Levy nousi Ranskan listan viidenneksi, mutta muualla Euroopassa huuma oli jo laantunut. Espanjassa listasijoitus oli kahdeksas ja Suomessa 20. Hieman surumielinen, vaikkakin tanssittava ”John” on Claudien oma suosikkikappale, jota hän rakastaa jopa enemmän kuin ”Voyage, voyagea”.

Samalla levytettiin myös Desirelessin esikoisalbumi ”Francois”, joka sai nimensä Claudien elämänkumppanilta ja heidän yhteisen lapsensa Lilin isältä. Pitkäsoitolta lohkaistiin vielä kaksi singleä ”Qui sommes-nous?” ja ”Elle est comme les étoiles”, jotka eivät enää nousseet listoilla merkittäville sijoituksille. Yhteistyö Claudien ja Rivatin sekä CBS-levy-yhtiön kanssa päättyi. Claudie kertoo jättäneensä uransa dancepoppia esittävänä artistina hyvillä mielin. Hän koki menestyspaineet levy-yhtiön taholta ahdistaviksi eikä kadu päätöstään tänäkään päivänä. Parrasvaloista poistumista edesauttoi myös Claudien kääntyminen buddhismiin. Vuonna 1990 Claudie synnytti tyttärensä Lilin ja keskittyi myös äitiyteen. Vuonna 1994 hän palasi levytysstudioon ja uuden tuotantotiimin kanssa syntyi albumi ”I love you”, joka erosi tyylillisesti esikoisesta. Vaikka mukana oli syntikkapop-elementtejä, kuullaan levyllä myös akustisia elementtejä ja esimerkiksi bossanovaa. Uutta musiikkia on syntynyt tasaiseen tahtiin, mutta hittilistoja ei niillä hätyytellä. Eikä ole tarkoituskaan ja onhan Desirelessillä takataskussaan se yksi vetonaula, jota hän ei ole kyllästynyt esittämään. Claudie kertoo, että laulaa ”Voyage, voyagea” kuolemaansa asti.

Kappaleluettelo:

 1. Qui sommes nous
 2. Animal
 3. Hari ôm ramakrishna
 4. Tombée d’une montagne
 5. Dis pourquoi (new age mix)
 6. Oublie-les, oublie
 7. Les commencements
 8. Elle est comme les étoiles
 9. Qui peut savoir
 10. John
 11. Dis pourquoi
 12. Voyage, voyage

Lähteet:
James Arena presents Stars of 80s Dance Pop (Author house 2015)
Wikipedia
Suomen listalevyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: