Mötley crüe saapuu Suomeen, mutta kitaristi Mick Mars jää eläkkeelle

1980-luvun tukkahevin rankin bändi Mötley crüe saapuu Suomeen. Yhtye esiintyi Hyvinkään Rockfest -festivaaleilla 9.6.2023 perjantain pääesiintyjänä. Toisena vetonaulana nähdään brittiläinen Def leppard, joka niinikään nautti suurinta suosiotaan juuri kasarilla. Molemmat bändit ovat yhteiskiertueella, joten esiintyminen Hyvinkäällä on osa heidän maailmankiertueeksi laajentuneen rundinsa Euroopan osuutta.

Vuonna 1981 perustettu Mötley crüe on taipaleensa varrella kokenut monenmoista, mutta viimeksi heidät on nähty estradeilla jälleen alkuperäiskokoonpanossaan Vince Neil (laulu), Nikki Sixx (basso), Mick Mars (kitara) ja Tommy Lee (rummut). Yhtye kiersi jäähyväiskiertueella jo vuonna 2015, mutta veri ja kenties myös raha veti takaisin estradeille. Vuonna 2015 The final tour ylsi myös Suomeen, jolloin Mötikät esiintyivät Hartwall areenalla. Mötley crüe on levyttänyt urallaan yhdeksän studioalbumia, joista tuorein ”Saints of Los Angeles” on vuodelta 2008. Supersuosiota yhtye saavutti albumeillaan ”Shout at the devil” (1983), ”Theatre of pain” (1985), ”Girls, girls, girls” (1987) ja ”Dr. Feelgood” (1989), joista kolme ensimmäistä myi Yhdysvalloissa nelinkertaista platinaa ja viimeisin peräti kuusinkertaista platinaa. Vuoden 2015-2016 kiertueen viimeisestä konsertista julkaistiin livelevy ”The end: Live in Los Angeles” vuonna 2016. Bändin laulaja Vince Neil on vihjaillut mahdollisista uusien biisien äänityksistä kiertueen jälkeisessä tulevaisuudessa.

Vuosikausia selkärankareumasta kärsinyt kitaristi Mick Mars (71) ilmoitti, että jää eläkkeelle eikä osallistu enää tämänhetkisen kiertueen Euroopan osuudelle. Mars on kymmenkunta vuotta vanhempi, kuin muut mötikät. Hänen tilalleen kepin varteen tulee John 5 (oik. John Lowery), pitkän linjan huippukitaristi joka on soittanut mm. Rob Zombien ja Marilyn Mansonin bändeissä sekä tehnyt lukuisia soololevyjä. John on tehnyt yhteistyötä myös Nikki Sixxin kanssa ja kirjoittanut mm. kolme biisiä Mötley crüe biopic-elokuvaan ”The Dirt”. Leffa perustuu vuonna 2001 kohua herättäneeseen kirjaan ”The Dirt – Törkytehdas”, joka kertoo yhtyeen huumehöyryisen tarinan. Elokuva on katseltavissa Netflix -suoratoistopalvelussa. Rumpali Tommy Lee sai puolestaan hiljakkoin oman tv-sarjansa, kun hänen ja näyttelijä Pamela Andersonin seksivideokohusta tehtiin sarja ”Pam & Tommy”. Sarja on katseltavissa Disney+ -suoratoistopalvelussa. Pääparin esittäjät Lily James ja Sebastian Stan saivat molemmat Emmy-ehdokkuudet rooleistaan.

Def leppardin uralla on ollut tasaisempaa. Heidän menestyksensä kulminoituu vuonna 1987 julkaistuun superalbumiin ”Hysteria”, joka myi Yhdysvalloissa timanttia eli 12-kertaista platinaa ja yhteensä maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta. Toki myös sitä edeltänyt ”Pyromania” (1983) oli myyntimenestys, kuten myös seuraaja ”Adrenalize” (1992). Sittemmin jalometallia ei näille metallisankareille ei ole enää herunut, mutta uusia pitkäsoittoja on julkaistu tasaiseen tahtiin. Tuorein albumi ”Diamond star halos” julkaistiin toukokuussa 2022. Def leppardin yksi erikoisuus on yksikätinen rumpali Rick Allen, joka menetti vasemman kätensä auto-onnettomuudessa vuonna 1984. Kaikeksi onneksi Rickille kehiteltiin erityinen rumpusetti, jossa osa käsin soitettavista rummuista korvattiin räätälöidyillä jalkapedaaleilla. Vanha vitsi meneekin niin, että vaikka Def leppardin rumpalilla on vain yksi käsi, onneksi Mötley crüen rumpalilla on niitä kolme. Tähän viitataan myös Pam & Tommy sarjassa, joka sisältää poikkitaiteellisen kohtauksen jossa Tommy keskustelee kolmannen kätensä kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: