Kate Bush – Hounds of love (1985)

Kate Bushin uran toiseksi suurimmasta hitistä tuli yllättäen tänä vuonna se suurin, kun ”Running up that hill” nousi 37 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen Britannian singlelistan ykköseksi. Kesäkuussa 2022 Kate rikkoi kolme ennätystä. Pisin väli kahden ykköshitin kesken oli aiemmin Tom Jonesin nimissä. Katen listahistoriahan alkoi komeasti ykköshitillä ”Wuthering heights” vuonna 1978 ja nyt 44 vuotta myöhemmin hän saavutti paalupaikan toistamiseen. Lisäksi hänestä tuli vanhin naissooloartisti Britti-listan kärjessä. Aiemmin ennätystä piti hallussaan Cher vuoden 1998 hitillään ”Believe”. Cher oli tuolloin 54 ja Kate täytti tänä vuonna 64. ”Wuthering heights” oli aikoinaan ensimmäinen naisartistin itsensä kirjoittama Brittiykköseksi noussut sinkkubiisi. Wham! -duon ”Last christmas” -jouluhitti julkaistiin vuonna 1984, mutta sillä kesti 36 vuotta nousta listaykköseksi, joten Kate pääsi listahistoriankirjoihin tätäkin kautta. Syy uuteen suosioon löytyy suositusta Netflix-sarjasta ”Stranger things”, jonka neloskauden jaksossa 4 kappale kuullaan merkityksellisessä roolissa. Pian jakson esityksen jälkeen ”Running up that hillin” streamausluvut räjähtivät jopa kymmentuhatkertaisiksi. Tätä kirjoittaessa biisiä on streamattu Spotifyssa yli 750 miljoonaa kertaa.

Alunperin kappale julkaistiin Kate Bushin viidennellä albumilla ”Hounds of love” vuonna 1985. Sitä oli edeltänyt pitkähköksi venähtänyt levytystauko, jota edelsi vuonna 1982 julkaistu pitkäsoitto ”The dreaming”. Aiempia albumeja progressiivisempi ja rockahtavampi ”The dreaming” sai Katen muita levyjä vaisumman vastaanoton ja tauon aikana alkoivat huhumyllytkin kiertää. Juorulehdet epäilivät Katen tulleen hulluksi, addiktoituneen roskaruokaan tai jopa eläköityneen kokonaan musiikkibisneksestä. 1980-luvulla kolme vuotta taukoa levyjulkaisujen välissä oli ikuisuus. Sinä aikana Kate kuitenkin suunnitteli koko ajan uutta albumia ja kirjoitti lauluja. ”Running up that hill” oli niistä ensimmäinen, jonka artisti kertoo kirjoittaneensa jo vuonna 1983. Albumista tehtiin konseptilevy, joka jakautui kahteen teemaan. A-puolen sääilmiöitä käsittelevät kappaleet sijoitettiin nimen ”Hounds of love” alle ja kääntöpuolen vesielementti sai otsikokseen ”The ninth wave”.

”Running up that hill” -kappaleen alkuperäinen nimi oli ”A deal with God”, mutta levy-yhtiö EMI vastusti sitä voimakkaasti. Heidän mielestään oli riskaabeliä julkaista single, jonka nimessä on sana ”God” (Jumala). Itsepäisenä ja määrätietoisena tunnettu taiteilija päätti antaa periksi, koska aavisteli itsekin ettei laulu saisi alkuperäisen nimisenä välttämättä radiosoittoa. Varsinkaan uskonnollisemmissa maissa. Kate sanoo, että hän päätti olla järkevä ja aikuinen, vaikka onkin myöhemmin katunut valintaansa. Albumin kanteen kappaleen nimi kirjoitettiin kuitenkin muodossa ”Running up that hill (A deal with God)”. Itse asiassa ”Running up that hill” ei ollut edes levy-yhtiön valinta ensimmäiseksi singleksi, vaan he olisivat halunneet julkaista sellaisena kappaleen ”Cloudbusting”. Tässä Kate piti kuitenkin päänsä ja hän palasi julkisuuteen elokuussa 1985 suositun talk-show’n ”Wogan” musiikkivieraana. ”Running up that hill” nousi Britti-listan sijalle kolme ja siitä tuli hänen toiseksi menestynein hittinsä.

Sävellys syntyi Katen mukaan yhdessä illassa kotioloissa ja demoversio tehtiin yhdessä pitkäaikaisen kumppanin Del Palmerin kanssa, joka osallistui noihin aikoihin paljon Katen levytyksiin. Sanoitus kertoo miehen ja naisen välisestä tilanteesta, jossa he eivät enää ymmärrä toisiaan. Jos he tekisivät sopimuksen Jumalan kanssa ja voisivat vaihtaa osia, niin lisääntyisikö ymmärrys. Singleen tehtiin musiikkivideo, joka oli Katelle ominaiseen tapaan hieman poikkitaiteellinen. Siinä Kate tanssii miestanssija Michael Hervieun kanssa modernia tanssia Diane Greyn tekemän koreografian mukaan. MTV ei kuitenkaan halunnut esittää nykyään lähes klassikoksi kohonnutta videota vuonna 1985, koska Kate ei huulisynkkaa siinä laulua lainkaan. Kanavan mukaan katsojat halusivat nähdä musiikkitelevisiossa laulavia artisteja. Niinpä he esittivät ruudussa pääasiassa Wogan-ohjelman playback-esitystä.

16.9.1985 julkaistiin albumi ”Hounds of love”, josta sukeutui Kate Bushin menestynein pitkäsoitto ja toinen albumilistaykkönen. Myös vuoden 1980 kolmosalbumi ”Never for ever” oli noussut albumilistan ykköseksi. Kate pudotti Britannian albumilistan ykköspallilta Madonnan megamenestyksen ”Like a virgin”. Albumin julkistamistilaisuus pidettiin Lontoon Planetaariossa levyn vesiteeman mukaisesti. Tilaisuus oli myös ensimmäinen, jossa Kate esiintyi bassoa soittavan poikaystävänsä Del Palmerin kanssa virallisesti pariskuntana. Yleisö sai nauttia levyn musiikista näyttävän lasershow’n elävöittämänä. Ylitsevuotavan positiivisesti kriitikoidenkin keskuudessa vastaanotettu ”Hounds of love” päihitti myynnissä Katen kaikki aiemmat levyt, eikä tämänkaltainen menestys ylittynyt myöhemminkään. Britanniassa levy myi tuoreeltaan yli tuplaplatinarajan eli 600.000 kappaletta ja Saksassa platinaa eli yli 500.000 kappaletta. Suomen virallisella listalla levy nousi sijalle 4. Yhdysvalloissakin kiinnostuttiin viimein Kate Bushin musiikista ja TOP-40-listalle nousseen ”Running up that hill” -singlen vauhdittamana pitkäsoittokin nousi Billboard-listan sijalle 12. Vuoden 1986 Brit Awards -gaalassa ”Hounds of love” oli ehdolla vuoden albumiksi ja lisäksi Kate oli ehdolla vuoden naisartistiksi ja single ”Running up that hill” vuoden parhaaksi singleksi.

Lokakuussa levyltä lohkaistiin toinen singlen, levy-yhtiön suosikki ”Cloudbusting”, josta ei kuitenkaan tullut edeltäjänsä kaltaista isoa hittiä. Kappale nousi Britti-listan sijalle 20. Siihen tehtiin näyttävä musiikkivideo, jonka sivuroolissa esiintyy legendaarinen elokuvatähti Donald Sutherland. Kate on kertonut nähneensä säveltämänsä kappaleet jo valmiiksi erilaisina lyhytelokuvina ja myöhemmin seuraavan vuoden puolella julkaistiin videokasetti ”The hair of the Hound”, joka sisälsi levyn kaikkien neljän singlelohkaisun musiikkivideot. Helmikuussa 1986 singleksi lohkottiin albumin nimikkokappale ”Hounds of love” ja huhtikuussa ”The big sky”. Kaikki singlekappaleet löytyvät pitkäsoiton A-puolelta, sillä B-puoli on tematiikaltaan hankalampi ja vähemmän hittipotentiaalia sisältävä. Sen sisältämät seitsemän laulua muodostavat oman kokonaisuutensa, jotka tekijänsä mukaan dokumentoivat hukkuvan naisen tietoisuuden katoamista järkyttävän yksityiskohtaisesti.

Kate Bush on kertonut juuri tämän albumin tekemisen olleen elämänsä onnellisinta ja tuotteliainta aikaa. Vaikka työtä oli paljon, hän nautti jokaisesta hetkestä. Levyn tekemiseen meni sävellystyön aloittamisesta viimeiseen masterointiin pari kolme vuotta ja Katelle tyypilliseen tapaan soitannassa kuullaan monipuolinen äänimaailma. Instrumentteja on mukana busukista didgeridoohon ja balalaikasta fujaraan. Tavanomaisemmista jousista ja kuoroista puhumattakaan. Pohjatyö tehtiin kuitenkin pääasiassa Katen ja Delin kotistudiossa, Katen itsensä toimiessa levyn tuottajana. Menestysvuosi jatkui Peter Gabrielin kanssa duetoidulla TOP-10-hitillä ”Don’t give up”, joka oli mukana myös Gabrielin sensaatiomaisella ”So” -albumilla. Loppuvuodesta julkaistiin vielä uusi single ”Experiment IV”, joka sisällytettiin täkyksi Katen ensimmäiselle kokoelmalevylle ”The whole story”, joka sekin nousi Britti-ykköseksi ja myi nelinkertaisesti platinaa.

Kate Bush on juuri sellainen tinkimätön taiteilija, jollaisena hänet tunnetaankin. Vaikka hänen musiikkia, taidetta, tanssia ja muotia yhdistellyt ”Tour of life” -kiertueensa vuonna 1979 oli ollut suuri menestys, ei Katea juurikaan nähty esiintymässä livenä. Hän koki kiertämisen uuvuttavaksi ja pelkäsi kaiken kukkuraksi lentämistä, eikä näin ollen lähtenyt ”Hounds of loven” tiimoillakaan keikoille. ”Running up that hill” -kappaleen hän esitti livenä vuonna 1987 ”The secret policeman’s ball” -hyväntekeväisyystapahtumassa, mutta sen jälkeen ”Hounds of loven” kappaleita kuultiin elävänä vasta vuonna 2014 ”Before the dawn” -konserttikokonaisuudessa, jossa Kate Bush esiintyi 22 iltana Lontoon Hammersmith Apollossa. Vuonna 2012 Kate julkaisi ”Running up that hill” -kappaleesta uuden version alaotsikolla ”2012 Remix”, jossa on hyödynnetty alkuperäisen version pohjaa, mutta sävellajia on laskettu artistin iän myötä madaltuneelle äänelle sopivaksi. Versio kuultiin Lontoon vuoden 2012 Olympialaisten päätösseremoniassa, vaikka Kate Bushia itseään ei parrasvaloissa nähty silloinkaan.

Kappaleluettelo:

 1. Running up that hill (A deal with God)
 2. Hounds of love
 3. The big sky
 4. Mother stands for comfort
 5. Cloudbusting
  The ninth wave
 6. And dream of sheep
 7. Under ice
 8. Waking the witch
 9. Watching you without me
 10. Jig of life
 11. Hello earth
 12. The morning fog

Lähteet:
Classic Pop presents: Kate Bush – Collector’s edition
Wikipedia
Suomen listalevyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: