Levyarvio: Spandau Ballet -laulaja Tony Hadley harhailee soololevyillään

TONY HADLEY: THE MOOD I’M IN (Revolver Music 2024)

1980-luvun suosikkiyhtyeen Spandau Balletin laulusolisti Tony Hadley ei ole saanut soolouraansa koskaan kunnolla kuosiin. Vuonna 1990 yhtye julkaisi albumin ”Heart like a sky”, jonka jälkeen se hajosi melko riitaisissa merkeissä. Komeaääninen Hadley sai saman tien levytyssopimuksen ison EMI-yhtiön kanssa ja odotukset menestykselle olivat korkealla. Vuonna 1992 julkaistu esikoissoolo ”The State of Play” menestyi kuitenkin niin kehnosti, että artisti pudotettiin levy-yhtiön listoilta saman tien.

Spandau Ballet sai kärhämänsä väliaikaisesti sovittua vuonna 2009 ja he tekivät suositun comeback-kiertueen sekä albumin ”Once More”, joka sisälsi kaksi kokonaan uutta laulua sekä uudet levytykset yhdestätoista 1980-luvun hittikappaleesta. Sen jälkeen yhtye hajosi toistamiseen. Ennen comebackeja ja niiden jälkeen Hadley on levyttänyt epätasaisia pitkäsoittoja vaihtelevilla teemoilla ja lähes jokaisen eri levymerkille.

En osaa tarkalleen sanoa kuinka mones nyt ilmestynyt tuorein albumi ”The Mood I’m In” on ja itse asiassa senkin materiaalista vain puolet on ennenjulkaisematonta. Levyn kansilehdessä Hadley kertoo rakastaneensa aina ikivihreitä swing-klassikkoja, joita hänen vanhempansa kuuntelivat kotona. Itse nuorukainen kuunteli Queenia ja Bowieta, mutta fanitti salaa myös vanhempiensa epätrendikkäitä suosikkeja.

Tony Hadleyn persoonallinen, kantava ja voimakas ääni kieltämättä sopii hyvin ikivihreisiin. Tuo ääni oli 1980-lukulaisessa popkentässä mielestäni poikkeuksellinen, erottuva ja säväyttävä, ja samalla olennainen osa Spandau Balletin soundia. Yhtyeen on turha yrittää tehdä paluuta ilman Tony Hadleyta. Yksi epäonnistunut yritys tehtiin muutama vuosi sitten, mutta nykyään bändin muutkin jäsenet myöntävät että keikkoja ei tehdä ellei Hadley palaa keulille.

Tony Hadleyn tuorein hengentuotos ”The Mood I’m In” on nimensäkin veroisesti teema-albumi ja sisältää yhtä poikkeusta lukuunottamatta vain cover-kappaleita. ”Walk of Shame” on uusi sävellys, jota vokalisti kuvailee Santana/Tom Jones -henkiseksi eikä ole väittämässään väärässä. Muu materiaali on swing-kappaleiden ystäville tuttua kauraa ainakin suurimmaksi osaksi.

Avausraita ”Touch Me” on kylläkin kähvelletty The Doorsin ohjelmistosta ja sitä ei suoranaisesti voi nimittää swing-evergreeniksi, vaikka onkin The Doorsia sieltä iskelmällisemmästä päästä. Varsinkin Tony Hadleyn versiona. ”Feeling good” on myös varmasti monille pop-faneille entuudestaan tuttu. Sen ovat omiin nimiinsä laulaneet aiemmin mm. George Michael ja Sophie B. Hawkins.

”That’s Life” -kappaleen teki tunnetuksi Frank Sinatra vuonna 1966. Hadleyn versio kuulostaa melkein studioliveltä spontaaneine huudahduksineen, irrottelevine kuoroineen ja rämisevine pianosaundeineen. Toisaalta melko piristävä tuulahdus. Fred Astairen tutuksi tekemän ”One for my baby” -balladin levytti kasarilla Iggy Pop vuoden 1981 albumilleen ”Party”.

Albumin nimikkokappaleen ”The Mood I’m In” lauloi listoille keskitien crooner Jack Jones, jonka itse muistan parhaiten TV-sarja ”The Love Boatin” legendaarisen tunnussävelmän esittäjänä. Jones oli myös 1960-luvun lopulla naimisissa vuoden 1971 Bond-tytön Jill St.Johnin kanssa. Tämä ja kaikki albumin loput laulut ovat kuitenkin vanhoja levytyksiä, jotka Tony Hadley julkaisi jo vuonna 2006 albumillaan ”Passing Strangers”.

”Bewitched, Bothered and Bewildered” liittyy 1980-lukuun ainakin siten, että se mainittiin TV-sarja ”Dynastiassa” usein Blake ja Alexis Carringtonin muistojen suosikkikappaleena. Sen pyörteisiin he innostuivat tanssahtelemaankin vanhoja hyviä aikoja muistellessaan, vaikka olivatkin eronneet ja pahimmillaan dramaattisenkin riitaisissa väleissä.

Kappale on peräisin 1940-luvulta ja Doris Day lienee sen esittäjistä tunnetuimpia. 2000-luvulla Rod Stewart levytti suuriksi myyntimenestyksiksi nousseita ”The Great American Songbook” -albumeja, joilla hän versioi tukuittain ikivihreitä. Vuonna 2003 Stewart levytti kappaleen yhdessä Cherin kanssa.

”Just a Gigolo” ei oikeastaan esittelyjä kaipaa ja itse en paljon kuluneempaa valintaa voisi swing-cover-albumille enää keksiä. Kohta 100 vuotta täyttävä sävellys on takuulla kasarin lapsille tuttu myös David Lee Rothin rempseänä versiona, jota kuuntelenkin paljon mieluummin kuin tätä – jos kappaletta on ylipäätään pakko jonain versiona kuunnella.

”I Wanna Be Around” -kappaleen mukanaoloa ei niinikään voi pitää erityisen innovatiivisena. Se nousi listoille Hadleyn kaiman Bennettin esittämänä vuonna 1963 ja siitä on tehnyt version suurinpiirtein kaikki miessolistit Frank Sinatrasta Perry Comoon. Kymmenen raidan kavalkadin päättää jälleen yksi tuttuakin tutumpi melodia. ”Wait for you” on tietenkin englanninkielinen versio ”Cherbourgin sateenvarjot” -elokuvan teemakappaleesta.

Periaatteessa levyn soitannassa, sovituksissa ja tuotannossa ei ole moitteen sijaa. Mukana on aidot instrumentit ja etenkin vuoden 2006 levytyksien Paul Moranin johtama orkesteri sisältää puhaltimen poikineen. Vain Mick Listerin tuottama ”Walk of Shame” eroaa kokonaisuutena pienimuotoisempana.

Uudet swing-coverit ovat Gary Stevensonin tuottamia ja orkestroimia. Hänen meriittilistansa on paljon kiinnostavampi. Sieltä löytyy mm. Go West sekä Peter Coxin soolot, 1990-luvun Rick Astley, Bros sekä ABC:n ”The Lexicon of Love II”. Hadley ja Stevenson ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin, jo 1990-luvulla.

Tony Hadley kuuluu ihailemiini 1980-luvun miesääniin, mutta hänen soololevytyksensä ovat järjestäen pettymyksiä. Pop-kappaleet kumisevat tyhjyyttään ja hyviä pop-kappaleita kaipaava fani ei saa tyydytystä joululauluista tai evergreeneistä. Tuoreimmat kiertueensakin Hadley näyttäisi tekevän swing-materiaaliin pohjautuen.

Kumpa Tony Hadley antaisi vielä kerran ylpeyden käydä lankeamuksen edellä ja hän saisi sovittua erimielisyytensä Spandau Balletin hittinikkarin Gary Kempin kanssa. Uusi Spandau Ballet -albumi olisi unelmien täyttymys ja kokonainen konsertti alkuperäismiehistöllä piste I:n päällä. Toivossa on hyvä elää, mutta toiveiden täyttymystä odotellessa en laita Tony Hadleyn soololevyjä soimaan.

Kappaleluettelo:

  1. Touch Me
  2. Walk of Shame
  3. Feeling Good
  4. That’s Life
  5. One for My Baby
  6. The Mood I’m In
  7. Bewitched, Bothered and Bewildered
  8. Just a Gigolo
  9. I Wanna Be Around
  10. Wait For You

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑