Lokakuun levyuutuuksia tarjoilevat Rick Astley, Agnetha Fältskog, Cher ja Army of lovers

Rick Astley: Are we there yet? (BMG 2023)

1980-luvun lopulla Rick Astley ja Kylie Minogue olivat Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimin kruununjalokivet. Mutta jos olisi silloin pitänyt laittaa roposensa likoon jomman kumman uran jatkuvuuden puolesta, olisi varmasti tullut monta väärää veikkausta. Onhan molemmilla artisteilla ollut myös alamäkiä. Toisella ne ovat vain olleet pidempiä ja jyrkempiä. Sattumoisin molemmat julkaisivat myös upouudet studioalbumit vain parin viikon välein toisistaan.

Siinä missä Kylie sai aikaiseksi maailmanlaajuisen TikTok -hässäkän uudella ”Tension” -levyllään, aiheuttaa Rick Astley korkeintaan muutaman Whatsapp-viestin pituisen keskustelun brittiläisten kotirouvien keskuudessa. Kylie on julkaissut kuusitoista studioalbumia, joista seitsemän on mennyt Britti-listan ykkösiksi. Hän on saavuttanut albumilistan ykköstilan viidellä eri vuosikymmenellä. Astley nousi yllättäen toisen kerran ykköspallille vuoden 1987 esikoislevynsä jälkeen vuonna 2016 tasavuotis-synttäreidensä mukaan nimetyllä albumillaan ”50”.

Rick Astleyn pikkuhiljaa tapahtunutta comebackia ei sovi kuitenkaan väheksyä. Hän on tehnyt sen omaehtoisesti ja levyttää nykyään mitä ilmeisimmin juuri sellaista musiikkia, jota olisi halunnut tehdä jo ”Never gonna give you upin” aikoihin. Konserteissaan Astley ei häpeä menneisyyttään, vaan esittää uusien laulujensa lisäksi mielellään myös kappaleita jotka tekivät hänestä tähden.

Astleyn tyyli on ollut sielukas siitä lähtien, kun hän karisteli Stock-Aitken-Watermanin tomut jaloistaan 1990-luvun taitteessa. Vaikka olihan se sitä mahdollisuuksien suomissa rajoissa jo pop-hittien aikakaudella ja on sitä edelleenkin. Uusi kahdentoista kappaleen kattaus ”Are we there yet?” on kokonaan Rick Astleyn kirjoittama ja tuottama. Parhaimmillaan lauluista häivähtää jotain ajatonta amerikkalaista soulia, mutta sävellykset eivät lähde lentoon. Edes singlekappaleet ”Dippin my feet” ja menneisyyden tuntien hauskasti nimetty ”Never gonna stop” eivät lyö kipinää tanssikenkien kantoihin.

Levyn parasta antia on Rickin persoonallinen ja tunnistettava lauluääni, joka saa keskinkertaisestakin kappaleesta piirun verran kiinnostavamman. Yllättäen myös balladi-osasto, kuten ”Golden hour” tai ”Blue sky” toimii paremmin kuin reipaspoljentoisempi materiaali. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan kuunneltuna ”Are we there yet?” voi toimia tunnelmanluojana ja tasaisena, tai toisin sanoen vähän tasapaksuna, kokonaisuutena levyn laittaa soittimeen vaikka illanistujaisten taustamusiikiksi. Ja kun muutamat lasilliset on nautittu, voidaan vaihtaa levylautaselle Kylie Minoguen ”Tension” ja pistää bileet pystyyn.

Kappaleluettelo:

  1. Dippin my feet
  2. Letting go
  3. Golden hour
  4. Never gonna stop
  5. Close (Your shoes)
  6. High enough
  7. Forever and more
  8. Driving me crazy
  9. Maria Love
  10. Take me back to your place
  11. Waterfall
  12. Blue sky

Lue Kylie Minoguen ”Tension” -albumin arvostelu

Agnetha Fältskog: A+ (BMG)

ABBA-laulajatar Agnetha Fältskog juhlistaa edellisen sooloalbuminsa ”A” 10-vuotis juhlaa erikoisella julkaisulla. Vuonna 2013 julkaistun levyn raidat on purettu osiin ja alkuperäisten lauluäänitysten taustalle on rakennettu kokonaan uudet taustat. Mukana on yksi kokonaan uusi kappale ”Where do we go from here?”, joka saatiin kuunneltavaksemme jo elokuun lopussa.

Uutuutta kuunnellessa tulee mieleen vain yksi kysymys: ”Miksi?”. Miksi tämä levy on tehty. ”A” oli loistava, ajaton kokonaisuus, joka on kestänyt aikaa uskomattoman hyvin. Eivät uudet taustatkaan onnistu hienoja kappaleita pilaamaan, mutta eivät ne niitä parannakaan. Sovitusmuutokset kuulostavat kosmeettisilta, monin paikoin jopa tekemällä tehdyiltä. Jotkut instrumentaatiot pistävät häiritsevän irtonaisesti esiin lauluesitysten alta. Ikäänkuin yritettäisiin oikein todistaa, että tässä nyt tosissaan pistetään taustaraitaa uusiksi.

Eniten kiusaa joidenkin kappaleiden lauluosuuksien jälkikäsittely. ”I keep them on the floor beside my bed” -kappaleen vokaalit on muutettu sähköisemmiksi ja ja kaunis ”Past forever” on sovitettu oudoksi futuristiseksi suhinaksi. Levyn tanssittavimman raidan ”Dance your pain away” laitan uutuusversiota kernaammin soimaan vaikka vuonna 2013 tehtynä Cahill-remixinä, jos haluan vaihtelua kokopitkän kuunteluun.

Myös kappalejärjestys on sekoitettu kenties uutuudenviehätyksen lisäämiseksi. Allekirjoittanut kaivaa kuitenkin mieluummin levyhyllystä esiin sen vuoden 2013 alkuperäisen albumin. Kiitos kuitenkin edes yhdestä uudesta kappaleesta. ”Where do we go from here?” on varsin kaunis biisi.

Kappaleluettelo:

  1. Where do we go from here?
  2. Back on your radio
  3. I should’ve followed you home (feat. Gary Barlow)
  4. Dance your pain away
  5. i was a flower
  6. Perfume in the breeze
  7. Past forever
  8. The one who loves you now
  9. Bubble
  10. When you really loved someone
  11. I keep them on the floor beside my bed

Lue lisää Agnetha Fältskogin albumista ”A+”

Cher: DJ play a Christmas song (Warner records)

Joulukin kolkuttaa ovelle joka vuosi aina vain aiemmin. Kauppojen hyllyille ilmestyneiden konvehtirasioiden lisäksi, ensimmäiset uudet joululaulut ovat saapuneet suoratoistopalveluihin. 77-vuotias supertähti Cher on levyttänyt uransa ensimmäisen joululevyn, jolta esimakuna lanseerataan tanssittava single ”DJ play a Christmas song”. Hyvä olla liikkeellä ajoissa, sillä kappale sopiikin varmasti paremmin paheellisiin pikkujoulubileisiin, kuin tonttupuvussa kuusen ympärillä karkelointiin.

Dance-poljentoinen joululaulu synnyttää hieman hämmentyneen jälkimaun, mutta varmasti Cherin vannoutuneimmat fanit ottavat rallin intohimolla vastaan ja ryhtyvät tanssahtelemaan. Kovin jouluista mieltä ei kappale kuitenkaan synnytä, mutta onhan se hyvä että on vaihtoehtoja ”Sylvian joululaululle”. Kokonainen albumi ”Christmas” on luvassa jo 20.10.2023 ja Cher kertoo jo aloittaneensa uuden studioalbumin valmistelun, joka olisi vuorossa ensi vuonna.

”Christmas” -albumin kappaleluettelo:

  1. DJ Play A Christmas Song
  2. What Christmas Means To Me (with Stevie Wonder)
  3. Run Run Rudolph
  4. Christmas (Baby, Please Come Home) [with Darlene Love]
  5. Angels In The Snow
  6. Home (with Michael Bublé)
  7. Drop Top Sleigh Ride (with Tyga)
  8. Please Come Home For Christmas
  9. I Like Christmas
  10. Christmas Ain’t Christmas Without You
  11. Santa Baby
  12. Put A Little Holiday In Your Heart (with Cyndi Lauper)
  13. This Will Be Our Year

Army of lovers: Sexodus (Bullgod kommunikation AB)

Army of lovers on palannut, jos nyt ei vain entistä ehompana niin melkein yhtä ehona. Extrovertti orkesteri julkaisi vuosina 1990-1994 neljä studioalbumia ja jätti skandinaaviseen pop-historiaan pysyvän jäljen. On yhtye piipahdellut julkisuudessa tässä välivuosinakin, mm. Melodifestivalen-kilpailussa vuonna 2013. Mutta nyt tulossa on kokonainen uusi studioalbumi. Välivuosina etenkin biisinikkari Alexander Bard kunnostautui pop-musiikin tekemisessä Bodies without organs -yhtyeessään.

23.11.2023 julkaistavalta pitkäsoitolta saatiin lokakuun alussa esimakua jo singlen ”Love is blue” muodossa ja nyt heti toinen uusi kappale ”Sexodus”, joka on myös tulevan albumin nimikkokappale. Mikään ei ole muuttunut. Dramaattiset puheosuudet saavat seurakseen mahtipontiset kertosäkeistöt, jotka on kuorrutettu tietenkin arveluttavilla lyriikoilla. Taustalla jytkyttää tomera discokomppi. Jotenkin nämä rallit kaipaisivat kuvituksekseen niitä räävittömän hauskoja musiikkivideoita.

Retropop.blogin Spotify-soittolistalla voit kuunnella edellä mainittujen levyjen avainbiisejä ja muita ”retroartistien” uusia julkaisuja.

Kuuntele Retropopin ”New Retro Playlist” -soittolistaa Spotifyssa:

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑