Pophistoria: Sabrina – Sabrina (1987)

Sabrina Salerno (s. 15.3.1968) sanoo, että hän ettei koskaan aikonut ryhtyä laulajaksi tai tv-esiintyjäksi. Teini-ikäisenä hän haaveili lääkärin tai psykologin ammateista, mutta kuten tiedämme toisin kävi. Sabrina voitti paikallisen kauneuskuningattaren tittelin 16-vuotiaana ja julkisuuden valokeilat alkoivat vetää häntä puoleensa. Hän osallistui tv-sarja ”Premiatissima” koekuvauksiin ja tuli saman tien valikoiduksi ohjelman tähtikaartiin. Siltikään ei hän ei vielä ajatellut tämän tien olevan loppuelämän raitti, vaan nuoruuden huumassaan pohti vain kokeilevansa miten pitkälle rahkeet riittäisivät. Katsoisi päivän kerrallaan, mitä inspiroivaa mahtaa tapahtua seuraavaksi.

Viehän sellainen tilanne 17-vuotiaan tytön mennessään, kun huomaat yhtäkkiä tienaavasi mukavasti rahaa esiintymällä Italian suosituimmassa tv-ohjelmassa. ”Tämähän on ihan hullua”, Sabrina muistelee aprikoineensa. Eikä Sabrina ehtinyt kissaa sanoa, kun hän huomasi jo olevansa studiossa musiikkikappaleen äänityspuuhissa. Tuottajana toimi Claudio Cecchetto, joka oli Italiassa mainetta niittänyt musiikkimoguli ja radio-DJ. Italodisco oli jo osoittautunut suosituksi musiikkigenreksi myös maan rajojen ulkopuolella. Espanjassa, Ranskassa, Saksassa ja Skandinaviassa laitettiin diskoteekeissa jalalla koreasti useiden italialaiskappaleiden tahtiin.

Kun Sabrina sai Claudiolta tarjouksen tanssimusiikkikappaleen levytykseen, hän jälleen päätti tarttua tilaisuuteen. Katsoa senkin kortin. Hän rakasti tanssimista, vaikka pitikin itseään enemmän rock-mimminä kuin discopopparina. Vuoden 1986 lopulla Sabrinan esikoissingle ”Sexy girl” julkaistiin ja seuraavana vuonna se alkoi saavuttaa suosiota ympäri Eurooppaa. Niinpä Sabrina sai kehotuksen saapua takaisin studiolle äänittämään lisää materiaalia. Pian lauluja oli valmiina kokonainen albumillinen ja kesäksi 1987 markkinoille pukattiin vuodenajalle ominainen ralli ”Boys (Summertime love)”.

Kappaleeseen kuvattiin aurinkoinen musiikkivideo, jossa Sabrina keikistelee bikineissään uima-altaassa. Sattuupa Sabrinalle hassu vahinkokin, kun bikinien yläosa lipsahtaa vähän liian alas paljastaen italiattaren suuren ruskean nännipihan. Miehet kaikkialla Euroopassa tuijottivat pätkää herkeämättä odottaen tuota ohikiitävää hetkeä. Myöhemmin musiikkivideo on joissakin yhteyksissä joutunut nännipihojen osalta sensuurin siistimäksi. Kohu oli valmiina ja Sabrinan levyt kävivät kaupaksi kuin häkä. Suomen listalle ”Boys (Summertime love)” nousi vasta kesän jo mentyä lokakuussa 1987, mutta taatusti se lämmitti ainakin kuuntelijoiden mieliä. Sijoitus singlelistalla oli komea kakkonen.

”Boys (Summertime love)” -singlestä tuli yksi kesän 1987 suurimmista hiteistä Euroopassa. Ranskassa ja Sveitsissä levy nousi listaykköseksi. Hopeasija lohkesi Saksassa ja Belgiassa. Italodiscolevylle epätyypilliseen tapaan singlestä tuli hitti myös Britanniassa, jossa sinkku komeili parhaimmillaan listan sijalla kolme. Kultalevyt lohkesivat Ranskasta ja Saksasta.

Hittirallin ympärille koottu albumikin nousi myyntitilastoissa korkealle, sijalle neljä. Albumin sisältö tosin vaikuttaa hieman kiireessä kasatulta ja sisältää lukuisia cover-versioita. Princen tuotannosta on lainattu ”Kiss” ja Rod Stewartilta ”Da ya think I’m sexy”. ”My Sharona” löytyi The Knack -yhtyeeltä ja ”Lady Marmalade” LaBellelta. Singlevalinnat sentään olivat kaikki ehtaa originaali-Sabrinaa ja kolmantena sellaisena levyltä lohkaistiin ”Hot girl”. Siitä ei muodostunut aivan ”Boysin” kaltaista megahittiä, mutta kyllä sekin listoille nousi. Suomen listalla korkein sijoitus oli yhdeksäs joulukuussa 1987.

”Boys (Summertime love)” -hitin Britti-menestyksen myötä myös aikakauden kuumin tuottajatrio Stock-Aitken-Waterman kiinnostui Sabrinasta ja alkuvuodesta 1988 yhteistyönä syntyi uusi kappale ”All of me (Boy oh boy)”, joka hyödynsi hieman samoja teemoja. Tuottajien pettymykseksi single ei noussut Britti-listalla sijaa 25 korkeammalle, mutta Suomessa tykättiin. Täkäläisellä sinkkulistalla levy komeili heinäkuussa sijalla viisi. Toinen huipputuottaja Giorgio Moroder tuotti Sabrinan seuraavan singlen ”Like a yo-yo”, joka nousi meillä aina ykköseksi asti. Sabrinan toinen kokopitkä albumi ”Super Sabrina” sisälsi vielä kolmannenkin hitin ”My chico”, joka nousi Italian listaykköseksi.

Sabrinan levyt Skandinaviassa julkaissut tanskalainen Mega Records kokosi vielä eräänlaisen remix-kokoelman, joka sisälsi kappaleita tähtösen molemmilta albumeilta. ”Something special” -nimeä kantanut kooste nousi sekin Suomen virallisen listan kärkikymmenikköön. Vuonna 1989 Sabrina esiintyi Suomen euroviisukarsintojen vetonaulana Kulttuuritalolla ja Yleisradio sai osakseen kritiikkiä, koska mainosti yleisötilaisuutta isommin väliaikaesiintyjällä kuin varsinaisilla kilpailijoilla.

Ennen euroviisuartisteja Sabrina esitti hittinsä ”My chico” raidallisissa tiukoissa housuissa ja mustissa rintaliiveissä. Kilpailun juontaja Tarja Koskela muistutti kuitenkin heti esityksen jälkeen, että ”Hän oli siis Sabrina, Italiasta. Pysykää kuulolla – hän tulee vielä!”. Huomautus lieni paikallaan siltä varalta että euroviisukappaleet olisivat karkottaneet katsojat ruutujen ääreltä. Karsintakappaleiden jälkeen Sabrina palasi lavalle piukoissa farmareissa ja valkoisissa rintaliiveissä esittämään kappaleensa ”Like a yo-yo”.

Vuosikymmenen lähestyessä loppuaan Sabrinan suurin suosio alkoi hiipua ja uusia listahittejä ei enää syntynyt. Musiikkia hän kuitenkin on julkaissut lisää myös 1990- ja 2000-luvuilla, enimmäkseen singleformaatissa. Sabrina työllistää itsensä viihteen kaikilla osa-alueilla. Musiikin lisäksi hän tekee erilaisia tv-töitä ja esiintyy konserttilavoilla eri puolilla Eurooppaa 1980-lukua muistelevalle yleisölle.

Kappaleluettelo:

  1. Boys (Summertime love)
  2. Hot girl
  3. Get ready (Holiday rock)
  4. Kiss
  5. Sexy girl
  6. Kiss me
  7. Lady Marmalade
  8. My Sharona
  9. Da ya think I’m sexy

Lähteet:
James Arena – Stars of 80s Dance Pop (AuthorHouse 2015)
Wikipedia
Discogs
Suomen listalevyt

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑