
Suuresti kadehdittu, rakas ja vihattu naapurimme Ruotsi käynnistää kuuluisan Melodifestivalen -kiertueensa lauantaina 4. helmikuuta. Kuuden viikon kuluttua on selvillä paitsi kilpailun voittaja, myös Ruotsin edustaja vuoden 2023 Eurovision laulukilpailuissa. Vuodesta 2002 Melodifestivalen on järjestetty kiertuemuotoisena osakilpailuna, jossa aluksi käydään neljä alkukarsintaa ja yksi keräilyerä, joista valikoituu kaksitoista finalistisävelmää Tukholmassa 11. maaliskuuta pidettävään loppukilpailuun. Jokaisessa alkukarsinnassa kuullaan seitsemän kilpailukappaletta, joista kaksi etenee suoraan finaaliin ja kaksi keräilyerään. Keräilyerään päätyneestä kahdeksasta laulusta tiensä finaaliin raivaa vielä neljä kappaletta kahdeksan sinne suoraan selviytyneiden seuraksi. Karnevaalin juontavat Jesper Rönndarhl ja Farah Abadi (kuvassa).
Melodifestivalen kiertää siis ympäri Ruotsia viidellä paikkakunnalla ennen Tukholmaa ja jokainen alkukarsintakin on jo pienimuotoinen jäähallispektaakkeli, jolle kalpenee monien maiden karsintafinaalikin. 28 kilpailukappaletta ovat valikoituneet Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan 2800:n ehdokkaan joukosta. Esittäjien joukossa on niin konkareita, kuin uusiakin kykyjä ja genrejä joka lähtöön. Vaikka tietynlaisen Melodifestivalen-mankelin kaikki kandidaatit ovat käyneet läpi, jotta lavalla nähtävä ja kuultava kokonaisuus on salonkikelpoinen. Rosoisuus loistaa poissaolollaan. Allekirjoittaneen mielestä Melodifestivalen on viime vuosina kärsinyt hieman inflaatiota, mutta suurin osa euroviisufaneista tuntuu edelleen intopiukeana odottavan nimenomaan juuri Ruotsin euroviisukarsintoja. Melodifestivalen nähdään paitsi Ruotsin kanavilla myös Suomen YLE TV1 -kanavalla heti tuoreeltaan lauantain myöhäisillassa. Ei kylläkään ihan suorana lähetyksenä, vaan pienellä viiveellä YLE:n oman lauantai-illan viihdeohjelman ”Hengaillaan” jälkeen. YLE Areenassa Melodifestivalen-lähetykset on katsottavissa suorana ja myös suomenkielisellä selostuksella aina klo 21:00 (Suomen aikaa) alkaen.
Kuten tapoihin kuuluu, mukana on monia Melodifestivalenia aiempina vuosina seuranneille katsojille tuttuja artisteja. Ensimmäisen alkukarsinnan aloittaa viime vuonna finaalipaikalla yllättänyt transnainen Tone Sekelius. Loulou LaMotte on tuttu The Mamas -lauluyhtyeestä, joka edusti Ruotsia loppukilpailussa vuonna 2019 John Lundvikin taustakuorona kappaleella ”Too late for love” sijoittuen viidenneksi. Victor Crone on osallistunut Melodifestivaleniin vuosina 2015 ja 2020, mutta edusti ruotsalaisuudestaan huolimatta Viroa kansainvälisessä kilpailussa vuonna 2019 kappaleella ”Storm”. Sijoitus oli finaalin 20:s. Kisan seniorit löytyvät duosta Eva Rydberg (79) ja Ewa Roos (73). He ilahduttivat katsojia vuonna 2021 rallilla ”Rena rama ding dong”, joka ei selvinnyt MF-finaaliin. Saamelaisjoikaaja Jon Henrik Fjällgren on mukana jo neljännen kerran ja nähtäväksi jää olisiko vihdoin hänen vuoronsa voittaa?
Neljäs kerta on kyseessä myös toisen alkukarsinnan ensimmäisenä esiintyvälle Wiktorialle (Johansson, s. 1996). Lauluyhtye Panetoz on mukana kolmannen kerran ja 17-vuotias Theodor ”Theoz” Haraldsson saa revanssinsa viime vuoden seitsemännen sijan jälkeen. Kolmas alkukarsinta alkaa Paul Reyn esittämin sävelin. Hän on mukana kisassa kolmatta kertaa. Tutuin nimi suomalaisille lienee etnorokkari Nordman, joka vuonna 1995 menestyi Suomenkin listalla hitillään ”Vandraren” ja sitä seuranneilla pitkäsoitoilla. Norjalaiset kaksosveljekset Marcus ja Martinus (Gunnarsen, s. 2002) olivat skandinaaviteinien suosiossa vielä viisi vuotta sitten, mutta silloin he olivat söpöjä pikkuvesseleitä, nyt jo parinkympin rajapyykin ylittäneitä aikamiehiä. Poikien kaksi albumia ”Together” (2016) ja ”Moments” (2017) olivat menestyneet Suomenkin listalla huikean hyvin ja vuonna 2017 he saivat kepeästi Espoon Metro auto areenan täyteen kiljuvia tyttöjä, kun kaksoset esiintyivät Uuden musiikin kilpailun väliaikanumerona. Muuten hallissa olisikin todennäköisesti ollut väljempää, sillä UMK ei ollut vielä kuuden vuoden rämpimisen jälkeenkään lyönyt itseään kilpailuformaattina läpi.
Neljännen ja viimeisen alkukarsinnan vanhoja tuttuja ovat Axel Schylström ja Mariette (Hansson, s. 1983), joka astelee MF-estradille jo viidennen kerran. Mutta se kaikkein tutuin on säästetty aivan loppuun, sillä viimeisen alkukarsinnan viimeisenä esiintyy euroviisuvoittaja Loreen, jonka voittohitti ”Euphoria” on yksi euroviisuhistorian tunnetuimpia ja suosituimpia kappaleita. Loreenin ura ei kuitenkaan lähtenyt odotetunlaisesti lentoon viisuvoiton myötä. Vuonna 2017 hän yritti kertaalleen uusia edustuspaikkansa, mutta silloinen kilpailukappale ”Statements” jäi keräilyerään. Mainittakoon, että vuoden 2017 neljännessä Melodifestivalen-alkukarsinnassa kisaili myös Axel Schylström, Jon Henrik Fjällgren ja Wiktoria, jotka kaikki ovat mukana tänäkin vuonna. Nähtäväksi jää pystyykö Loreen uusimaan menestystarinansa tämän vuotisella kilpailukappaleellaan ”Tattoo”.
Alkukarsinta 1 – 4.2.2023, Scandinavium, Göteborg
- Tone Sekelius: Rhythm of my show
- Loulou LaMotte: Inga sorger
- Rejhan: Haunted
- Elov & Beny: Raggen går
- Victor Crone: Diamonds
- Eva Rydberg & Ewa Roos: Länge leve livet
- Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods: Where you are (Sávežan)
Alkukarsinta 2 – 11.2.2023, Saab Arena, Linköping
- Wiktoria: All my life (Where have you been)
- Eden: Comfortable
- Uje Brandelius: Grytan
- Panetoz: On my way
- Tennessee tears: Now I know
- Maria Sur: Never give up
- Theoz: Mer av dig
Alkukarsinta 3 – 18.2.2023, Sparbanken, Lidköping
- Paul Rey: Royals
- Casanovas: Så kommer känslorna tillbaka
- Melanie Wehbe: For the show
- Nordman: Släpp alla sorger
- Laurell: Sober
- Ida-Lova: Låt hela stan se på
- Marcus & Martinus: Air
Alkukarsinta 4 – 25.2.2023, Malmö Arena, Malmö
- Kiana: Where did you go
- Signe & Hjördis: Edelweiss
- Smash into pieces: Six feet under
- Mariette: One day
- Emil Henrohn: Mera mera mera
- Axel Schylström: Gorgeous
- Loreen: Tattoo
Keräilyerä – 4.3.2023, Hägglunds Arena, Örnsköldsvik
Finaali – 11.3.2023, Friends Arena, Tukholma
Lähde: svt.se
Vastaa