Pophistoria: Ken Laszlo – Ken Laszlo (1987)

Gianni Coraini syntyi 18.7.1954 Mantovan kaupungissa, Italiassa. Lapsena hän lauloi pienen kylän kirkkokuorossa, lähellä kotikaupunkiaan. Ihmiset sanoivat, että Gianni lauloi kuin enkeli. 15-vuotiaana hän oli jo valmis esiintymään isommille yleisölle bändinsä kanssa. Esiintymisiä saattoi olla neljäkin viikossa, mikä oli nuorelle miehelle aivan liikaa. Silti Gianni pitää sitä välttämättömänä kouluna esiintyjän työhön. Paljon käytännön kokemusta, vähän teoriaa.

Gianni oppi soittamaan huilua, saksofonia ja tietysti koskettimia. Hän huomasi, että voi saavuttaa merkittäviä tuloksia myös itseoppineena. Gianni tutustui Fiorenzo Delegáan, joka opetti hänelle basson soittoa. Heistä tuli elinikäinen ystävä ja yhteistyökumppani. Rajan uusien instrumenttien opettelemiseen Gianni veti jousisoittimiin, sillä hänen sormenpäänsä kipeytyivät liikaa.

Alan Farringtonin kanssa Gianni syvensi laulutekniikkaansa ja sai hänestäkin tärkeän kumppanin musiikin tekemiseen. Enimmäkseen Gianni kasvoi muusikoksi esiintymällä. Hän sanoo, että todellinen kuntosali on yleisö. Lavalla voi kehittää musiikillista ja kehollista kommunikaatiota eli vuorovaikutusta kuulijaan.

Taiteilijanimensä Ken Laszlo Gianni keksi Casablanca-elokuvasta, jossa Ingrid Bergmanin esittämän Ilsan tšekkoslovakialainen aviomies on nimeltään Victor Laszlo. Viitekehys tulee siitä, että elokuvassa Laszlon hahmo piilottelee natseilta ja Ken Laszlo halusi samaan tapaan salaisuuden verhon artistihahmonsa ylle. Lisäksi nimi vain kuulosti hyvältä ja tuottajatkin pitivät siitä.

1980-luvun alussa Ken tutustui Sandro Olivaan ja Gino Cariaan sekä Claudio Cattafestaan, jotka kirjoittivat kappaleen ”Hey Hey Guy”. Levyn krediitteihin tekijäksi on merkitty vain Oliva, mutta Laszlon mukaan koko tiimi yhdessä loi tulevan italodisco-klassikon. Caria ja Cattafesta ovat jo poistuneet keskuudestamme. Memory Recordsin julkaisemasta kappaleesta tuli vuonna 1984 suosittu eurooppalaisissa discoissa ja se nousi Ranskan singlelistalle.

Seuraavasta singlestä ”Tonight” (1985) tuli vieläkin suurempi menestys. Ruotsalainen Beat Box lisensoi italodiscolevyjen julkaisuoikeudet Skandinaviaan ja kappale nousi Ruotsin listan kärkikymmenikköön. Vuonna 1986 julkaistu kolmas sinkku ”Don’t Cry” kohosi Suomessakin listan sijalle yhdeksän.

Singlemenestyksestä huolimatta Ken Laszlon persoona säilyi mystisenä. Italodiscogenressä oli tavallista, että levyjä julkaistiin anonyymien artistien nimissä. Välttämättä ääni ei edes kuulunut levyn kannessa esiintyvälle henkilölle. Ken Laszlo kertoo, että tuottajat maksoivat vain hänen äänestään. Tavoitteena oli vain myydä levyjä ja tuottaa tanssittaa diskokansaa. Mutta kun kappaleet nousivat pop-listoille, oli Ken Laszlon aika astua esiin studion hämystä.

Heinäkuussa 1987 Ken Laszlon singlet koottiin artistin omaa nimeä kantavaksi albumiksi. Levy nousi listoille Suomessa ja Ruotsissa, meillä sijalle 25. Siltä lohkaistiin vielä singleiksi kappaleet ”Glasses Man” ja ”1-2-3-4-5-6-7-8”. Niiden jälkeen yhteistyö Memory Recordsin kanssa jatkui vielä singleillä ”Madame” ja ”Everybody is dancing”.

Vuosikymmenen lähestyessä loppuaan perinteinen italodisco alkoi mennä pois muodista ja tilalle tuli nopeampitempoinen eurobeat. Ken Laszlon tuottajiksi vaihtuivat alan maineikkaat miehet Mauro Farina ja Giuliano Crivellente. Ken on kertonut, että arvostaa herrojen saavutuksia kaupallisina tuottajina, mutta koki jäävänsä vain tahdottomaksi studiolaulajaksi heidän projekteissaan. Artisti olisi halunnut päätäntävallan taiteilijanimensä käyttöön, mutta oikeudet nimeen olivat levy-yhtiöllä.

Vuonna 2007 Ken Laszlo sai vihdoin oikeuden taiteilijanimeensä ja vapauden tehdä omaa musiikkiaan ilman tuotannollista ohjausta. Syntyi albumi ”Future is now”, jolla artisti yritti tehdä pesäeroa italodiscomenneisyyteensä. Se oli kuitenkin turhaa, sillä ”Hey Hey Guy”, ”Tonight” ja ”Don’t Cry” ovat juuri ne kappaleet, jotka yleisö haluaa Ken Laszlolta kuulla. Nyt 70-vuotias artisti on sen itsekin oivaltanut ja viime vuodet hän on kiertänyt Eurooppaa nostalgisissa tunnelmissa.

Kappaleluettelo:

  1. Tonight
  2. Let Me Try
  3. Black Pearl
  4. Glasses Man
  5. 1-2-3-4-5-6-7-8
  6. Talkin’
  7. Don’t Cry
  8. Hey Hey Guy

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Suomen listalevyt
Italo-interviews.com

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑