Pophistoria: Zaine Griff – Ashes and Diamonds (1980)

Zaine Griff (oik. Glenn Mikkelson, s. 4.10.1957) syntyi Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa. Ura musiikin parissa alkoi 16-vuotiaana jo 1960-luvulla perustetun The Human Instinct -yhtyeen basistina ja osittain myös laulajana. Vuonna 1974 ilmestyneellä yhtyeen viidennellä ja siihen saumaan viimeisellä albumilla ”The Hustler” Zaine pääsi esittelemään myös laulunkirjoittajan taitojaan. Rockahtavaa kantrimusaa soittanut bändi teki vielä yhden albumin ”Peg Leg”, mutta se jäi arkistojen kätköihin ja se julkaistiin vasta vuonna 2002. Orkesteri hajosi tämän jälkeen, mutta teki comebackin 2000-luvulla – ilman Zainea.

Tämän jälkeen Zaine muutti Isoon-Britanniaan ja perusti glam rock -bändin nimeltä Screemer. He tekivät vuosina 1976-1977 pari singleä, jotka eivät herättäneet suurta huomiota. Sen jälkeen Zaine soitteli kitaraa Kevin Ayersin bändissä ja bassoa The Kinks -yhtyeen albumilla ”Misfits” (1978). Musiikki muuttui psykedeelisemman rockin suuntaan. Vuonna 1979 Zaine allekirjoitti sooloartistina levytyssopimuksen Warnerin omistaman Automatic Records -yhtiön kanssa. Hänellä oli kappaleita valmiina ja Utopia-studiolla Zaine tutustui Colin Thurstonin kautta samanikäiseen kosketinsoittajaan Hans Zimmeriin (s. 1957).

Zaine vakuuttui oitis Zimmerin lahjakkuudesta ja Zimmer pääsi soittamaan kosketinsoittimía ja syntetisaattoreita Zainen esikoisalbumille. Sen sijaan Colin Thurston ei lopulta tuottanut albumia, sillä hänestä tuli kiireinen Duran Duranin esikoisalbumin parissa. Levy-yhtiön ”Managing director” Nick Mobbs suositteli tehtävään Tony Viscontia. Viscontin meriittilista oli jo tuolloin pitkä. Siltä löytyi lähes koko T.Rexin tuotanto, David Bowien 1970-luvun klassikot, Sparksia, Thin Lizzya sekä tietenkin miehen oman vaimon Mary Hopkinin musiikkia.

Zaine meni viikonlopuksi Viscontin maatilalle ja soitti tälle laulujaan akustisesti kitaralla itseään säestäen. Visconti halusi kuulla kappaleet mahdollisimman pelkistettyinä ja paljaina. Hans Zimmerin lisäksi levylle valittiin muusikoiksi Steve Bolton (kitara), Andy Clark (kosketinsoittimet) ja Andy Duncan (rummut). Zaine itse soitti sähköbassoa.

Helmikuussa 1980 ensimmäinen single ”Tonight” nousi Britti-listan sijalle 54. Toinen single ”Ashes and Diamonds” ei touko-kesäkuussa noussut sijaa 68 korkeammalle. Kappale oli myös Zainen lokakuussa julkaistun esikoisalbumin nimikkokappale. Albumista ei tullut kaupallista menestystä ja se ei noussut listalle lainkaan. Myös kolmas singlelohkaisu ”Run” jäi vaille sijoitusta. Levyn kaikki kappaleet olivat Zainen kirjoittamia ja sovittamia.

Albumin huono menestys jäi jotenkin mysteeriksi. Tekijät olivat huippuluokkaa eikä sävellyksissäkään ollut valittamista. Zaine oli myös esiintyjänä karismaattinen ja hyvännäköinen. Tyylillisesti musiikki oli juuri ajan hengessä ja muodin aallon harjalla uusromanttisen genren tehdessä tuloaan. Hänet voisi helposti sijoittaa samaan lokeroon Gary Numanin tai David Bowien kanssa.

Zainen oman bändin rumpali oli estynyt osallistumaan festarikeikalle, mutta hän oli kuullut erään rumpalin loistavaa työskentelyä. Kyseessä oli Ultravox! -yhtyeen Warren Cann, joka suostuikin pistokeikalle. Näin Cann tutustui Zainen kosketinsoittajaan Hans Zimmeriin, jonka kanssa hän perusti projektin nimeltä Helden. Zaine osallistui projektiin satunnaisena laulajana. Kunnianhimoinen The Helden Project julkaisi myöhemmin 1980-luvulla kaksi singleä sekä teki albumin ”Spies”, joka jäi virallisesti julkaisematta.

Ennen sitä Zaine julkaisi vielä toisen sooloalbumin ”Figvres”, jonka hän tuotti yhdessä Hans Zimmerin kanssa. Tässä välissä levy-yhtiö ehti kuitenkin vaihtua ja toinen pitkäsoitto ilmestyi Polydor-merkillä. Tämä levy jäi vielä esikoistakin vähäisemmälle huomiolle, vaikka siinäkin tekijäkaarti oli ykkössarjaa. Mukana oli Warren Cann rummuissa, Yellow Magic Orchestrasta tuttu Yukiro Takahashi kosketinsoittimissa ja Kate Bush taustoja laulamassa. Kansitaiteen suunnitteli Peter Saville.

1980-luvun puolivälin jälkeen Zaine Griff katosi musiikkibisneksestä, mutta vuonna 2013 hän palasi kehiin uuden albumin kanssa. Sen jälkeen uutta musiikkia onkin syntynyt paljon 1980-lukua tiiviimpään tahtiin. Ja kuten tiedämme, Zainen tärkeä 1980-luvun yhteistyökumppani Hans Zimmer alkoi sittemmin säveltää elokuvamusiikkia ja on palkittu mm. Oscarilla.

Kappaleluettelo:

  1. Tonight
  2. Run
  3. Ashes and diamonds
  4. Secret pleasures
  5. She’s my man
  6. Things you say
  7. The Scandinavian
  8. Orient
  9. The Iron curtain
  10. Ta cigarette apres l’amour
  11. The Sentimentalists

Lähteet:
zainegriff.com
Wikipedia
Discogs

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑