Pophistoria: Tuula Amberla – Lulu (1984)

Tuula Amberla (s. 1959) haaveili jo pienenä tyttönä näyttelijän ja laulajan urasta. Hän soitti pianoa, lauloi Turun Normaalikoulun kuorossa sekä tanssi ja voimisteli Lahjan tytöissä. Tuulan veli Kai Amberla soitti kitaraa Liikkuvat lapset -yhtyeessä ja vuonna 1981 Tuulakin liittyi bändiin. Liikkuvien lasten musiikkia on kuvailtu mm. ”jazz-punkiksi”. Yhtyeen omaa nimeä kantava esikoisalbumi ilmestyi vuonna 1983.

Liikkuvat lapset esiintyi keväällä 1984 lääketieteen opiskelijoiden klubilla ja yleisön joukossa sattui olemaan lääketieteen tohtori ja unitutkija Jukka Alihanka. Sivutoimenaan lauluja kirjoittava Alihanka oli juuri säveltänyt kappaleen ”Lulu”, joka pohjautui Alpo Jaakolan runoon. Hän etsi kappaleelleen sopivaa esittäjää ja ihastui välittömästi Tuula Amberlan tyyliin. Alihanka ehdotti Tuulalle levytystä ja tämä suostui saman tien.

Lopullisen svengaavan sovituksen kappaleelle loihti kitaristi Ilpo Murtojärvi. Laulu lähetettiin MTV:n uuteen Kevään Sävel -kilpailuun, mutta sitä ei kelpuutettu mukaan. ”Lulu” -single julkaistiin toukokuussa 1984 ja suosio suorastaan räjähti käsiin. Kesäkuussa kappale komeili jo Suomen listan ykkösenä ja ”Lulu” soi kaikkialla.

Hitin myötä Tuulaa pyydettiin tietenkin myös keikoille eri puolille Suomea, mutta hänellä ei ollut ohjelmistossaan kuin tämä yksi kappale sekä ”Lulu”-singlen kääntöpuoli, Alihangan säveltämä ja sanoittama ”Viinimalja”. Liikkuvat lapset esitti hyvin erilaista musiikkia, joten Tuulan piti kasata taustalleen oma bändi. Se sai nimekseen Tähtien Sota.

”Lulun” ympärille piti koota nopeasti kokonainen albumi ja sellainen saatiin ulos syyskuussa 1984. Levyn kymmenestä kappaleesta suurin osa oli Jukka Alihangan säveltämiä ja varsinkin sanoittamia. Biisien joukossa oli myös muiden säveltäjien teoksia ja kolme käännöskappaletta. Levyn tuotti Ilpo Murtojärvi.

15.9.1984 esitetyssä kaikkien aikojen ensimmäisessä Hittimittari-ohjelman jaksossa Tuula Amberla esitti ensimmäisenä kappaleena toisen singlensä ”Lona”. Kappale ei päässyt Hittimittarissa jatkoon, mutta sai kuitenkin mukavasti radiosoittoa.

Singlen kääntöpuolella oli toinen suosittu laulu ”Tyttö kampaa märkää tukkaa”, joka oli Jukka Alihangan suomennos ranskalaisen Georges Brassensin ikivihreästä ”Maman papa”. Miesääni duetossa kuuluu Risto Pahlamalle, vaikka häntä ei erikseen levyn krediiteissä mainitakaan. Pitkäsoitto tehtiin turkulaisvoimin Selecta-levymerkille. Äänittäjänä ja miksaajana toimi Bogart Co. -yhtyeestä tuttu Veijo Mäki.

Myös ”Lulu”-albumista tuli valtava menestys. Levy nousi virallisella listalla sijalle viisi ja se myi nopeasti kultaa eli yli 25.000 kappaletta. Vuoteen 1986 mennessä pitkäsoitto ylitti platinalevyrajan ja kaiken kaikkiaan levyä on myyty 52.173 kappaletta. ”Lulusta” tuli koko vuoden 1984 toiseksi suosituin laulu Suomessa, edellään vain Stevie Wonderin ”I just called to say I love you”.

Tuula Amberlan imago oli 1980-luvun suomalaisessa musiikissa hyvin omintakeinen ja genrerajat ylittävä. Hän ei ollut kiiltokuvamainen iskelmätähti ja olihan ”Lulu”-kappaleen tekstikin hieman paheellinen. Amberla pystyi uskottavasti esittämään myös rockia, vaikka soolotuotanto iski myös iskelmän ystäviin. Musiikki oli kuitenkin varsin juurevaa ja soitannassa kuuluivat aidot instrumentit, kuten trumpetti, viulu ja Severi Pyysalon vibrafoni.

Varsinaisen leipätyönsä Amberla on tehnyt kirjastonhoitajana, mutta musiikki on kulkenut vahvasti siinä rinnalla. Varsinkin 1980-luvun loppu oli kiireistä aikaa. Vuonna 1985 Tuulalta ilmestyi toinen sooloalbumi ”Pienet sanat” ja myös Liikkuvat lapset julkaisi toisen albuminsa ”Viettelysten vaunu”. Myös ”Pienet sanat” myi kultaa. Samana vuonna hän oli mukana myös suomalaisartistien hyväntekeväisyysprojektissa Apua! Orkesteri.

Viimeiset kolmisenkymmentä vuotta Tuula Amberla on kuitenkin esiintynyt ja levyttänyt vain satunnaisesti. Vuonna 2023 hän pisti pystyyn 40-vuotis juhlakiertueen ja kiersi konsertoimassa pienen jazzorkesterin kanssa eri puolilla Suomea. Kapellimestarina toimi edelleen Ilpo Murtojärvi. Jukka Alihanka menehtyi vaikeaan sairauteen vuonna 2013.

Kappaleluettelo:

  1. Lulu
  2. Monet kyyneleet (Too many tears)
  3. Pihan pojat
  4. Tyttö kampaa märkää tukkaa (Maman papa)
  5. Siinä meni taivas
  6. Vesi kohisee
  7. Lona
  8. Maailman mies (Deirdres samba)
  9. Pursiseuran pojat
  10. Laulukuoron pojat

Lähteet:
Latva, Tuunainen: Iskelmän tähtitaivas (WSOY 2004)
Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)
Discogs
Wikipedia

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑