Pophistoria: Fiat Lux hyllytettiin vuonna 1984 – Esikoislevy julkaistiin 35 vuotta myöhemmin

David P. Crickmorella oli jo oma uuden aallon orkesterinsa Juveniles, kun hän tutustui Bretton Hallin yliopistossa draamaopiskelija Steve Wrightiin. Wrightista tuli Juvenilesin laulusolisti ja he saivat kaksi biisiään ”Another Kind of Guy” ja ”Scratched Blue Vinyl” uusien kykyjen kokoelmalevylle ”Household Shocks”. Wright liittyi näyttelijäyhteisöön Yorkshire Actors, jossa hän tutustui muusikko Bill Nelsoniin. Nelson oli Be-Bop Deluxe -yhtyeen vokalisti ja kitaristi, mutta hän pyöritti myös omaa Cocteau-levymerkkiään. Nelson ihaili ranskalaista runoilijaa ja elokuvaohjaajaa Jean Cocteauta.

Wright soitti Nelsonille demojaan ja Cocteau Records päätti julkaista yhden singlen, mutta sitä ennen Billin veli Ian Nelson liittyi yhtyeeseen kolmanneksi jäseneksi. Hän soitti saksofonia ja koskettimia. Trion nimeksi tuli Fiat Lux, mikä ei suinkaan tullut italialaiselta pikkuautolta. Fiat Lux on latinakielinen raamatun lause, joka tarkoittaa karkeasti käännettynä ”tulkoon valkeus”. Bill Nelsonin tuottama single ”Feels Like Winter Again”/”This Illness” julkaistiin 29.10.1982 ja sen molemmat kappaleet olivat Steve Wrightin kirjoittamia.

”Feels Like Winter Again” sai sen verran radiosoittoa, että isompi Polydor-levy-yhtiö kiinnostui Fiat Luxista ja solmi heidän kanssaan levytyssopimuksen. Ensimmäisenä singlenä julkaistiin elokuussa 1983 ”Photography”/”Aqua Vitae”, jonka tuotti kokenut Hugh Jones. Kappaleiden tekoon osallistui koko yhtye Wright/Crickmore/Nelson. Se ei vielä herättänyt yleisössä intohimoja, mutta seuraava tammikuussa 1984 julkaistu single ”Secrets”/”Comfortable Life” nousi Britannian listalla sijalle 65.

Kolmas Polydor-single ”Blue Emotion”/”Sleepless Nightmare” nousi myös listalle maaliskuussa 1984, mutta ei sijaa 59 korkeammalle. Elokuussa kaikki kolme singleä kääntöpuolineen koottiin Mini-LP:ksi ”Hired History”, jonka kuudesta laulusta kolme oli pidempiä extended versioita. Levy jäi vaille ostavien asiakkaiden huomiota.

Syyskuussa päivän valon näki jälleen uusi single ”House of Thorns”/”Three Company”, mutta sekään ei noussut listoille. Tammikuussa 1985 julkaistiin Fiat Luxin viimeinen kasarisingle ”Solitary Lovers”/”Three’s Company” ja kun sekin floppasi, Crickmore kyllästyi tahkoamiseen ja päätti jättää bändin. Yrittämisen puutteesta Fiat Luxia ei kuitenkaan voinut syyttää, vaikka valtavirran suosio jäi saavuttamatta.

Fiat Lux ei kuitenkaan kestänyt Crickmoren lähtöä ja yhtye hajosi pian tämän jälkeen kokonaan. He ehtivät kuitenkin esiintyä televisiossa ja keikoilla, ja vuonna 1986 PolyGram julkaisi osuvasti nimetyn pitkän videoalbumin ”Commercial Breakdown”, joka sisälsi heidän julkaisematta jääneelle esikoisalbumille tarkoitettuja biisejä live-versioina.

Steve Wrightista tuli televisio-ohjaaja ja David Crickmore omistautui kokeellisemmille musiikkiprojekteille. Ian Nelson jatkoi työtä musiikkibisneksessä veljensä Billin rinnalla. Hän nukkui pois 23.4.2006.

Vuonna 2017 Wright ja Crickmore päättivät käynnistää Fiat Luxin uudelleen. He levyttivät uudelleen suosituimman laulunsa ”Secrets” Splid Records -levymerkillä. Maaliskuussa 2019 julkaistiin kokonaan uutta materiaalia sisältänyt albumi ”Saved Symmetry”, jolla ”Secrets 2017” on vain bonusraitana. Uusina singleinä pitkäsoitolta lohkaistiin kappaleet ”It’s You” ja ”Everyday in Heaven”.

Samoihin aikoihin uudelleenjulkaisuihin keskittynyt Cherry Red Records julkaisi uudelleen ”Hired History” -minialbumin ”Plus”-versiona, joka sisälsi Fiat Luxin vuonna 1984 julkaisematta jääneen albumin ”Ark of Embers” sekä käytännössä kaiken heidän Polydorille noihin aikoihin levyttämänsä materiaalin. Splid Records on David Crickmoren pyörittämä levymerkki, joka Fiat Luxin välivuosina oli julkaissut lähinnä Crickmoren toisen yhtyeen The Durbervillesin folk-henkistä musiikkia. Marraskuussa 2019 Splid Records julkaisi Fiat Luxin vuoden 1984 albumin ”Ark of Embers” omana vinyylijulkaisunaan.

Uuden musiikin myötä Fiat Lux palasi myös keikkalavoille. Livekokoonpanoon liittyi saksofonisti Will Howard. Splid julkaisi yhdestä comeback-keikasta myös live-dvd:n ”Live at Bradford St.Clements – The Comeback Gig 19/10/19”.

Fiat Lux julkaisi vuonna 2021 toisen kokonaan uuden studioalbumin ”Twisted Culture”, jolta singleksi lohkaistiin ”(How Will We Ever) Work This Way”. Tuorein äänite on vuodelta 2022. Silloin julkaistiin jouluaiheinen single ”If All I’ve Said Is True”. Näinköhän 1980-luvun unohdettu new wave orkesteri saa vihdoinkin ansaitsemansa arvostuksen?

Lähteet:
Fiat-lux.co.uk
Wikipedia
Discogs

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑