Kirja-arvio: Vannoutuneille Kim Wilde -faneille ”Pop Don’t Stop” on pakollinen hankinta

MARCEL RIJS: KIM WILDE – POP DON’T STOP: A BIOGRAPHY (This Day In Music Books 2021)

”Pop Don’t Stop: A Biography” on unelmieni muusikkoelämäkerta, eikä ainoastaan siitä syystä että sen aiheena on suosikkilaulajattareni Kim Wilde. Samaistun jopa tekijään, sillä Marcel Rijs on päätynyt kirjoittamaan teoksen puhtaasti fanipohjalta. Rijs on seurannut Wilden uraa alusta lähtien ja vuonna 1996 hän alkoi ylläpitää Kim Wilden fanisivustoa netissä. Myöhemmin sivustosta tuli Kim Wilden virallinen nettisivusto.

Rijs on myös osallistunut Kim Wilden albumien uudelleenjulkaisujen toimittamiseen ja kansilehtien historiikkien kirjoittaminen toimi inspiraationa kokonaisen kirjan tekemiseen. Ikuisena Retropopparina arvostankin erityisesti sitä pieteettiä, jolla Rijs suhtautuu nimenomaan Wilden musiikkiin. Muista edesottamuksista ei ole niin väliksi. Itse asiassa kirja on melkein kuin yksi suuri CD-levyn kansilehtinen, sillä eroavaisuudella että siinä käydään läpi Kim Wilden koko tuotanto.

”Pop Don’t Stop” on jaoteltu kappaleisiin Kim Wilden albumien mukaan, muutamin poikkeuksin. Kaksi ensimmäistä kappaletta käsittelevät Wilden ja hänen perheensä elämää ennen vuonna 1981 julkaistua esikoisalbumia. Vuonna 1995 Wilden levytyksissä oli kymmenen vuoden tauko, joten kappaleet 14-16 on otsikoitu muiden tekemisten perusteella. Silloinhan Wilde esiintyi mm. Tommy -musikaalissa, jossa tapasi tulevan aviomiehensä Hal Fowlerin. Siitä seurasi perheen perustaminen ja jälkikasvun hankkiminen. Pari seuraavaa kappaletta keskittyvät Wilden uraan TV-puutarhurina ja puutarhakirjojen kirjoittajana.

Toki jotain pieniä piipahduksia musiikkibisneksessä tapahtui noina välivuosinakin ja Rijs muistaa käsitellä ne aina juurta jaksain. Oli sitten kyseessä yksittäinen keikka tai TV-esiintyminen tai levytetty kappale. Rytmiä taittaa vain kappaleiden väliin asetetut muutamat haastattelut, joissa ääneen pääsee satunnainen joukko erilaisia yhteistyökumppaneita vuosien varrelta. Kuten Kimin kanssa soittaneet Nick Beggs (Kajagoogoo) ja Steve Norman (Spandau Ballet). Pääseepä tarinansa kertomaan myös muuan Case Eames, joka kuvasi Kimiä ja hänen veljeään pienessä hiprakassa laulamassa joululaulua junassa. YouTube-videosta tuli valtava internet-ilmiö.

Pääsääntöisesti teksti perustuu lehtijuttuihin ja muihin vanhoihin lähteisiin, mutta myös Kim ja hänen perheenjäsenensä veli Ricky ja isä Marty pääsevät ääneen. Lähdeluettelo on yhtä tarkka ja jämpti kuin kirjan leipätekstikin. Bongasin kirjasta vain yhden lapsuksen. Rijs kertoo ”Another Step” (1986) -albumin olevan Kimin kuudes, mutta sehän on viides. Harmittaa kirjoittajan puolesta, sillä uskon hänen pyrkineen 100-prosenttiseen täydellisyyteen.

Kim Wilden musiikin ystäville teos on yhtä juhlaa. Siinä esitellään joka ainoa Wilden kappale, niiden tekijät, taustat ja syntyhistoriat, mahdollisten cover-biisien alkulähteet ja käytännössä kaikki mahdollinen. Mukana ei ole pelkästään albumit ja singlet, vaan jokainen B-puolen biisi ja yhteistyöbiisi sekä jopa satunnaiset live-tilanteissa vedetyt yksittäiset kappaleet ja laulut, joilla Kim Wilde laulaa vaikkapa vain taustoja. Rijs selkeästi tuntee idolinsa ja cover-versioistakin on lueteltu jopa suomalaiset sellaiset. TV-esiintymisiä luetellaan melkoinen liuta. Sekin, kun Kim vieraili Suomessa laulamassa ”Kids in Americaa” TikTak-tyttöbändin kanssa.

Osansa saavat lisäksi Kimin kiertueet ja niiden settilistat. Nostalgiafestareilta luetellaan myös muiden artistien settilistat. Kasarifaneille kaikki on paitsi silkkaa mannaa, myös haikeaa. Olisinpa ollut paikan päällä. Yhteistyökumppaneiden urat käsitellään sopivalla tarkkuudella, oli sitten kyse Nenasta tai Nik Kershawista. Musiikkivideot ja niiden tekoprosessit kuvaillaan ja ohjaajat haastatellaan. ”Pop Don’t Stop” on ehtymätön Kim Wilde -tietovarasto.

Kim Wilden henkilökohtaista elämää käsitellään sitäkin melko kattavasti. Ainakin omiin tarpeisiin juuri sopivassa määrin. Samassa käsitellään luonnollisesti myös hänen musikaalista perhettään, kuten Marty Wilden uraa sekä Ricky Wilden työtapoja. Onpa Rickyn tytär Scarlett Wildekin tehnyt levytyksiä. Avioliittonsa onnellisuutta Kim Wilde hehkuttaa useaan otteeseen, mutta vuosi vuonna 2021 julkaistun kirjan jälkeen hän ilmoitti eroavansa miehestään Hal Fowlerista.

Ainoan pienen kuprun ja kulmakarvojen kohotuksen aiheuttaa Kim Wilden UFO-kokemus, josta hän näyttää edelleen pitävän kynsin hampain kiinni. No Kim Wilde on kyllä niin upeaksi kuvailtu henkilö, että melkein sekin on pakko uskoa. Että UFO laskeutui hänen puutarhaansa.

Marcel Rijs on hollantilainen ja olisi kiinnostavaa tietää, kirjoittiko hän kirjan suoraan englanninkielelle. Itselle teos näyttäytyy kyllä erittäin helppolukuisena ja kirjallisia koukeroita ei juurikaan ole. Teksti on tietosanakirjamaista ja korutonta, mikä on kaltaiselleni englantia vain toisena kotimaisena osaavalle kielipuolelle vain positiivinen asia. Itseäni kiinnosti eniten kirjan sisältämät asiat, ei se kuinka kauniisti niistä kerrotaan. Ihan jokaiselle tätä ei ehkä juuri siksi voi suositella. Mutta vannoutuneille Kim Wilde -faneille ”Pop Don’t Stop” on pakollinen hankinta.

Samoihin aikoihin kirjan kanssa ilmestyi myös samanniminen CD/DVD-kokoelmakansio, johon Marcel Rijs on tietenkin kirjoittanut myös saatesanat. Sehän sopisi oivaksi taustamusiikiksi lukuhetkiin.

Lue lisää: Kim Wilden koko tuotanto Retropopparin Levymittarissa

Kuuntele Retropoppari Podcast jakso 1: Kim Wilde – Love blonden uran alkutaival:

Kuuntele Retropoppari soittolistaa ”The Essential Kim Wilde” Spotifyssa:

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑